Bugünkü yazımın konusu; spor turizmi ve özellikle de futbol turizmi.
Uluslararası spor organizasyonlarının sayısı ve bu organizasyonlara katılan sporcu sayısı her geçen gün artarken, diğer yandan da profesyonel sporcuların antrenman ve eğitim gibi faaliyetleri için yaptıkları seyahatler de büyük bir hızla gelişiyor. Olağanüstü fırsatlarla dolu bir pazar, herkesin iştahını kabartırken, turizm ve seyahat ürünü sunucuları da bu pazardan büyük payı kapmak için yarışıyor. Çünkü futbol turizmi, ülkeye gelen turist sayısı ve turizm gelirlerini kısa sürede müthiş boyutlara ulaştırabiliyor.

2 binin üstünde takım ağırlandı

Önümüzde Antalya örneği var. Geçtiğimiz yıl Ocak ayından itibaren ara kamp döneminde Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ve İran takımlarının yanı sıra Türk takımlarını ağırlayan Antalya, 170'in üzerindeki spor tesislerinde 2 bine yakın takımı ağırladı; yeni hedef de 3 bin takım.
En küçük hesapla bir takımın 250 TL kişi başı ücret ödeyerek, 50 kişiden oluşan kamp kafilesinin 12 gün konakladığından yola çıkarsak, 2000'in üzerindeki takım sayısının 2018 yılında bıraktığı rakamı kabaca 320 milyon TL (60 milyon dolar) olarak hesaplayabiliriz. 2019 için bu rakamı, 100 milyon dolara çıkarmayı planlıyorlar. Antalya'dan yıl boyunca çok daha iyi iklim ve ulaşım şartlarına sahip olmasına rağmen İzmir, yıllardır bu konuda düşünce aşamasından ileriye gidemedi. İlk kez amaç, fikir aşamasından eylem aşamasına dönüştü.
İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten ile İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, 10 yıllık spor master planı içindeki en çarpıcı hareketin startını verdi.

Tire merkez olacak

"Spor Turizmi ve Ekonomi" başlıklı bu proje için Tire merkezli bir eylem planını harekete geçirildi. Tire'de bulunan bir stat ve 2 saha ile stadın yanında yapımına başlanacak olan 6 saha projenin ilk ayağını oluşturacak.
Ardından Ödemiş, Torbalı, Pamucak, Selçuk ve Çeşme futbol turizmine hizmet edecek.
İZVAK ile İzmir Ticaret Odası ticari fikri geliştirdi. Futbol Federasyonu ve Milli Emlak ile temaslar sürüyor. İzmir Valiliği de konuyla yakından ilgileniyor. Şehircilik İl Müdürlüğü devlete ait araziler için envanter çalışmalarını sürdürüyor. Turizm Bakanlığı, turizm işletmeleri ve spor kulüpleriyle de bu muhteşem projenin detayları görüşülüyor.
Kamu arazilerinin tespiti yapıldıktan sonra gerekli izinler alınacak ve bölgelerdeki otellerle sahaları yapmaları için görüşmeler başlayacak. Oteller, aynı Antalya'da olduğu gibi araziye para ödemeyip, 300-400 bin TL harcayarak karlı bir yatırım yapmak için ellerini taşın altına sokacaklar.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de aynı İZVAK Başkanı gibi konuya çok ciddi yaklaşıyor. Oda'da yapılan toplantılarda turizm şirketleri ve otellerle görüşmeler yapılıyor.

Rezervasyon geldi bile

Bu yıl Tire'deki stat ve 2 saha için rezervasyon istekleri geldi bile. Özellikle Bulgaristan'dan 15 takım kamp yapmak için başvurdu, ancak Tire'de Uluslararası Ege Turnuvası'nın yapılması ve sahaların dolu olması nedeniyle istekler kabul edilmedi.
İZVAK Başkanı Ali Erten, sadece kış aylarında değil yaz aylarında da İzmir'in ve ilçelerinin iklim avantajının büyük olduğunu, ama yine de Antalya'yı rakip olarak görmediklerini belirtiyor. "Antalya zaten tekliflere kapalı, istek var, ama karşılanamıyor" diyen Erten, devreye İzmir'in girmesi gerektiğini belirtiyor. İzmir'in çok önemli bir spor kültürü olduğunu, 100'ü aşan kulüpleri barındırdığını, bu projenin de gelecek vaat ettiğini ifade eden Erten, yaz aylarına kadar 8-10 sahaya ulaşacaklarını ve takımları ağırlamaya başlayarak İzmir ekonomisine büyük katkı sağlayacak hareketin startının verileceğini söylüyor.

Yerel basın için de önemli

Gördüğüm kadarıyla İzmir ekonomisi, futbolu ve diğer spor açılımları için uzun bir aradan sonra muhteşem bir proje çalışması yapılmış. Gelecek takımların televizyon, internet ve naklen yayınlarla 24 saat izlendiği de düşünülürse, İzmir basını için de devrim niteliğinde bir hareket başladı. Oteller, atıl alanlar dolacak, ekonomiye kazandırılacak. SİT alanı bile olsa, herhangi bir inşaat yapılmadığı, temel olmadığı için kullanılabilecek. Misafirler ağırlanacak. Her haliyle altın yumurtlayan tavuk, bu proje...
Herkes bu pastadan payını alırken, durgun İzmir ekonomisi canına can katacak. Yerel basının üzerindeki ölü toprağı da kalkacak. Mahmut Özgener ve Ali Erten'i yıllardır rafta kalan dosyayı tozlu raflardan indirerek, yeniden açtıkları için kutlamak gerekiyor.

İzmirGazetesi'ne başarılar

Basının can çekiştiği bir ortamda İzmir'de sevindirici yeni bir girişim yaşandı. İzmirGazetesi isimli yeni haftalık bir gazete, web sitesi ve radyodan oluşan bir medya grubu yayın hayatına başladı.
En az 15 basın emekçisinin çalıştığı, birçok basın emekçisinin de yazar olarak görev yaptığı grubun, internet sitesi, radyosu ve pazar günleri çıkacak 24 sayfalık gazetesi var.
İzmirGazetesi 28 Ocak 2019 Pazar günü okurlarıyla ilk sayısıyla buluşmayı planlarken, www.izmirgazetesi.com.tr  yayın hayatına başladı. Radyo İzmir ise; 98.6 frekansından yayın yapacak.
Abdi Karagözoğlu yönetimindeki bu yeni girişimi kutluyor, grupta çalışan tüm arkadaşlarıma da başarılar diliyorum.