2014 yılında KPSS merkezi alımları ne zaman? 2014 yılında kaç memur alınacak? 2014 yılında memur alımları ne zaman yapılacak? 2014 yılında merkezi atamalar ne zaman yapılacak? 2014 yılında ilk merkezi atama tercihi ne zaman?

2014 yılı gerek lisans düzeyinde KPSS geçtiğimiz 5 Temmuz'da yapıldı. Sonuçlar da açıklandı. Geçtiğimiz hafta önlisans ve lise mezunları da 27-28 Eylül tarihlerinde KPSS'ye girdiler. Sonuçların önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Artık sıra merkezi atama bekleyip tercih yapmada. Devlet Personel Başkanlığı önce ülke genelindeki tüm kamu kuruluşlarından personel talebini toplayacak ve daha sonra gerekli kontenjanlar oluşturulup ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yapılacak.

Memur yerleştirmeleri yılda iki kez Kasım ve Haziran ayında yapılıyor. İlk merkezi alımın 17-26 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılması bekleniyor. Tercih yapmak isteyen memur adaylarının 30 tercih hakkı var.

Kasım ayında atama bekleyenlere ise kötü haberimiz var. 4/B'lilerin önceki yıl kadroya geçirilmesi, engelli memur kadrolarının artması, terör mağdurlarının sınavsız memurluğa alınması kadroların azalmasına neden oldu. Daha önceki açıklamalarda memurun alımının az olacağına dair sinyaller de verilmişti. Bu yüzden Kasım ayında yapılacak alımların 6 bini geçmeyeceği bekleniyor.

KPSS NEDİR?

KPSS sınavını A ve B diyerek iki gruba ayırıyoruz.

1- KPSS-A ne demektir?

KPSS-A Kadroları; genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarından oluşmaktadır. 2000'li yıllara kadar KPSS-A kadrolarına genel olarak İİBF, SBF ve Hukuk fakültesi mezunları başvurabilmekteydi. Sadece bölüm bazında bazı değişiklikler olabilmekteydi. Örneğin Başbakanlık Uzman yardımcılığına (A) bölümü mezunu, Maliye müfettişliğine de (B) mezunları başvuramayabilmekteydi. Ancak, KPSS'nin merkezi olarak 1999 yılından itibaren düzenli bir şekilde her yıl yapılmasıyla beraber başvurabilecek bölümlerde artış oldu. Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendisilerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır.

2- KPSS-B ne demektir?

Yukarıda belirtilen KPSS-A kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Yani, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.

KPSS'ye kimler başvurabilir?


2014 KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans, ortaöğretim okullarından veya ön lisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Bu kılavuz sadece bu sınavın kural ve işlemlerini kapsamaktadır.

Sınava, ortaöğretim okullarından, ön lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde ortaöğretim / ön lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. 5-14 Mayıs 2014 tarihlerinde 2014-KPSS Lisans başvuruları alınmış olduğundan, 14 Mayıs 2014 tarihi ve öncesinde bir lisans diploması almaya hak kazanan adaylar 2014-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans'a başvuramazlar. Başvuru koşullarından herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, sınava alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.