E-GAZETE
RÖPORTAJLAR

Fuar'da konu yerli Çinliler

2012 yılının ilk fuarı olan Ayakkabı Yaz - 31. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açıldı

05 Ocak 2012 Perşembe 14:51
Mehmet Akif Çakmak- Gelecek sezonun moda renk ve modellerinin sergilendiği Ayakkabı Yaz - 31. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı yoğun bir katılımla gerçekleşti. Sadece profesyonel ziyaretçilerin ağırlandığı fuarı ziyaret edecek katılımcıların konaklama masrafları İZFAŞ tarafından karşılanıyor.

2012 yılının ilk fuarı olan Ayakkabı Yaz - 31. İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açıldı. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuarda, bay, bayan, çocuk ve spor ayakkabı, terlik modelleri ile çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımlarını üreten firmaların stantları yer alıyor. Fuar açılışına İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Durmaz, İzmir Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Güzel de katıldı.

Payımızı artırmamız lazım

Türkiye'nin son yıllarca ihracat ve turizm potansiyelini artırmaya başladığını söyleyen İzmir Valisi Cahit Kıraç, "Ayakkabı sektörü dinamik bir alan, arkadaşlar ayakkabı sektörünün ihracattaki payının 450 milyon dolar olduğunu söylediler. Cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar hedefleniyorsa, ayakkabı sektörünün bu alanda daha çok pay sahibi olması lazım. EXPO Kongo Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi'nden EXPO 2020 konusunda desteklerini aldık, kendilerine teşekkür ediyoruz. İzmirli bütün kardeşlerimizi katıldıkları fuarlarda, yurtdışı organizasyonlarda İzmir'i tanıtmaya çağırıyorum. 

Tahsin Güzel'in bahsettiği yol konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızla konuştum. Bakanımızın İzmir'e gelişini bekliyoruz. O gelince kendilerine bir kez daha yol sorununu ileteceğim, o sorunu çözeceğiz. O bölgede yaşanan trafik problemini çözmek için de Emniyet Müdürümüz Ali Bilkay soruna eğilecektir. Kendisi de burada, trafikle ilgili sıkıntılarınızı halledecektir. Kayıtdışı meselesini ise Vergi Dairesi Başkanı'na ileteceğim, ayrıca İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanımız da burada. Biraz daha etkin çalışmayla bu tarz sorunları çözebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Selam yolluyorum


Birçok alanda olduğu gibi ayakkabı sektöründe de kayıtdışının kendilerine zarar verdiğini söyleyen İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, kayıtdışı sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Çocuk ayakkabısının maliyetinin en az 14 lira olduğunu belirten Güzel, "Piyasada 10 liraya ayakkabı satılıyor. Bunun nedeni Uzakdoğu veya Çin değil, bizzat içimizdeki Çinlilerdir. Kaçak işçi çalıştıranların sayısı bugün sektörün yüzde 64'ünü kapsıyor" dedi. Namusuyla çalışan insanların ciddi sıkıntılar yaşadığı dile getiren Güzel, "Lokomotif sektörlerden biriyiz, kayıtdışı problemini işbirliği ile halletmemiz gerekiyor. Seçimlerden önce bu yol bitiyor diyenlere buradan selam yolluyorum. 100 metrelik bir yol sorununu çözemedik. Dünyaya örnek teşkil edecek bir yerimiz var ama yolumuz yok, artık bu sorun çözülsün" şeklinde konuştu.

Markalaşmalıyız

Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) Başkanı Erdal Durmaz ise, ithalattaki artışın engellenmesi gerektiğini ifade ederek, "Ayakkabıcılar olarak markalaşma yoluna gitmeliyiz, geçen yıl yüzde 32,8'lik bir ithalat, 12.8 oranında ihracat yapmışız. Yüksek maliyet oranları, kayıtdışı ekonomi sorunları bizi son derece olumsuz etkiliyor. EGEAYSAD olarak fuarlara katılmaya devam ediyoruz. Kalifiye eleman ihtiyacımız devam ediyor, özellikle meslek liselerine verdiğimiz destekleri sürdüyoruz" dedi. 

Payımızı artırabiliriz


İzmir'in ayakkabı sektöründe İzmir'den sonra 2. sırada olduğunu söyleyen Selami Özpoyraz ise şu anki üretimin 2 katını yapabilecek seviyede olduklarını söyleyerek, "450 milyon dolar olan payımızı daha da artırabiliriz. Ekonomi Üniversitesi'nde tasarım bölümlerimiz var, sektör temsilcilerini oraya davet ediyoruz. Oda olarak buradaki 9 metrekare standın parasını bizler ödüyoruz, oda olarak en çok desteği ayakkabıcı sektörüne verdik, potansiyeli daha iyi kullanabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu. Fuarın 31. kez gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan ise, ısrarcı bir şekilde dış fuarların takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayakkabı Yaz Fuarı İZFAŞ tarafından, İzmir Ayakkabıcılar Odası ve Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD)'nin katkılarıyla düzenlenirken, 15.000 metrekare alan üzerinde 05-08 Ocak tarihleri arasında açık kalacak olan fuarda, 146 firma yer alıyor. Fuar 8 Ocak Pazar akşamına kadar 10.00 -19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarı ziyaret edecek heyetlerin konaklama masrafları da İZFAŞ tarafından karşılanıyor.
Yükleniyor...