Ankara’daki yuvanın 39 dönümlük arazisinin ve binasının nasıl değerlendirileceği henüz netleşmedi.

Cumhuriyetin en eski çocuk yurdu, Atatürk’ün emriyle Amerika’ya giden Fuat Umay’ın topladığı bağışlarla kurulmuştu.

Cumhuriyetin ortak hafıza mekanları arasındaki yuvanın içinde yabancı devlet adamlarının armağan ettiği pek çok oyuncak, Abdülhamid döneminden kalma çeşme, tarihi beşikler, kütüphaneler, demir karyolalar, yemekhane malzemeleri  ve oyun alanları bulunuyor.

Habertürk’te Fatmanur Boylu’nun haberine göre yurtta kalan çocuklar sevgi evleri ve çocuk evlerine nakledilecek. Yurt şu anki haliyle 500 çocuğa hizmet verebilecek halde.


‘Müze olarak değerlendirilsin’


Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği Başkanı Abdullah Oskay, “Keçiören Atatürk Çocuk Yuvası’nın, içindeki tarihi anıtlar nedeniyle müze olarak değerlendirilmesini ve geleceğe aktarılmasını istiyoruz. Tıpkı Ulucanlar Cezaevi gibi buraya da sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştu.


‘Nesli tükenen son kuşu öldürmek gibi’


Yazar Sunay Akın da, yurtta bulunan eserlerin toplumun ortak hafızası olduğunu belirterek, “Böyle bir yeri yıkmak ya da başka şekilde kullanmak dünyanın pek çok yerinde müzeyi yok etmek demektir. Mekân çeşitli yenileme ve düzenlemelerle yurt olarak kullanılmalıdır. Yoksa nesli tükenen son kuşu öldürüp doldurmak gibi bir şey olur” dedi.

Yurdun kapatılmasının arkasında ise 2005’te Malatya Çocuk Yuvası’nda ortaya çıkan şiddet olayları var. O dönem çocuk yuvalarının kapatılması kararı alınmış, çocuklar sevgi evlerine nakledilmişti.