Değerli okuyucularım, aşağıdaki yazı sosyal medya aracılığıyla bana ulaştı. Sonra kaynağını araştırınca, okyanusum.com da yayınlandığını buldum. Yakın geleceği çok güzel aktaran bu güzel yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

Düşünün, tahayyül edin, 1998'de KODAK'ta 170 000 kişi çalışıyordu; şirket ürettiği fotoğraf kağıtlarının % 85'ini dünya çapında satıyordu. Birkaç yıl içinde fotoğraf kağıdı üretimine gerek kalmadı ve şirket iflas etti. Kodak şirketine yazık oldu. Önümüzdeki 10 yıl içinde diğer birçok endüstri alanında çok şeyler olacak. İnsanların çoğu değişimi anlayamıyor bile. 1998 yılındayken, çok değil üç yıl sonra 2001'de fotoğraflarınızı film kağıdına çekmeyeceğiniz aklınıza gelmiş miydi? Dijital kameralar 1975 yılında icat edildi. İlk kameralar sadece 10 000 piksel kabiliyetindeydi, sonrakiler Moore Kanunu'nu izledi. (Moore Kanunu: Çok hızlı artışla ilgili bir elektronik kanunu) Bütün üstel teknolojilerde olduğu gibi dijital kameralar uzunca bir süre hayal kırıklığı yarattı ama daha sonra, sadece birkaç yıl içinde, film fotoğrafçılığına göre çok üstün olduğu kanıtlandı ve fotoğrafçılıkta kullanılan başlıca yöntem haline geldi.

Şimdi aynı şey yapay zeka, sağlık, elektrikli/otomatik (şoförsüz) araçlar, eğitim, üç boyutlu baskı, tarım ve diğer konularda da oluyor.
***
Dördüncü endüstri devrimine hoş geldiniz! Üstel yazılım teknolojisine hoş geldiniz! Bu yazılım kabiliyeti 5-10 yıl içinde geleneksel endüstri yöntemlerinin büyük bölümünü yok edecek.

UBER'in sadece bir yazılımdan ibaret olduğunu, şirketin kendine ait bir tek otomobili bile olmamasına rağmen dünyanın en büyük taksi şirketi olduğunu hatırlatmak isterim.

Aynı şekilde AirBnB; binası, oteli, moteli yok ama dünyanın en büyük otel işletmecisi (şirketi).
ABD'de genç avukatlar işsiz. Avukatların ilgilendiği çok karmaşık olmayan hukuki konularda gerekli öneri veya çözüm yollarını saniyeler içinde ve % 90 doğrulukla "IBM Watson programından" alabilirsiniz. Aynı işlem avukatlarla yapılırsa doğruluk oranı % 70'ten fazla çıkmıyor. Eğer hukuk tahsili yapıyorsanız hemen bırakın. Yakın gelecekte avukat sayısı bugünkünden % 90 daha az olacak, sadece özel konularda yetişmiş olanlar kalacak.

WATSON kanser teşhisinde sağlık personeline yardımcı oluyor. Watson tarafından yapılan kanser teşhisi, normal insan tarafından yapılana göre dört kat daha doğru ve kesin. Facebook tarafından geliştirilen "Model Tanıma Yazılımı" insan yüzünü insandan daha iyi tanıyor. 2030 yılında bilgisayarlar insanlardan daha akıllı hale gelecek.

2018 yılında ilk şoförsüz araçlar yollarda görülecek. 2020 yılı civarında günümüzün otomobil endüstrisi çökmeye başlayacak. Özel bir aracınızın olması gerekmeyecek. İhtiyaç duyduğunuzda telefonla araç isteyeceksiniz, araç kapınıza gelecek ve sizi gitmek istediğiniz yere götürecek. Park etme sorunu ortadan kalkacak, gittiğiniz mesafenin karşılığı olan ücreti ödeyeceksiniz. Seyahat sırasında işinizi yapabileceksiniz, zaman kaybınız olmayacak. Çocuklarımız araba sahibi olmak ve ehliyet almak zorunda kalmayacaklar. Böyle bir düzenleme için % 90-95 daha az sayıda araca ihtiyaç olacağından şehirler değişecek.

Eskiden araç park sahası olarak kullanılan alanlar yeşil parklara dönüştürülecek. Her yıl dünyada meydana gelen trafik kazalarında 1,2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bugün her yüz bin km'de bir kaza meydana geliyor. Otopilotla yönetilen araçlarda kaza miktarı her 10 milyon km'de bire düşecek. Her yıl milyonlarca insan hayatı kurtulacak. Araç üreten şirketlerin çoğu iflasın eşiğinde olacak. Tesla, Apple, Google gibi teknoloji şirketleri devrimsel bir yaklaşımla tekerlekli bilgisayarlar üretirlerken, geleneksel araç şirketleri evolusyoner bir yaklaşımla daha iyi araçlar üretecekler. Audi ve Volkswagen'de çalışan birçok mühendisle konuştum, TESLA'dan çok korkuyorlar. Kaza olmadığı için sigorta şirketleri büyük sorunlarla karşılaşacaklar, sigorta bedelleri 100 kat azalacak. Bugünkü araç sigortalama modeli ortadan kalkacak.
***
Bugünkü mesleklerin (işlerin) % 70-80'i önümüzdeki 20 yılda yok olacak. Pek çok yeni mesleğin ortaya çıkacağı kesin, ancak böylesine kısa bir zaman aralığında yeterli sayıda yeni meslek ortaya çıkar mı, sorusunun cevabını henüz bilemiyoruz. Önümüzdeki yıllarda "tarım robotları" 100 dolara satılacak. Üçüncü dünya ülkelerindeki çiftçiler arazilerinde bütün gün çalışmak yerine tarım robotunu yöneten birer yönetici olacaklar. Aeroponiklerin (topraksız yetiştirilen bitkiler) daha az suya ihtiyacı olacak. Dana eti üreten ilk PETRI tabağının (bakteri üreten tabak) ürettiği et önümüzdeki yıl danadan elde edilen etten daha ucuz olacak. Şu anda, tarıma elverişli arazinin % 30'u büyükbaş hayvan üretimi için kullanılıyor. Hayvan yetiştirmek için bu araziye ihtiyacınızın kalmadığını düşünün. Böcek proteinini kısa süre içinde piyasaya sürecek girişimler var. Böcek proteini etten daha fazla protein içeriyor. Halen çoğu insan böcek yeme fikrine soğuk bakmasına rağmen "Böcek Proteini" alternatif protein kaynağı olarak adlandırılıyor.
BITCOIN (BTC- Elektronik Para Birimi): ana para birimlerinden biri olabilir, hatta varsayılan rezerv para birimi haline bile gelebilir. Kim bilir gelecekte daha neler olacak, tam anlamıyla büyüleyici.!.
Ürkütücü...
Heyecan verici...
Tabii ki "Dünya bizi kıskanıyor " demeyenler için.