Geçtiğimiz günlerde, "Yalı Günleri" adı altında düzenlenen etkinliklerden birisi İzmir'in köklü spor kulüplerinden, "semt takımı" Göztepe ile ilgili olanıydı. Avrupa'nın ilk dört takımı arasına girme unvanını elde eden ilk Türk takımı olan Göztepe'nin efsane kadrosundan bazı oyuncuların da yer aldığı etkinlikte, Kulüp Başkanı Mehmet Sepil, büyük bir içtenlikle, "halen Süper Lig'deki tek İzmir takımı olan Göztepe'nin yanı sıra diğer İzmir takımlarının da başarı göstermelerinden mutlu olacaklarını" söylemesi övgüye değerdi. Ki etkinlikten birkaç gün sonra yine kentin diğer eski takımı Karşıyaka, bulunduğu kümeden bir alt kümeye düşerek taraftarlarını üzdü. Bu arada Göztepe'nin 14 Haziran günü yapılacak kuruluş yıldönümü hazırlıklarının sürdüğünü hemen belirteyim.

Efsane kadro denildiğinde hiç şüphesiz on bir futbolcunun dışında takımı başarıya taşıyan çalıştırıcısı Adnan Süvari'nin de adını geçirmek gerekir. Adnan Süvari'nin çalıştırıcı olduğu dönemde, 1968-69 sezonunda o yıllar "Avrupa Fuar Şehirleri Kupası" adı altında oynanan, daha sonra adı UEFA Kupası'na dönüşen şampiyonada yarı finale yükselen ilk Türk takımımızdır Göztepe. Yine Süvari'nin çalıştırıcı olduğu döneme gidersek, Göztepe'nin 1968-69 ve 1969-70 yıllarında üst üste iki kez Türkiye Kupası'nı kazandığını anımsarız. Ayrıca Göztepe, 1969-70 sezonunda Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan ilk İzmir takımıdır.
Göztepe, 1967-68 sezonunda da yine Avrupa Fuar Şehirleri Kupasında Çeyrek Final karşılaşmasını oynamış, 2 kez "Avrupa Kupa Galipleri" Kupası'nda, 5 kez de "UEFA Kupası"nda Türkiye'yi temsil etmiştir.

Adnan Süvari gerçeği

Göztepe'nin Avrupa sahalarına taşıdığı başarısındaki imza sahibi çalıştırıcının adı girişte de belirttiğim gibi "Sir" Adnan Süvari'dir ve o İzmir'in gerçek değerlerinden birisidir.
Yün Mensucat'da ayrıca çalışmakta olan Adnan Süvari, tekstil mühendisliği eğitimi amacıyla gittiği ve 3.5 yıl kaldığı İngiltere'de futboldan uzak durmayacak, yaz aylarında antrenörlük eğitimi de alarak kendisini yetiştirecektir. Dönüşünde Yün Mensucat'ın iflas etmesi nedeniyle okul arkadaşı Selman Yaşar'ın, 1959-60 sezonunda Karşıyaka'ya daveti sonucu bu kez Yeşil- Kırmızılı takımın başına geçer. O yıllar, daha sonra Fenerbahçe'de ünlenecek olan Ogün Altıparmak santrfor mevkiinde "ışıl ışıl" parlamaktadır. Karşıyaka, Adnan Süvari'nin görev üstlendiği ilk yıl 23 gol atarak büyük başarı gösterir. Ogün Altıparmak daha sonraları hocası Adnan Süvari ile ilgili olarak, "Süvari'nin benim üzerimde çok emeği var. Şut duvarını hayatımda ilk kez Adnan Süvari'nin antrenmanlarında gördüm, pozisyon almayı onunla öğrendim. Kısa bir süre beraber olmamıza rağmen gelişimimde büyük rol oynadı" diyecektir.

Göztepe'nin efsane olduğu yıllarda efsane santrafor olarak belleklerde yer alan "Buldozer" olarak adlandırdığımız Fevzi Zemzem de, "futbolu bırakıp da antrenör olduktan sonra ne kadar büyük bir teknik direktör olduğunu daha iyi gördüm" diyerek değerli çalıştırıcısını içtenlikle övecektir.
Adnan Süvari'nin bir diğer önemli özelliği yurt dışından transfer olayına karşı çıkması, kendi Türk oyuncularıyla zafer peşinde koşmasıdır. Öte yandan Süvari'nin öne çıkan özelliklerinden bir diğeri ise tam dört dil bilmesidir. İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyancayı anadili gibi konuşan Adnan Süvari'nin, Göztepe'nin Lüksemburg Union karşısında oynadığı maç sonrası düzenlenen basın toplantısında Fransızca ve İtalyanca dillerinde demeç vermesi, ertesi günü yabancı gazetelerde, "Entelektüel Teknik Direktör Adnan Süvari" başlığıyla değerlendirilmiştir.