Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)’nin Irak Türkmenleri ve Gazze’ye yardım gönderme törenine katıldı. Valiliklerin tespit etmiş olduğu sayılara göre Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 100 bin civarında Suriyeli sığınmacının olduğunu belirten Atalay, "Bunların 220 bini kamplarımızda kalıyor. Bizim 22 kampımız var. Bunların bir kısmı çadır kent bir kısmı konteynır kent ve dünyadaki en iyi standartlardaki kamplardır. Ve bunların hizmetleri çok iyi yürüyor. Bu AFAD koordinasyonu ile yürüyen bir çalışmadır. Ama yaklaşık 800-900 bin civarında da şehirlerimizde yaşayan Suriyeli sığınmacılar var. Onların ihtiyaçları için gerek yerel yönetimlerimiz, valiliklerimiz, kaymakamlarımız, belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız yoğun çaba sarf ediyorlar. Onların sağlık eğitim gibi hizmetlerini devlet olarak biz koordine ediyoruz. Ama bazı yerlerde istemediğimiz birbirini tahrik eden tatsız olaylarda yaşamıyor değiliz. Ben bu vesile ile vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum Suriyeli sığınmacı kardeşlerimize insani yardımlarda cömert olalım ve onlara iyi davranalım onlar misafirlerdir. Bir Ensar bilinci ile o kardeşlerimize sahip çıkalım. Halen illerimizde zor durumda olan açıkta yaşayan veya dilencilik gibi yollarla ihtiyaç temin etmeye çalışanlar varsa kamplarda yerimiz var. Bunları tespit edin ve kamplarımıza gönderin. Şu anda halen kamplarımızda 30 bin kişilik kapasitemiz var. Hiç kimse zor durumda olmasın. Hiç kimse dilencilik yapmak gibi zor duruma düşmesin. Biz onların ihtiyaçlarını karşılarız.’’ ifadelerini kullandı.

IRAK’TAKİ TÜRKMENLER İÇİN 20 BİN KİŞİLİK KAMP KURULACAK

Irak'taki Türkmenler için Dohuk civarında 20 bin kişilik Türkmenlerin oluşturduğu bir kamp kuracaklarını açıklayan Atalay, buradaki kampın bütün ihtiyaçlarını karşılayacaklarını açıkladı. Atalay, "Şu anda Türkmenlerle ilgili bütün oralardaki temsilciler bu gıdalar gittiğinde kimlerin organizasyonu ile dağıtılacak bunların hepsinin listeleri isimleri var. Arkadaşlarımız bizzat oradakilerle görüşerek bu çalışmaları yürütüyorlar. Şundan emin olsunlar bu yardımlar en fazla ihtiyaç duyan muhataplara kısa sürede teslim ediliyor." diye konuştu.

Suriyeli Türkmenlere yönelik özel olarak Türkiye’de 3 ayrı kamp kurduklarını belirten Atalay, ‘’Türkmen kardeşlerimizin bir kısmı Suriye’den Türkiye’ye geldi. Şu anda onların sayısı Türkiye’de 22 bin kadardır. Türkiye’de onlar için özel 3 kamp kurduk. Onlar ayrı kamplarda kalmak istediler. Hatay’da Yayladağı, Osmaniye kampımız ve Gaziantep kampımız Türkmen kardeşlerimizden oluşmaktadır ve orada da halen boş yer vardır. Onlarla da özel irtibatlarımız sürüyor.’’ dedi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise AFAD kanalıyla Irak’taki Türkmenlere ve Gazze'deki Filistinlilere gönderecekleri gıda malzemesi ile ilgili olarak 25 TIR yardım göndereceklerini yardımların 25 bin gıda paketi şeklinde 25 bin mağdur aileye ulaştırılacaklarını söyledi.

Gönderilen yardım paketlerinde yağ, un, şeker, makarna, zeytin, pirinç gibi temel gıda maddeleri yer alıyor.