Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'paralel yapı' soruşturması kapsamında, aralarında bir dönem Konya’da Asayiş Şube Müdürlüğü yapan Bingöl eski Emniyet Müdürü Ercan Taştekin ile işadamlarının da bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. 10 ilde yapılan operasyonlarda gözaltı sayısının artacağı belirtilirken, bir dönem Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün'ün de arandığı belirtildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Fethullahçı terör örgütüne' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında geçen 11 Mayıs günü avukat M.O., Amerika'ya oğlunun mezuniyet törenine katılmaya giderken Konya Havalimanı'nda yakalandı. Ardından da avukata ait tabanca ve mermileri polisin hukuk bürosuna baskını öncesi otomobiliyle götüren sekreter F.N.P. gözaltına alındı. Çıkarıldıkları 1'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılan avukat ve sekreteri savcılığın itirazı üzerine aynı mahkemenin nöbetçi hakimi tarafından tutuklandı.

Bu operasyonun genişletilerek yürütülmesi sonucu bugün Konya merkezli 10 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda aralarında Konya'da faaliyetini sürdüren Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği yöneticilerinin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında Konya'da görevli polislerin de bulunduğu belirtildi.

ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜDE GÖZALTINDA

Gözaltına alınanlar arasında bir dönem Konya'da Asayiş Şube Müdürlüğü yapan Bingöl Emniyet eski Müdürü Ercan Taştekin, Ankara'da gözaltına alındı. Telefonla ulaşılan Ercan Taştekin, ''Konya'daki operasyon kapsamında Ankara'da ifade veriyorum. Gözaltı nedenini de bilmiyorum'' dedi.

Ercan Taşketin twitter hesabından ise, ''Akla hayale gelmedik. İftiralar atacaklardır. Önemli değil. Ne yaptığım, yapmadığımı ben de biliyorum, herkes de biliyor. Eyvallah'' ve ''Gözaltındayım, muhtemelen konuşup gerçekleri söylediğimiz için, sorun değil, eyvallah'' şeklinde mesajları paylaştığı dikkat çekti.

Soruşturma kapsamında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü tutuklu Yurt Atayün'ün ağabeyi olan ve bir dönem Konya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü'nü yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün'ün de arandığı belirtildi.


19 İLDE 66 KİŞİYE OPERASYON

Konya Valiliği, paralel yapıya yönelik yapılan operasyonla ilgili yaptığı açıklamada operasyonun 66 kişiye yönelik olduğu ve 19 ili kapsadığını belirtti.

Valilik, operasyonun 'Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek' suçlamalarını kapsadığını belirtti. Valilik tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

''Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüzce yürütülen soruşturma bağlamında; Okyanus Şirketler Topluluğu'na yapılan kumpas operasyonu ile ilgili olarak Konya Barosu'na kayıtlı bir avukat ve sekreteri operasyon öncesi yurt dışına çıkmak isterken yakalanarak 11 Mayıs 2015 tarihinde tutuklanmışlardır. Konuyla ilgili yapılan adli işlemler kapsamında; 22 Mayıs 2015 cuma günü aralarında dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyet üyesi ve iş adamlarının da bulunduğu toplam 66 şahsın mahkeme kararına istinaden yakalanarak gözaltına alınmaları amacıyla 22.05.2015 günü 19 ilde operasyona başlanılmıştır.''

ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜNE DE GÖZALTI KARARI

66 kişiye yönelik yapılan operasyonda haklarında gözaltı kararı çıkanlar arasında Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik yapılan operasyonu yürüten 2003-2009 yıllarında Konya Emniyet Müdürlüğü yapan ve emekli olduktan sonra İzmir'e yerleşen Salih Tuzcu da bulunuyor. Tuzcu'nun yapılan operasyonda evinde bulunamadığı öne sürüldü.

Yine o dönem Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliğinden ihraç edilen 1'inci sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, Şube Müdür Yardımcısı ve son dönemde ihraç edilen Mehmet Erikoğlu ve yine o dönem şube müdür yardımcısı ve şu an Ağrı Emniyet Müdürlüğü'nde görevli iken soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan Arif Aykut'un da bulunduğu, ancak 3 müdürün şu ana kadar gözaltına alınamadığı belirtildi.

Yine Okyanus Operasyonu döneminde Asayiş Şube Müdürü yapan Bingöl Emniyet eski Müdürü Ercan Taştekin de bugün Ankara'da gözaltına alındı.

BİTLİS'TE 1 GÖZALTI

Konya merkezli yapılan soruşturma kapsamında Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde 1 polis memuru sabah saatlerinde gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan polis memurunun ifadesinin ardından Konya'ya gönderileceği belirtildi.

OKYANUS OPERASYONU NASIL YAPILDI?

Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 arasındaki değişik tarihlerde Nusret Argun'un yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Okyanus Şirketler Grubu'na yönelik operasyon yaptı.

Afyonkarahisar, Karaman, Kütahya, Eskişehir, Nevşehir, Antalya, Bartın, Kahramanmaraş, Isparta, Adıyaman ile Konya'nın Seydişehir, Akşehir ve Ereğli, Afyonkarahisar'ın Dinar, Bolvadin, Isparta'nın Eğirdir ilçelerinde yapılan operasyonlarda başta Nusret Argun olmak üzere dönemin Selçuk Üniversitesi Rektöre Prof. Dr. Süleyman Okudan'ın da aralarında bulunduğu doktor, avukat ve gazetecinin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi gözaltına alındı.

Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Grubu'nun toplam 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. 1990'lı yılların başında Tıp Fakültesi kampusunda fotokopi çeken, ardından ticarette basamakları hızla tırmanan Nusret Argun, önemli varlığı bulunan Okyanus Şirketler Grubu'nun sahibi olmuştu.

'Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek' suçlarından tutuklanan ve Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Okyanus Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, tutuksuz yargılanan Selçuk Üniversitesi'nin eski Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket avukatlarından İlker Turdan'a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.

66 ay tutuklu kalan işadamı Nusret Argun özel yetkili mahkemelerle ilgili kanun değişikliğinin ardından geçen yıl serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasının ardından kendisine yönelik yapılan operasyonun paralel yapının bir kumpası olduğunu ileri sürerek, o dönem operasyonu gerçekleştiren sorumluluk hakkından suç duyurusunda bulundu.