Evlat sahibi olmak, adım adım büyüdüğüne tanıklık etmek heyecan ve mutluluk verici. Tabii sorumlulukları ve zorlukları yok demiyorum. İki gündür küçük oğluma bez takmıyorum. İnsanlık için küçük, ama oğlum Emir için büyük bir adım :) Bezin çıkması benim gözümde oğlumun büyüdüğü anlamına geliyor ve bu durum çok keyif veriyor. Çişli yerleri silmek de işin bonusu!

Yaz, bezden kurtulmak, tuvalet eğitimi vermek için en güzel mevsim. Kışın daha kalın ya da kat kat giyindikleri ve ıslak kalıp üşütme riski olduğundan; kimse cesaret edemez bezi bıraktırmaya. Ama yazın öyle mi; çocuk çiş yapsa da at duşa yıka hemen, çamaşırlarını çalkala as on dakikaya kurusun. Çocuklular, bu yüzden yaz mevsimini kaçırmayın derim.

Eskiden 2 yaş denirken artık 3 yaş bez bırakmak için normal kabul ediliyor. Bir de bezsiz bebek (diaperfree baby) yöntemi var ki yaşa başa bakmıyorlar. Eski usul veya yeni Amerikan usulu, daha bebekken çişini ve kakasını tuvalete yaptırma ile alışkanlık kazanacağını savunuyor.

Tuvalet eğitimine çocuğunuzun hazır olması lazım. Kimi çocuk bir yaşında konuşmaya başlar ve çişini kakasını çok rahat söyler. Kimisi konuşmasına rağmen tuvaletini söylemez. Yapılması gereken bir kaç ufak detay çocuğunuza tuvalet alışkanlığı kazandırmanızda yarar sağlar.

1.    Çocuğu asla ve asla lazımlıkta ya da tuvalette zorla oturtmayın, ters teper!
2.    2-3 hafta boyunca bezini sadece tuvalette değiştirin ve bunu dile getirin. "Oğlum çiş yapmış tuvalette temizleyelim" gibi.
3.    Tuvaletin içine hem temizlik hem hoş koku için konulan suyun rengini boyayan tabletlerden alın. Çocuklar tuvaletin içini masmavi görünce korkusunu unutur.
4.    Evin mutelif yerlerine (salon, mutfak, yatak odası) tuvalet kağıdı koyun. Tuvalete giderken "Haydi bakalım tuvalet kağıdımızı alalım" demekle kafasında ilişkilendirmeyi artırırsınız.
5.    Tuvaletinize uygun tuvalet adaptörü alın. Çocuk oturunca içine düşecekmiş hissinden kurtulur.
6.    İlk günler yarım saatte bir tuvalete götürün.
7.    Anneler çocuklarının yeme-içme düzenine göre tuvalet saatini az çok bilirler. Buna göre tuvalete götürün.
8.    Çiş kaka yaptıktan sonra "Çişini kakanı evine yani tuvalete yolladık." "Sen çiş ve kakanın kralısın/kraliçesisin, onları evlerine gönderdin." "Güle güle" demek işe yarıyor.
9.    Benim yaptığım gibi kağıttan küçücük kayık yapıp tuvalete atıp "Haydi kaptanı ıslatalım, gemiye bomba atalım" demek de tuvaleti eğlenceli hale getirir.
10.    Bezi bir kere çıkartınca istisna durumlar yaratmayın. Gece de takmayın, yola çıkarken de.
11.    Gece, yatmasına yakın sıvı alımını durdurun.

Pat diye 1 günde tuvalet eğitimi olmaz. Mucize beklemeyin. Mutlaka kaçaklar olacak, ufaklığa kızmayın.

Sağlıkla kalın.