Bakan Eroğlu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 10 ve 12 Temmuz 2012 tarihlerinde bütün yurtta yüksek sıcaklık uyarısı yapıldığını hatırlatarak, 15- 16 Temmuz tarihlerinde yurdun büyük bölümünde 2012 yılı temmuz ayının en yüksek sıcaklık değerlerinin kaydedildiğini belirtti.

'REKOR SICAKLIK TEKRARLANDI'


16 Temmuz Pazartesi günü Ankara'da 38, İstanbul'da 36, İzmir ve Adana'da 38, Aydın, Manisa, Muğla ve Antalya'da 42 Denizli'de 43 derece sıcaklık ölçüldü. Muğla'nın Milas ilçesinde ölçülen 45.7 derece, 6 Temmuz 2000 tarihinde kaydedilen en yüksek sıcaklık değerini tekrarlamıştı.

Bakan Eroğlu, tahminler doğrultusunda yurdun kuzeybatı kesimlerinin, salı günü ve dün Balkanlar üzerinden gelen serin havanın etkisinde kaldığını hatırlattı. Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Özellikle Marmara ve Batı Karadeniz kıyılarında hava sıcaklığının 4-6 derece azaldığı ve mevsim normallerine indiği fakat diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmadığı ve mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam ettiği gözlemlenmektedir. Yapılan son değerlendirmelere göre bugün Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış geçişleri bekleniyor. 20, 21, 22 Temmuz 2012 Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Doğu Anadolu’nun doğusu ile Uşak, Kütahya ve Bilecik çevrelerinde yerel ve kısa süreli gök gürültülü sağanak yağış görüleceği, diğer bölgelerimizde ise havanın az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor."

HAVA SICAKLIĞI MEVSİM NORMALLERİNİN ÜSTÜNDE SEYREDECEK

Hava sıcaklığının bugün yurdun kuzeybatı kesimlerinde itibaren tekrar artmaya başlayacağını ifade eden Bakan Eroğlu, ramazan ayının ilk günleri olan hafta sonu ve önümüzdeki haftada da bütün yurtta artmaya devam edeceğini söyledi.

Yapılan açıklamada, hava sıcaklığının yurdun kuzey kesimlerinde mevsim normallerinin 2-4 derece, güney ve iç kesimlerinde ise 5- 8 derece üzerinde olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

SICAK HAVAYA KARŞI UYARILAR


Bakan Veysel Eroğlu, aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanabilecek güneş çarpmasına karşı özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00- 16.00 saatleri arasında, yüksek sıcaklığa karşı hassasiyeti olan kronik hastalığı bulunanlar, yaşlılar, çocuklar, engelliler ve hamilelerin güneşte kalma süresinin en aza indirilmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması konusunda vatandaşları uyardı.

Bakan Eroğlu, beklenen yüksek sıcaklık ve düşük nem dolayısıyla meydana gelebilecek orman yangın riskine karşı çiftçilerin anız yakmaması ve vatandaşların ve ilgililerin duyarlı ve tedbirli davranmasını istedi.