Bankaların ortak faiz belirlemesi nedeniyle zarara uğrayanlar, fazla ödedikleri paraları misliyle geri alıyor. İlk karar Ankara'dan geldi. Hakem heyetinin kararı emsal olacak. Ortak faiz belirlediği için ceza kesilen 12 bankadan 21 Ağustos 2007 ve 22 Eylül 2011 arasında kredi ve kredi kartı kullananlar, uğradıkları zararı cezasıyla birlikte geri alabiliyor.

İlk karar Ankara'dan çıktı

Bir başvuruyu inceleyen Ankara'daki Sincan Tüketici Hakem Heyeti, bankanın başka bankalarla kartel oluşturup tüketiciye yüksek faizle kredi sattığına hükmedip, fazla ödenen parayı faiziyle birlikte tüketiciye iade ettirdi.

Ankara'da Hakkı İsmail Küçükyavuz isimli bir vatandaş, 2008 ila 2010 yılları arasında bir bankadan 4 farklı tarihte çektiği toplam 38 bin 500 liralık ihtiyaç kredisine yüksek faiz uygulanmış olabileceği düşüncesiyle Sincan Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Parayı faiziyle geri aldı

Rekabet Kurulu'nun 'kartel' kararının gerekçe gösterildiği davada heyet, bankanın Küçükyavuz'dan olması gerekenden 740 lira 57 kuruş daha fazla faiz tahsil ettiğine karar verdi.

Hakem heyeti, fazladan alınan bu faizin iade edilmesini, ayrıca o tarihten bu yana oluşan mağduriyeti gidermek için 761 lira 14 kuruş faiz işletilmesini kararlaştırdı. Küçükyavuz, bankadan bin 501 lira 71 kuruş iade aldı. Mahkeme ayrıca tebligat ve bilirkişi gideri olarak bankadan 169 lira tahsil etti.


Japonlara da tattırdık!

Zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye, zeytinyağını katma değere dönüştürmek için tanıtım atağını kesintisiz sürdürüyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak ve ihracat pazarlarını genişletmek amacıyla yürüttüğü tanıtım çalışmalarına Japonya'yı da ekledi.
Chiba/ Japonya'da 42.'si düzenlenen ve Türkiye Milli Katılım organizasyonu EİB tarafından gerçekleştirilen Foodex Japan 2017 Fuarı'nda, stant açarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, ziyaretçilere Türk zeytinyağı tadımı yaptırdı.

Farklı ülkelerden gelecekler

Gıda üretim sektörünün tüm aşamalarını aynı çatı altında toplayan Türkiye'nin ilk ihtisas fuarı FOTEG İstanbul, 16-19 Mart 2017 tarihleri arasında 13'üncü kez kapılarını misafirlerine açacak.
Gıda üretim sanayine hizmet veren en eski ve tek uluslararası ihtisas fuarı FOTEG İstanbul, katılımcı ve ziyaretçilerini sektörün en verimli platformunda 4 gün süreyle bir araya getirecek.
Gıda İşletme Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı'nın gıda sektörünün en önemli fuarları arasında yer aldığını ifade eden İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı Pietro Alba, Ege Bölgesi'ndeki sektör temsilcilerinin de fuara katılım göstermesi gerektiğini söyledi.

Karşıyaka Berlin'de tanıtıldı

Karşıyaka'yı turizmde dünya vitrinine taşımak için çalışmalar yürüten Karşıyaka Belediyesi, Avrupa'nın en büyük organizasyonlarından biri olan 'ITB Berlin Turizm Fuarı'na katıldı.
Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin desteği ile fuara katılan Karşıyaka Belediyesi, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.
Fuar kapsamında, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere, Karşıyaka'yı anlatan kitapçık, CD ve çeşitli hediyelik eşyalar dağıtıldı.
Kentin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleri ile uluslararası çaptaki çalışmalar ön plana çıkarıldı.

Ezber bozan projeler

Karşıyakalı İş Kadınları Derneği (KARİŞKAD), Karşıyakalı sivil toplum kuruluşlarını (STK) bir araya getirdi.
Toplantıda konuşan KARİŞKAD Başkanı Nil Güneri 'Fark yaratan, ezber bozan projeler yapıyoruz' dedi.
Karşıyaka Vilayetler Evi'ndeki Karşıyaka'da bulunan birçok STK başkan ve temsilcilerini bir araya getiren KARİŞKAD toplantısına, KASİAD (Karşıyaka Sanayici İş adamları Derneği) Başkanı Süleyman Özsakallı ve çok sayıda STK başkan ve temsilcisi katıldı.
Karşıyaka Kaymakam Sadettin Yücel, yaptığı konuşmada STK'ların toplumdaki yeri ve önemine değinerek, çalışmalarında kendilerine yardımcı olacaklarını söyledi.

