Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'ın da adının geçtiği "25 Aralık Soruşturması" kapsamında 96 şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca takipsizlik kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılarının imzaladığı 141 sayfalık kararda "Yasama yürütmenin hukuk normları ile bağlı olduğu kadar yargı yetkisini kullanan makamların da Anayasa ve yasalarla bağlı oldukları ve siyaseti dizayn etmek gibi bir görev yetkilerinin bulunmadığı" belirtildi.

Kararda, "Türkiye Cumhuriyet Başbakanı'nın örgüt lideri olarak gösterilmesi ve 'Dönemin Başbakanı' ibaresi kullanmak suretiyle, fezleke düzenlenmesi, soruşturmayı hazırlayanların hukuki bir soruşturma görünümü altında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettiklerini ortaya koymaktadır" ifadelerine yer verildi.

SORUŞTURMAYI BAŞLATANLARA SORUŞTURMA

Takipsizlik kararını veren 3 savcı, 25 Aralık soruşturmasını hazırlayanlar hakkında "soruşturma başlatılabilmesi için keyfiyetin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmesine" karar verdi.

96 KİŞİ HAKKINDA TAKİPSİZLİK KARARI


Kararda 96 şüpheli hakkında, "örgüt kurdukları yönettikleri ve bu örgütün faaliyetleri kapsamında ihaleye fesat karıştırıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatılmış ise de, şüphelilerin birbirleriyle irtibatlarının hiyerarşik bir yapılanma içerisinde olmadığı, şüphelilerin suç işlemek amacıyla bir araya geldiklerine dair delil elde edilemediği, örgütün unsurlarından suç işlemede devamlılık unsurunun meydana gelmediği anlaşılmakla dosyada adı geçen şüpheliler hakkında örgüt kurmak ve örgüt üyesi olmak suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına" ifade edildi.

2 İHALEYLE İLGİLİ DOSYA AYRILDI

Kararda soruşturma dosyasından ayrılan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro ihalesi ve Çanakkale-Ezine yolu ihalesinde ihaleye fesat karıştırıldığına dair tespit yapılırken her ne kadar iletişimin tespiti kararları arasında kesintilerin bulunması ve yönetmeliğe aykırı dinleme yapılmış olmasına rağmen maddi hakikatin araştırılması gerektiğine karar verilmiş olup bu iki eylemle irtibatlı olan şüphelileri hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar verildiği" belirtildi.

25 ARALIKTA OPERASYON TALİMATI VERİLMİŞTİ

Geçtiğimiz Aralık ayında iki ayrı soruşturma yürütülmüştü. Bakan çocukları, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Rıza Sarraf, Halkbank Genel müdürü Süleyman Arslan'ın da aralarında bulunduğu 17 Aralık'ta başlatılan ilk operasyondan bir hafta sonra ikinci operasyon talimatı verilmişti.

Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, 25 Aralık 2013'te ikinci yolsuzluk operasyonuna ilişkin operasyon talimatı vermişti. Operasyon kapsamında 41 kişi hakkında gözaltı ve arama kararları çıkarılmış, ayrıca 2 şirket ve 7 iş adamının mal varlığına tedbir kararı konulmuştu. Daha sonra Savcı Akkaş'tan 'Yolsuzluk' ve 'Rüşvet' soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili dosya elinden alınarak yerine yeni 4 savcı görevlendirilmişti. Akkaş'ın yerine görevlendirilen yeni savcılar İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu ve İrfan Fidan da 14 Ocak 2014 tarihinde İkinci dalga yolsuzuk soruşturması kapsamında 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına konulan tedbiri kaldırılmıştı. Soruşturma kapsamında Bilal Erdoğan ile aralarında Yasin El Kadı, oğlu Muaz Kadı Mehmet Cengiz, Fatih Saraç, İbrahim Çeçen ve Latif Topbaş'ın da bulunduğu çok sayıda isim ifade vermişti.


TEKİRDAĞ CUMHURİYET SAVCILIĞI'NA ATANDI

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ikinci dalgasıyla ilgili dosyası elinden alınan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin (HSYK) bugün yayınladığı 1127 Sayılı Adli Yargı Kararnamesi ile Tekirdağ Savcılığı'na atanmıştı.


"PUSU KURMAK KAMU GÖREVLİLERİNİN HAK VE GÖREVİ DEĞİL"

"Kamu imkanlarını kullanan soruşturma görevlilerinin kişilere pusu kurma hak ve görevinin olmadığı" belirtilen takipsizlik kararında, “Suç işleme ihtimaline karşı tespit kararı alınarak 2-3 yıl gibi sürelerle dinleme yapılmaması gerektiği, hal böyleyken dosyada bulunan bir çok şüphelinin ne sebeple dinlenmeye başladığını anlaşılmadığı, bu şüpheliler hakkında yapılan dinlemelerin tape haline getirilmediği, bazılarının tape haline getirilmekle birlikte fezlekeye dahil edilmediği, kimi şüphelilerin de hem dinlenildiği hem de fezlekede ismi geçtiği halde 25 Aralık 2013 tarihinde arama ve gözaltı talimatlarında isminin bulunmadığı" belirtildi.

OMBUDSMAN ÖMEROĞLU DA DİNLENMİŞ


Kararda, soruşturma kapsamında Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit, emekli Yargıtay Üyesi Nihat Ömeroğlu'nun (Ombudsman) ve İstanbul Anadolu Adliyesi Başsavcısı Celal Avar'ın yargı mensubu olduğu göz ardı edilerek dinlenildiği belirtildi.

ERDOĞAN'IN DİNLENMESİ


Takipsizlik kararında 25 Aralık tarihinde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın dinlenmesi ile ilgili bölüm şöyle anlatıldı: “Bir kısım şüphelilerin iletişimleri tespit edilirken 3. kişi sıfatıyla yasal olmayan bir şekilde iletişimleri tespit edilen Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Binali Yıldırım, Ömer Çelik, Muammer Güler haklarında hiçbir dinleme kararı olmaksızın uzun süre dinlemeler yapıldığı, görüşmelerinin haklarında hiçbir dinleme kararı olmamasına rağmen mütemadiyen tape haline getirildiği, Başbakan, bakanlar ve yüksek yargı mensupları hakkında soruşturmaların özel şekle tabi olduğu anlaşıldığından onlar hakkındaki tespitlerin derhal Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilerek suç şüphesi varsa, özel soruşturma usullerine göre delil toplama yoluna gidilmesi gerekirdi"

BİLAL ERDOĞAN'IN DİNLENMESİ

Kararda, Bilal Erdoğan ve Berat Albayrak'ın haklarında dinleme kararı bulunmadığı halde aylarca dinlenildikleri belirtilerek, “Bu nedenlerle muhtemelen aşağıdaki çizelgeye göre nöbetçi olan hakimler tarafından normal seyrinde bir soruşturma yapılsa idi alınamayacak olan iletişimin tespiti kararlarının hep aynı hakimlerden talep edilmek suretiyle şüphelilerin haberleşme hürriyetlerinin yasal olmayan yöntemlerle ihlal edildiği…" denildi.