Seçim çalışmalarına destek vermek için İzmir'e gelen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, kente dair düşüncelerini, 'İzmir'den notlar' başlığıyla twitter'daki hesabından maddeler halinde paylaştı. İçten'in İzmir hakındaki 'Haşhaşilerin başkenti', 'CHP'li İzmirli gençlerin özgürlükten anladıkları, son derece açık giyinmek, kafaya çekmek, sabaha kadar eğlenmek', 'İzmir, boşanma oranı en yüksek il, neden acaba?' şeklindeki paylaşımları tepki çekti. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İçten'in açıklamaları ile ilgili "AKP'nin Diyarbakır milletvekilinin İzmir'in yaşam tarzına böylesine haraket eden yaklaşımda bulunması Erdoğan'ın dile getirememediği düşüncelerin itirafıdır" derken, Aytun Çıray ise "Böylece kalplerinin karasını Türk milletinin tümü görmüş oldu" diye konuştu.

AK Parti Genel Merkezi tarafından İzmir'de seçim çalışmalarına destek vermesi için görevlendirilen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, kentten ayrıldıktan sonra düşüncelerini twitter hesabından 'İzmir'den notlar' başlığı altında 33 madde halinde paylaştı.

İçten'in İzmir için 'Haşhaşilerin başkenti' demesi, gençlerin açık giyinip, kafayı çektiğini ve sabaha kadar eğlendiğini söylemesi, tepki topladı. İçten, twitter hasabından 104 bin takipçisiyle şunları paylaştı:

"İzmir, dünyanın en büyük köyü. Yağmur yağdığında şehir yağmur suları tarafından işgale uğruyor ve şehir düşüyor. Şehrin her yerinde budanmayı bekleyen ağaçlar, kesilmeyi bekleyen kocaman olmuş sararmış otlar var. Şehrin her yanında gecekondular düzensiz yapılaşmalar kötü yollar düzensiz bir çevreye sahip. İzmir Büyükşehir Belediyesi yapmadığı yollara kavşaklara köprülere Atatürk resmi asarak konuyu değiştiriyor. İzmir'de eksik olmakla birlikte deniz kenarı ve ana arterler dışında bir düzenleme yok. İzmir belediyeleri, Bursa, Kayseri, Konya ve Ak belediyelerinin yaptığının 10’da birini yapsa İzmir değişir. Belediye Atatürk resimleri ile yapmadığı hizmetleri örtbas etmektedir. İzmir'de CHP’ye oy veren kitle, radikal militanvari davranmakta ve kendisi gibi düşünmeyenlere saygı göstermemektedir. Belediye hizmetten ziyade kültürümüze ve değerlerimize aykırı teşkil eden sözde kültürel faaliyetler yapmaktadır. Alttan gelen gençlik, değerlerimize aykırı bir yaşam şekli ile yetişmekte ve kendi aileleri bile bu durumdan şikayetçi. CHP’li İzmirli gençlerin özgürlükten anladıkları, son derece açık giyinmek, kafaya çekmek, sabaha kadar eğlenmek. Genelde İzmir’i ayakta tutan İzmir dışında buraya yerleşmiş Anadolu insanları. İzmir’e yerleşmiş Anadolu insanı hala değerlerimizi ve kültürümüzü korumaya çalışıyorlar kendilerini kutluyorum. Doğudan gelen Kürt kardeşlerim çalışkan değerlerine sahip misafirperver ve ülkesine sahip çıkan insanlar. Allah'ın bize büyük bir nimeti olan bu şehri CHP yaşanmaz hale getirmek için elinden geleni yapıyor. Diyarbakır'da İçin HDP belediyeler ne anlam ifade ediyorsa, İzmir içinde CHP aynı şeyi ifade ediyor. HDP Kürt baascısı, CHP ise Türk baascısı. Aralarında dil farkı dışında hiç bir fark yok. Kafa aynı kafa. Haşhaşilerin başkenti İzmir. Neden acaba? İzmir'deki CHP’lilerin AK Parti’ye, muhafazakarlara, dindarlara farklı görüşlere ve yaşam tarzlarına hiç saygıları yok. Acilen bu şehirde yaşayan demokrat ve inançlı insanların çok çalışarak bu şehrin yönetimini ele geçirmeliler.Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu büyük şans. AK Parti milletvekili adayları harıl harıl çalışmakta. Özellikle Kürt vekil adaylardan Savcı Sayan ve Necip Nasır azim ve inançla çalışmaktadır. CHP teşkilatı ve belediyeler AK Parti afişlerini toplamakla meşgul. CHP'li belediyelerin zulümünden dolayı yatırımcılar başka illeri tercih etmekte. Garip olan tüm bu olumsuzlara halkın geneli katılırken, CHP'den de vazgeçememeleri sosyalojik bir araştırma konusu. AK Parti 13 yıldır iktidarda ve kimsenin yaşam tarzına müdahale etmedi."

