Yalnız İzmir'in değil, Türkiye'nin en önemli fuarı İEF Cuma günü tarihinde ilk kez iki ayrı törenle açılıyor. Bugüne kadar iktisadı hayatımızın mihenk taşı olarak kabul ettiğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı her zaman ilgi odağı oldu. İlklerin şehri İzmir'de, Türkiye hep yeniliklerle İzmir Enternasyonal Fuarı'nda tanıştı. Şu ana kadar görmedim, okumadım...
Ama mutlaka ve mutlaka İzmir Enternasyonal Fuarı'nı ziyaret ettiğimizde bir yenilikle karşılaşacağız.
Bundan kesinlikle eminim...
Hep böyle olmuştur, bundan sonra da olacaktır...

Lojistik önemli

Benim dikkatimi çeken nokta İzmir Büyükşehir Belediyesi, 29 Ağustos – 7 Eylül tarihleri arasında açık kalacak 83. İzmir Enternasyonal Fuarı için otobüs, metro ve vapurlarda sefer sıklıklarını artırması. Buna göre Balçova, Buca,  Bornova, Karşıyaka ve Gaziemir'e sabah 06.00'ya kadar otobüs seferleri yapılacak. Metro 01.20'ye kadar çalışacak. Cuma ve Cumartesi geceleri son vapur Pasaport'tan 02.00'de kalkacak.
İşte bu güzel bir olay...
Eski yıllarda saat 24.00 ya da 01.00'deki son araca yetişmek ya da yorgun argın yer bulmak çok zordu.
Fuarın bu yılki teması de iyi seçilmiş: 'Lojistik!'

Kültür, sanat, eğlence birarada

Fuar açılış kortejine tüm İzmirlileri davet eden İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, 'İzmir Fuarı, ekonomi ve ticari yönünün yanı sıra 10 gün süreyle düzenleyeceğimiz etkinliklerle bu yıl da kültür, sanat ve eğlencenin buluşma noktası olacak' diyor.
29 Ağustos Cuma günü, 19.30'da, Vasıf Çınar Meydanı'ndan (1.Kordon) başlayacak kortej ile 7'den 77'ye tüm İzmirliler Fuar'a yürüyecek. Yürüyüş sonunda Kültürpark yeraltı otoparkı üzerindeki çim alanda Partner Ülke Mauritius, Odak Ülke Hindistan ve Onur Konuğu İller Diyarbakır ile Malatya'nın gösterileri açılış şölenine ayrı bir renk katacak. İzmirli iş adamları ve girişimcilerin gerek yurt dışı gerekse yurt içi temaslarının da olumlu geçeceğini umuyorum.


Büyük yatırım

Rönesans Holding, Türkmenistan'da doğalgazdan benzin üretecek tesis kuruyor. Rönesans Endüstri Tesisleri'nin Kawasaki Heavy Industries ile konsorsiyum olarak müteahhitlik işlerini üstleneceği, doğalgazdan benzin üretecek projenin toplam büyüklüğü yaklaşık 1.5 milyar doları buluyor.
Dünyada bu büyüklükte ilk olma özelliğini taşıyan Gas to Gasoline (GTG) projesinin temel atma töreni, 24 Ağustos'ta Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ve Türkmen bakanların katılımıyla yapıldı. Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, 'Petrol ve gaz sektörünün geliştirilmesinde Türkmen devletinin açık kapılar politikası büyük öneme sahiptir. Biz sanayi tesislerinin inşaatında büyük iş tecrübesine sahip olarak bu projenin başarıyla yapılacağına ve gazdan benzin üreten fabrikanın yüksek teknolojili üretim örneklerinden birisi olacağına eminiz' dedi.
Bu arada Gülseren E. Yeniçay'dan öğrendiğimi de aktarayım: Rönesans Holding'in Moskova'da üstlendiği yatırımların inşaatı da büyük bir hızla ilerliyor, yükseliyor.

Cebinde getirecekti!

