Olayın meydana geldiği ilk andan itibaren maden ocağına gelen AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaları koordine eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün basın açıklamasını yaptı. Çalışmaların aralıksız devam ettiğini ve işçiler için umutların azaldığını vurgulayan Bakan Yıldız, şunları söyledi:

''24 saatte bu yana çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Malum dün önceliğimizin oradaki suyun bir an önce tahliye etmek olduğunu söylemiştik. Ancak su tahliyesinde her hangi bir sıkıntımız olmadı. Ama suyu tahliye ettikçe arkasında çamurun ve bozulan tahkimatın geldiğini gördük. Suyu boşaltıyoruz. Yaklaşık yatayda 16 metreye kadar su boşaltıldı. Ancak, boşalttığımız bölümün tahkimatının ve bir kısım tahkimatının bozulmuş olmasıyla beraber 1 metrelik, 2 metrelik çöküntüler oluştu. Bizim için hem suyu tahliye etmek, hem çamuru tahliye etmek, hem de bir yandan madencilikle alakalı tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Tabii ki zaman ilerliyor. Bizim 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir. Burada bu çöküntülerin aynı şekilde, aynı zaman da dışarı çıkartılması ve o kasaların çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı. Raylı sistemden yararlanılıyor şu anda. İşimizin kolay olmadığını zaman alacağı ve bununla ilgi bütün ekiplerini 24 saat vardiyalı olarak çalıştığın söylemek lazım.''

30 yakın kurumun çalışma yaptığını belirten Bakan Yıldız, malzeme tedarikiyle ilgili şu an bir sıkıntının olmadığın kaydetti. Yıldız, ''Burada mücadele hem nefeslikte, hem de desandrede iki ayrı koldan çalışmalar sürdürülüyor. Görev bölümü taksimatlarda tekrar gözden geçirildi'' dedi.

YENİ GELECEK TABLOLARIN NE OLDUĞUNU BİLEMEYİZ

Ocaktaki suyun ne kadar zamanda tahliye edileceğinin sorulması üzerine Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

''Burada karşımıza her metreyi açtıkca yeni şeylerin çıktığını görüyoruz . Beş altı bar, civarında gelen suyun, tahminen çamurlu suyun oluşturduğu tahribatı, içerdeki tahribatı biz görmüş değiliz. Ama her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkartıyor. Bizim o tabloyu çözmemiz lazım. Oradaki problemi çözmemiz lazım. Biraz önce de bahsedildiği gibi su aktarmak önceliğimizdi. Suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. Şimdi o tahkimatı yapmadan, bu çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan, biz orada çalışmayı sürdüremeyiz. 24 saat çalışma var. Bunun illa çalışmanın adı su aktarmak olarak anlaşılmaması lazım. Bize yeni gelecek tabloların ne olduğunu şu anda tam olarak bilemeyiz.''

İSTER 'UYAR' OLSUN, iSTER UYMAYAN OLSUN TAVİZİMİZ YOK

Bakan Yıldız, bir gazetecinin Soma'da 1 işçinin yaşamını yitirdiği 27 işçinin de yaralandığı, Kasım 2013'te kapatılan Uyar Madencilikle ilgili 'Soma'da Uyar Madencilik'te kaza yaşanmış ve maden kapanmış, sonrasında işçilerin mağduriyetleri vardı, oradaki ziyaretinizde işçilere madenciyi bulamıyoruz dediğiniz iddia ediliyor. Uyar madencilikte burada yeniden karşılandık. Bulunamayan maden sahibi ve 18 işçi aşağıda mı?' sorusu üzerine Ak Parti hükümetleri ve şahıslar olarak doğruyu ve gerçeği paylaştıklarını söyledi.

Yıldız, ''Biz Uyar madenciliğin çalışmalarından memnun değiliz. Ben bulamadığımızı söylemedim. Şunu söyledim. Üzerlerine ruhsatlı. Buradaki yapının amcasının olduğu söylendi. Soma'dan sonra, üzerlerinde ruhsat varsa, ben bu ruhsatların kaldırılması talimatını verdim. Biz hem işçi kardeşlerimizin hukukunu koruyarak, hem de makul ölçülerde işçi sağlı ve işçi güvenliği sınırları içinde içinde yerli kömürün üretilmesiyle alakalı politikalar üretiyoruz. Burada dün sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler, eğer birisinin, ister işveren olsun, isterse kamunun, burada bir kusurluk var ki, işlem oluyor. Bunun açığa çıkmasıyla alakalı kimsenin bir tereddüttü olmasın bizim bu manada irademiz tamdır. Bir önceki kazada söylemiştim, biz yalnızca dünyadaki yaptırım ve cezalar değil, ahretteki vebale inanan insanlarız. O yüzden kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster 'Uyar' olsun ister uymayan olsun. Bu konuda tavizimiz yoktur.''diye konuştu.

AYNI ŞİRKET DEĞİL

Yıldız, ''Aynı şirket değil. Aileden başka birisini adı altında asıl ruhsat kendisinin üzerinde değil. Bu yaptığımız konuşmalar bugünün gündemi değil. İdare ve adli çalışmalar yapılıyor. Maden işçileri genel müdürlüğü bu konuda yaptığı çalışmalar ben kurtarma çalışmalarıyla alakalı odaklandığımız bu yapının başka türlü konularla bozulmaması lazım. Bu, onları araştırmadığımız üzerinde durmadığız anlamına gelmesin. Önceliğimiz bu olduğunu söylüyorum. Bizim kimse tavassupta bulunma durumumuz olmaz'' dedi.

GÖZALTI YOK

Bakan Yıldız, Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma kapsamında şu an için her hangi bir gözaltının söz konusu olmadığını söyledi.

ÇELİK'E, 'BU OCAĞA RUHSAT VERİLMEMELİYDİ' SORUSU

Olayın meydana geldiği ocakla ilgili 'Bu ocağa ruhsat verilmemeliydi' yönünde açıklama yapıp, yapmadığı sorulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Faruk Çelik, şunları söyledi:

''Daha önce buraya gelen milletvekili arkadaşlarımızla geçmişteki maden kazalarıyla ilgili değerlendirme yaptık. O arkadaşların bazılarının daha yanlış aktarımları oldu. Onu düzeltmeye dönük bir açıklamaydı. Yanlış ve farklı anlaşmalar olmasın diye. Bugün ifade ettiğimiz konu, ocağın içinde olup bitenleri hızlı bir şekilde sonuçlandırmak. Sonuçlandırma mücadelesine endekslenmiştik. Bunu ısrarla başka noktalara çekmeyi doğru bulmuyorum. Bu gayret içinde olanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil.''

YEMEK ŞİKAYETİ

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bir gazetecinin 'Olayın yaşandığı ocaktaki işçilerin su baskınıyla ilgili sorunu daha önce size aktardıkları iddia ediliyor' sorusuna ise, '' Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt beye ulaşan bazı talepler var. Yemekle ilgili. Şahsıma yönelik doğrudan bana ulaşan bir şey olmadı. Özellikle yemeğin yeraltında yenmesiyle ilgili hadise. İkinci husus da burada bulunan işçilerin işine son verilmesi, 45 gün süre işçilerin çalışmasına son verilmiş'' dedi.