Balyoz davasında aralarında Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP’den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in de bulunduğu 250 tutuklu sanık yürürlüğe giren yeni yargı paketi sonrasında denetimli serbestlik uygulanarak tahliye talebinde bulunmuştu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, talepleri değerlendirdi. Mahkeme, bir gazeteci tarafından savcılığa teslim edilen deliller, Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde yapılan aramada elde edilen deliller ve sanıklardan emekli Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde yapılan aramada ele geçirilen delillerin birlikte değerlendirildiğini belirtti.

Tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçla ilgili olarak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğu ve halen devam ettiğini belirten mahkeme, CMK’nın 100. maddesinde anlatılan kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde tutuklama nedenlerinin varsayılabileceğinin belirtildiğini hatırlattı.

Kararda, “Sanıkların üzerlerine atılı suçun ağırlığı, kanundaki ceza miktarı, tutuklulukta geçirdikleri süre ve halen dava dosyasındaki iki sanığın yakalamalı olduğu, bulunamadığı dikkate alındığında sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu” denildi.

3. yargı paketi olarak adlandırılan değişikliğin tutuklu sanıkların hukuki durumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmediği kaydedilen kararda, “Zira değişiklikten önce de CMK’da belirtilen en etkili adli kontrol uygulama imkanının bulunduğu ancak sanıkların üzerlerine atılı suçun ağırlığı, kanundaki ceza miktarı dikkate alınarak sanıklar hakkında mahkememizce daha önceden de adli kontrol hükümlerinin uygulanmadığı, mevcut durumda da sanıklar hakkında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının sanıklar bakımından yetersiz kalacağı, CMK’daki tutukluluk koşullarının bulunduğu ve halen devam ettiği anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Bu nedenle tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, bazı sanık avukatlarının “tahliye talepleri reddedildiğinde dosyanın bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi taleplerini de kabul etmedi. Mahkeme, ceza usul yasasında peşin itiraz müessesesi bulunmadığı gerekçesiyle bu talebi de reddetti.