Dünyanın en eski fuarı 1 Mayıs 1851'de İngiltere'de açıldı. Dönemin İngiliz Kraliçesi Victoria ve Prens Albert fuarın açılışına bizzat katıldılar. O zamana kadar kullanılmayan bir teknolojiyle, tavanı tamamen camdan yapılan fuar alanı tam 17 futbol sahası büyüklüğündeydi. Hyde Park, devasa bir kubbeye kavuşmuş, fuarcılık faaliyetleri için Kristal Saray inşa edilmişti.

Kraliçe Victoria'nın böyle bir fuar tertiplemesinin esas nedeni bütün dünyaya Büyük Britanya'nın ne kadar büyük ve modern olduğunu göstermekti. Victoria zamanında Büyük Britanya o kadar geniş bir coğrafyada sömürge imparatorluğu kurmuştu ki, İngilizler "Britanya İmparatorluğu'nda asla güneş batmaz" derlerdi. Britanyalı valiler Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Güney Afrika ve daha birçok bölgedeki Britanya kolonilerini yönetiyordu.
Fuar alanının yaklaşık yarısı Britanya kolonilerinden gelen ürünlerin sergilenmesine ayrılmıştı. Bu durum aslında dünyanın yarısının İngilizlerin elinde olduğunu gösteriyordu. Fuar da zaten dünyanın geri kalanının toplamının gücünün ancak İngiltere kadar olduğunu gösterebilmek maksadıyla tertiplenmişti.
* * *
İzmir Fuarı'nın mantığı bu değildi. Tarihi cumhuriyet tarihi ile çakışan fuar, Türkiye'nin Batı'ya açılan liman kenti İzmir'de bizzat Mustafa Kemal'in öncülüğünde ve onun "Yurtta barış, dünyada barış" anlayışıyla kuruldu.

Kökenini 1923 İzmir İktisat Kongresi'nin oluşturduğu fuar, ilk kez 1927 tarihinde dönemin Valisi Kazım Dirik tarafından Mithatpaşa Sanat Enstitüsü'nde açıldı.
Fuar, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilmek ve farklı kültürleri tanıyıp, kültürler arası bir diyalog ortamı oluşturabilmek gibi amaçlarla kurulmuştu. Dolayısıyla Britanya örneğinden son derece farklı hedefleri vardı.

İzmir Fuarı, tarihi çok da geçmişe uzanmayan fuarcılığın ilk örneklerinden biridir. Barış düşüncesi İzmir Fuarı'nın temel mantığıdır.
İzmir Fuarı, dünya barışı düşüncesiyle kurulan fuarların öncüsüdür.