PARTİSİNDE BİLE RAHATSIZLIK YARATTI

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in bu paylaşımları, İzmirliler ve CHP'lilerin yanı sıra kendi partisinde de tepki topladı. Parti yöneticileri, bu görüşün İçten'in kişisel görüşü olduğunu partinin kurumsal görüşünü ifade etmediğini vurgularken, Genel Merkez'in İçten'in ifadesini alacağı öğrenildi.

'ERDOĞAN'IN DÜŞÜNCELERİNİN İTİRAFI'

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İçten'in açıklamalarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir hakkında dile getiremediği düşüncelerinin itirafı olduğunu öne sürerek, şöyle konuştu:

"Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Gavur' dediği İzmir'e milletvekilinin bu yakıştırmalarda bulunmasına şaşırmadık. İzmir, Türkiye'nin 81 ilinden göç alan, bu illerden gelen herkesin kendisini bu kente ait hissettiği bir yer. İzmir bu kültürünü koruyacak. AKP'nin ve Diyarbakır Milletvekili'nin zihniyeti, 7 Haziran'da sandığa gömülecek. HDP sanıldığı gibi CHP tabanından değil AKP tabanından oy alıyor. Bunu bildikleri için de oylarını korumanın çaresiz bir çırpınışı içindeler. Erdoğan İzmir'e geldiğinde 'Biz İzmir'in yaşam tarzıyla değil yaşam kalitesiyle ilgiliyiz' demişti. İzmirliler inanmamıştı. Erdoğan'ın daha önce 1 milyon kişiyle miting yaptığı İzmir'de 10 bin kişi toplayabilmesi İzmirliler'in Erdoğan'dan iki sıfır attığını gösteriyor. Erdoğan'ın bu değerlendirmelerinin gerçeği yansıtmadığı her İzmirli'nin malumuydu. AKP'nin Diyarbakır milletvekilinin İzmir'in yaşam tarzına böylesine haraket eden yaklaşımda bulunması Erdoğan'ın dile getirememediği düşüncelerin itirafıdır."

'KALPLERİNİN KARASINI GÖSTERDİLER'

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise şu görüşleri dile getirdi:

"Bunları yazarken haşhaş içtiği kesin. Aklı başında kimsenin yazıp söylemeyeceği laflar bunlar. İzmir'e olan kinlerini anlıyorum. Çünkü İzmir, 12 Eylül referandumunda Erdoğan'ın cunhurbaşkanlığında her zaman bu zorbalara geçit vermemiş bir ildir. Bunların yıkılış noktasının başladığı yer. İzmir'e ve İzmirliler'e kin duyarak çirkin kibirleriyle sesleniyorlar. Bunu açığa vurmaları Türkiye'nin seçim sürecinde hayırlı olmuştur. Böylece kalplerinin karasını Türk milletinin tümü görmüş oldu."

CHP İzmir Milletvekili adayı Tuncay Özkan "Zırva tevil götürmez bu sözler yanıt vermeye değmez" dedi.

CHP İzmir milletvekili adayı Zeynep Altıok Akatlı, İçten'in attığı tweetleri "Yanıtı kendi içinde saklı hezeyanlar" yazarak paylaştı.