Rusya ile vize muafiyeti anlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye, Rusya'dan MS-21 uçakları almakla ilgileniyor. Rusya ve Türkiye arasında vize serbestisi sağlanması için eylemlerimizi hızlandırmalıyız, bu konu yakın zamanda çözümlenebilir. Suriye'de akan kanın durması için ortak çabalarda bulunmalıyız' dedi.
Rusya Devlet Başkanı Putin, 'Türk vatandaşlarına yönelik çalışma izinleri, vize kolaylığı ve Türk şirketlerine yönelik yasaklar en yakın zamanda kalkacaktır, bu konuda siyasi karar alındı' dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ortaköy'den Sarıyer'e metro yapılacağını söyledi. Topbaş 'Bu hayal dahi edilemeyecek bir gelişmedir' dedi.

Japonlar DASK için geliyor

Türkiye'nin, afetlerle oluşan hasar ve kayıpları gidermek amacıyla kurduğu Afet Yönetim Sistemi, hızı ve etkinliğiyle dünyaya örnek oldu. Depremlerle anılan Japonya'nın Doğal Afetlerle Mücadele Kurumu, modeli incelemek üzere Türkiye'ye gelecek.
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2017 ve 2018 yıllarında toplamda 4,5 milyar liralık yatırım yapacaklarını belirtti.
Boyner Holding, Boyner Perakende'nin çıkarılmış sermayesinin yüzde 12'sini toplam 173.1 milyon TL'ye Valentino gibi lüks markalarını bünyesinde barındıran, Katar merkezli 'Mayhoola for Investments LLC'ye satmak üzere sözleşme imzaladı.

Tercihi Massey Ferguson oldu

Vodafone ve TABİT işbirliğiyle Aydın'da hayata geçirilen ve geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştirerek çiftçilerin ekonomik, çevresel ve sosyal gelişimine, dolayısıyla kırsal alanda sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefleyen Vodafone Akıllı Köy'de iş ortaklıkları devam ediyor.
160 yılı aşkın bir süredir dünyanın lider traktör markalarından biri olan ve küresel hasat makineleri sektöründe bir güç haline gelen Massey Ferguson, teknolojinin yardımıyla 147 milyar TL seviyesindeki tarım ekonomisini tetikleyecek modeli ortaya koyan Vodafone Akıllı Köy'de Gümüş Sponsor olarak yerini alıyor.
Bu kapsamda AGCO Türkiye Genel Merkezi'nde TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın ve Massey Ferguson Genel Müdürü İbrahim Aksoy'un katılımıyla imza töreni düzenlendi.

Dağıtım şirketleri 14 lirayı iade edecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), yapılan soruşturma sonucunda sayaç bağlantı aparatlarını temin etmeyen doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelere bu yıl için iade edecekleri bedel, 14,25 lira olarak belirlendi.
EPDK'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, sayaç bağlantı aparatlarını temin etmedikleri veya sayaç montaj işlemlerini gerçekleştirmedikleri tespit edilen doğalgaz dağıtım lisansı sahipleri, sayaç montajının hangi yıl gerçekleştirildiğine bakılmaksızın 2017 yılı için abonelere 14,25 lira iade bedeli ödeyecek. Bu bedel sonraki yıllar için her yıl ilan edilen TÜFE oranında artırılacak.
Sayaç montaj işlemlerini yapmadığı veya ücretsiz olarak sertifika sahiplerine yaptırdığı gerekçesiyle hakkında ihtar uygulanmış doğalgaz dağıtım şirketlerinin, kullanıcılara iade edecekleri sayaç montaj bedeli her yıl EPDK tarafından belirlenen sayaç açma-kapama bedelinin yüzde 50'si olacak.

Fuar İzmir'e 'pratik' bağlantı

Türkiye'nin en büyük fuarcılık tesisi Fuar İzmir'e ulaşımı rahatlatacak kavşak projesi için kamulaştırma çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 22 Mart'ta açılacak Mermer Fuarı öncesinde seferberlik ilan etti.
Kendi ekipleriyle "geçici servis yolu" oluşturmaya başlayan Büyükşehir, çevre yoluna 2 şerit çıkış ve 1 şerit giriş bağlantısı yapıyor.


DİP EKSPRES

Bazı tarım ürünlerinin ihracatına izin


Başbakan Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, Medvedev, bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkân tanıyan kararnameyi imzaladığını bildirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu yıl içinde kıdem tazminatıyla ilgili reformun gerçekleştirileceğini söyledi.
Türkiye, petrol ve doğalgaz sondajında 2017'de atılım planlıyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak, bu yıl Karadeniz ve Akdeniz'de arama ve sondaj hamlesiyle, her iki denizde de aramaların başlayacağını söyledi
Teknolojiye her yıl 135 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, buna karşın 2017'de şube ya da çalışan azaltma planlarının olmadığını ifade etti.
Turkcell, ZTE'nin Türkiye'de kuracağı 5G Deneme Sistemi üzerinde çalışarak, 5G servis ve ürünlerini bugünden geliştiren operatörler arasına katılacak.