1978’de Bahçelievler’de 7 TİP’li öğrencinin öldürülmesine ilişkin Bahçelievler Katliamı davasının hükümlüleri, Ünal Osmanağaoğlu ile Bünyamin Adanalı, 3. Yargı Paketi’ne, kendilerinin de aralarında olduğu bazı eski ülkücüler için konulan özel düzenlemeyle cezaevinden kurtuldu. Mahkeme, sanık avukatlarının bile “şahsa özel düzenleme” olduğunu kabul ettiği düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşımayı reddetti. Katliam davası nedeniyle yaklaşık 11 yıl daha hapis yatması gereken iki hükümlü, 3. Yargı Paketi’ndeki özel düzenlemeyle cezaları 10 yıla düştüğünden, yaklaşık 3,5 yıl fazladan hapis yatmış oldu. Avukatları, bu nedenle tazminat davası açabileceklerini ifade etti. Ölen TİP’lilerin ailelerinin avukatı Erşen Sansal ise iki ismin her bir TİP’li için sadece 2 yıl yattığını kaydetti. Adanalı ile Kemal Türkler suikasti davasından da zamanaşımı sayesinde kurtulan Osmanağaoğlu’nun tahliyesi için işlemler jet hızıyla başladı. Osmanoğlu Bandırma Cezaevi’nden tahliye edildi.  Bünyamin Adanalı da akşam saatlerinde Çanakkale Cezaevi’nden serbest bırakıldı.

Paket’te özel düzenleme

Hükümet, TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sürerken, MHP ile anlaşarak son dakika önergesiyle 3. Yargı Paketi’ne geçici bir hüküm ekledi. Başbakan Erdoğan’ın onayıyla hazırlandığı belirtilen önergede, “12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenen suçlardan dolayı lehe kanun, TCK’nın cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan ceza gözönünde bulundurularak belirlenir” hükmü yer aldı. Böylece, belirlenen nihai cezanın, infaz bakımından en lehe hüküm uygulanarak infaz edilmesi kuralı yasalaştı. Az sayıda solcunun da yararlanacak olması nedeniyle TBMM Genel Kurulu’nda da üzerinde fazla tartışılmayan düzenleme, Cumhurbaşkanı’ndan da onay gördü. Böylece, her bir olay için ayrı ayrı verilen cezayı tek cezaya dönüştüren düzenleme yürürlüğe girdi. Düzenlemenin mimarlarından Ak Partili Selçuk Özdağ, “Solcuların eylemlerine vatana ihanet suçundan tek ceza verilirken, ülkücülere her eylem için ayrı ceza verildi. Biz insan öldürmediler demiyoruz, eşitsizlik var diyoruz. Bunlar ortak acılarımız. Ama 8 askeri öldürene tek ceza verilirken, diğerlerine 7 ceza verilmesi eşitliğe aykırıydı. Mehmet Moğultay’ın bakanlığı dönemindeki başvurularıyla bu eşitsizlik doğmuştu. Şimdi bu gideriliyor” dedi.


Emektar avukat duruşmada

Paketin yürürlüğe girmesinin ardından daha önce 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen ve 1991’de Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikle cezaları her cinayet için 10 yıldan 70 yıl hapse çevrilen Adanalı ve Osmanağaoğlu, “infaz durdurma” başvurusu yaptı. İnfaz hükümlerine göre yatmaları gereken yaklaşık 25 yıl bulunduğunu belirten iki hükümlü, cezalarının yaklaşık 14 yılını çektiklerini, 3. Yargı Paketi’ne göre, sadece 10 yıl yatmaları gerektiğini belirtti.

Bahçelievler Katliamı davasına bakan Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, bu talebi dün karara bağladı. Başvuruyla ilgili duruşmaya, Adalı’nın avukatı Yalçın Kasaroğlu, Osmanağaoğlu’nun avukatı Mustafa Ekinci, mağdur ailelerinin avukatlarından Nezahat Gündoğmuş ile davayı 1977’den bu yana sürdüren Erşen Sansal katıldı.

Sanık avukatı Mehmet Ekinci, müvekkilinin 7 kez idam cezasına çarptırıldığını belirterek, benzer davalarda 7 kişi ölürken, bir tek cezaya hükmedildiğini söyledi. “Öcalan bile tek bir ceza aldı” diyen Ekinci, “Bu yasal düzenlemenin bu dosya için çıkarıldığı doğru. Bu haksızlığın giderilmesi için 6352 sayılı Yasa’nın geçici 3. maddesi konuldu. Bu doğrultuda infazın durdurulmasına karar verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Zaten yararlanmışlardı


Müşteki avukatlarından Sansal ise önce 7’şer kez idam cezasına çarptırılan sanıklar hakkındaki cezanın, 2002’de çıkan ve lehlerine olan yasaya uyarlandığını anlattı. Sansal, sanıkların yeni düzenlemeden yararlanamayacağını savundu. Sansal, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını istedi.

Mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talebini oy birliğiyle reddederek, savcının da görüşü doğrultusunda, infazın ve hükmün yeniden belirlenmesine, bu süreçte mağdur olmamaları için hükümlülerin infazının durdurulmasına karar verdi.

Her genç için 2 yıl

Müşteki avukatlarından Ersan Şansal, tahliyelerle ilgili  “7 kişiyi öldürdüler. Her bir kişi için yaklaşık 2 yıl cezaevinde kaldılar” dedi.  Sansal, Milliyet’e, “Bu katiller 19 yıl firarda kaldılar, mahkemeye çıkmadılar. Şimdi daha itiraz beklenmeden bırakılıyor. Kararı Yargıtay’a taşıyacağız. 1 haftalık temyiz süremiz var. Sonra Yargıtay karara bağlayacak ancak bu süreçte kaçabilirler” diye konuştu. Her iki hükümlü 1999 yılında yakalanarak cezaevine konulabilmişlerdi. (Milliyet)