Erdek'te İmam Hatip Lisesi olarak kullanılmasına karar verilen tarihi okul binasında yapılacak "tadilat" çalışmaları için Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'ndan izin çıktı. Atatürk İlköğretim Okulu'nun 2007 yılında yeni hizmet binasına taşınmasından dolayı boş olan tarihi okul binası geçtiğimiz yıl Balıkesir İl Genel Meclisi tarafından oy birliğiyle Erdek İmam Hatip Lisesi'ne tahsis edildi.

Balıkesir İl Özel İdaresi tarafından, Erdek İmam Hatip Lisesi binasının onarımı amacıyla "Röleve-Restitüsyon-Restorasyon Projesi" ihalesi 2012'de yapıldı. Hazırlanan restorasyon projesi, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun, 30 Mart 2013 tarihli toplantısında onaylandı. Bina, 1879 yılında Rumlar tarafından okul olarak yaptırılan bina daha sonra Balıkçı Okulu olarak kullanılmıştı.

1915-1918 yılları arasında "Erdek Menzil Hastanesi" adı ile hastane olarak kullanılan tarihi binada Çanakkale Savaşı'nda yaralanan ve gemilerle Erdek'e getirilen askerlerin tedavisi yapılmış, hayatını kaybedenler Erdek girişindeki şehitliğe gömülmüşlerdi.

1923 yılından itibaren Muhtelit Mektebi (karma mektep) olarak eğitim -öğretime başlayan okul, 1930'lu yıllarda Merkez İlkokulu, 1962 yılından sonra da Atatürk İlkokulu adını almıştır. 1983 yılında yaşanan depremden sonra boşaltılan okul, 1985-1986 yıllarında onarılarak 1987 yılında yeniden hizmete girmişti. 1997 yılında Atatürk İlköğretim Okulu adını alan okul 2007'de ise Cennettepe'de yapılan yeni binasına taşınmıştı.

STK'lar deklarasyon yayınlamıştı


Erdek'te Tarihi Atatürk ilk öğretim okulu Müze idi, Adliye idi derken, İHL yönünde papılan tahsisat demokratik kitle örgütlerinin tepkisini çekti. Erdek'de faaliyetlerini sürdüren Demokratik kitle örgütleri imza altına alıp yayımladıkları ortak deklarasyon da eski Atatürk ilk öğretim okulunun İmam Hatip lisesi olmamasını istedi.

Tarihi yapının yıllarca Atatürk'ün ismini taşıması ve bu isim ile özdeşmesi nedeni ile İmam Hatip lisesi olarak faaliyet göstermesi halinde yanlış anlaşılmalara mahal vereceği gerekçesinden hareket edilerek bir bildiri hazırlayıp imzaya açan Erdek demokratik kitle örgütleri düşüncenin Erdek'in sosyal yapısı ile örtüşmüyeceğine işaret edilerek yayımlanan ortak deklarasyonda şöyle dendi:
Yalı Mahallesinde bulunan Eski Atatürk İlkokulu'nun İmam Hatip Lisesi olacağını duyduğumuzdan bu açıklamayı yapmayı uygun bulduk. İlçemizde uzun yıllar Atatürk İlköğretim Okulu olarak hizmet veren bina geçtiğimiz yıllarda boşaltıldı. Okulda eğitim gören öğrenciler ilçemiz zeytinli mahallesinde yeni inşa edilen modern bir binaya taşınıp burada eğitim ve öğretim görmeye devam etti. Boşalan tarihi bina dönem dönem Halk Eğitim Merkezi Merkez'ince kurs merkezi olarak kullanıldı.

Hatta geçtiğimiz yıl Erdek Kent Konseyi toplantısında bu binanın müze mi, kız teknik lisesi mi, adliye binası olarak kullanım tartışmaları yapılırken net bir karar çıkmamıştır.

Kent konseyi toplantısının üzerinden 1,5 yıl geçtikten sonra bu binanın İmam Hatip Lisesi olarak kullanılması yönünde Balıkesir İl Genel Meclisinin mart ayı toplantısında karar alacağı yönünde duyumlar almış bulunmaktayız. Şurası bir gerçek ki, bu tahsis işlemi; Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Aysan, Belediye Meclisimiz, Parti Başkanları, Partilerimizin Yönetim Kurulları Erdek'teki tüm sivil toplum örgütleri ve Erdek Halkı bilgilendirilmeden, görüşleri sorulmadan gizlice yapılmış bir işlem görünümündedir.

Bizler Erdek'te bir İmam Hatip Lisesi yapımına karşı değiliz. Sadece yeri konusunda herkesi daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.