Gülseren E. Yeniçay, Rusya dönüşü, 'İmkânım olsaydı, cebimde benzin getirirdim!' diyerek Moskova'daki ulaşımı İzmir ile karşılaştırdı. Bu arada, hemen her dönemde tartışılan akaryakıt fiyatları için 'tavan fiyat' sinyali geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt dağıtım şirketleri için belirlenen kâr marjının üzerine çıkıldığını, bu şekilde devam edilmesi halinde 'tavan fiyat' uygulamasının yeniden getirileceği sinyalini verdi.
EPDK Başkanı Yılmaz, 'Şu anda elimizdeki rakamlara göre akaryakıt kar marjları 43-46 kuruş arasında değişiyor. Bunun sağlıklı bir kâr marjı olduğunu düşünmüyoruz. Daha önce kurul toplantısında akaryakıt dağıtım şirketleri için kar marjını 37 kuruş olarak tespit ettik. Dağıtım şirketleri bu tutarları bir sinyal olarak almalı. Aksi halde bu hususta çalışma başlatmak durumunda kalırız. Elbette tavan fiyatı sinyalini vermek durumundayız' ifadesini kullandı.

Bakan 2 daireyi "traşlanmadan" satmış

Duymadıysanız ben duyurayım: Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  projesinin tıraşlanacak bölümünden aldığı iki daireyi Danıştay'ın kararı öncesi satmış!
Zeybekci bu konuda, 'İki daire aldığımda vekil bile değildim. Şirketin bulduğu alıcıya sattım. Dolar bazında zarar ettim' diyor.
Danıştay'ın, İstanbul'un silüetini bozduğu için, 'tıraşlayın' kararı verdiği İstanbul'daki kulelerinden iki daire almasıyla gündeme gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, sözleriyle siluet tartışmasının başlamasının ardından dairelerine bir daha gitmediğini, birkaç ay önce de şirketin bulduğu alıcıya sattığını açıkladı.
Zeybekci, hukuki bir sorunu olmamasına rağmen 'Çorbaya sinek düşmesine benzer bir durum ortaya çıkması nedeniyle' daireleri dolar bazında zarar ederek elden çıkardığını söyledi.
Zeybekci'nin daireleri Danıştay'ın 'tıraşlayın' dediği bölümü içeren A Blok 32. katta yer alıyor.

Başbakan Erdoğan 18 Nisan 2013'te, İstanbul'da milletvekilleriyle buluşmasında, dikey yapılaşma konusundaki görüşlerini dile getirmiş ve Zeytinburnu'ndaki kulelere ilişkin, 'O binaların sahibini (Mesut Toprak) tanıyordum. Kendisiyle konuştum, 'tıraşlayın' dedim. Yapacaklarını bekliyordum ama baktım ki hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım. Şimdi o insanla konuşmuyorum' demişti.
İstanbul 4. İdare Mahkemesi, kulelerin, 'Tarihi silueti bozduğu kısmının' yıkılmasına karar verdi. İstanbul Büyükşehir belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi, kararı Danıştay'a götürdü. Danıştay, 28 Mayıs'ta, yıkım kararını onadı. Ancak bu onama kararı, davacı avukat Cihad Gökdemir'in, 20 Ağustos'ta yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyuruldu.


DİP EKSPRES

3. havalimanına kredi 3 yerli bankadan


3. havalimanına hangi bankaların kredi kullandıracağı belli oldu. Yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için kapıda beklediği ileri sürülen projeyi 3 Türk bankası fonlayacak. Bankacılık çevrelerine göre, 5'li konsorsiyum ile bankaların görüşmelerinde neredeyse sona yaklaşıldı.

Yabancı bankaların çeşitli nedenlerle konsorsiyuma girmediğini söyleyen bir kaynağa göre, 4.5 milyar euroya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank'ın oluşturduğu ikisi kamu biri özel üç Türk bankası tarafından kullandırılacak. Bazı kaynaklar ise şimdiye kadar Türkiye'deki bir proje için kullandırılacak en büyük kredinın 700 milyon euroya yakın kısmının Eximbank tarafından, yapılacak bazı düzenlemeler ile kullandırılabileceğini, bunun için ekonomi yönetimi ile tarafların ve konsorsiyumu yöneten bankaların görüştüğünü söylüyor.