Geçen gün yine aynı soruyla karşılaştım: 'Grip aşısı yaptıralım mı doktor hanım?' Bu sorunun cevabı kişisine göre değişmekte. Eğer kronik hastalığınız varsa, 60 yaş üzerindeyseniz, sağlık sektöründe çalışıyorsanız grip aşısı olmanız önerilir. Ancak bağışıklık sisteminiz çökmüşse ve ciddi allerjileriniz (önceden grip aşısına karşı alerji, yumurta alerjisi...) varsa grip aşısı yaptırmayın. Bir otoimmun sistem hastalığı olan Gullian Barre Sendromu olanlar da bu aşıdan uzak durmalı.

Her sene grip aşısı olmak hiç grip olmayacaksınız anlamına gelmez. Çünkü bu aşı bir önceki sezonda en sık görülen yani moda olan suşları (virüsün alt grupları) içerir. Bu yüzden % 70 ila 90 arasında koruma sağlar. Çünkü grip virüsü kendini çok hızlı yeniler, değiştirir. Her sene farklılaşan mikroba karşı yeniden aşılama yapmak gereği doğar.

Grip aşısının içinde civa mı var? Bu yeni bir söylenti değil, yıllardır bilinen bir gerçek. Bazı grip aşılarında (farklı markalar var piyasada) 'Thimerosal' yani civa bulunmakta. Hangi aşıda civa varsa o aşı otizm şüphesi olanlara yapılmamalı. Bu yüzden küçük çocuklara otizm şüphesi olsun olmasın grip aşısı yapılmasını önermeyen hekimlerin sayısı az değil.

Babam 75 yaşında ve kalp hastası. Bu yüzden babama yıllardır her ekim ayında grip aşısı yaptırıyorum. Ancak çocuklarımı gribe karşı aşılamıyorum. Onun yerine hijyene dikkat ederek ve gıda desteği yaparak çocuklarımı korumaya çalışıyorum. Biri hastalanınca havluları, giysileri ve çarşafları sık değiştirmek, odayı havalandırmak, ellerini sabunla yıkamak, hapşırınca ağızlarını mendille veya koluyla kapatmayı öğretmek işe yarıyor. En önemlisi de grip olunca okula veya doğum günlerine yollamayarak başka çocuklara da bulaşmasını önlemek.

Aşı enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yollarından biridir. Grip için risk altındaysanız aşı yaptırın. Ama hiçbir riskiniz yoksa boşu boşuna da aşı olmanın bir anlamı yok. Bol bol taze meyve-sebze yemek, el yıkamak, şapur şupur öpüşmemek, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak, grip olan kişilerden uzak durmak sizi zaten koruyacaktır.

Sağlıkla kalın.