Tutuklu sanık MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Yakup Akyüz'ün de aralarında bulunduğu bazı avukatlar ve sanıklar davada eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenilmesini istedi.

97'İNCİ DURUŞMA BAŞLADI

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250'si tutuklu 365 sanıklı davanın 97. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 222 tutuklu sanık katıldı. Emekli Orgeneral Ergin Saygun ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık duruşma katılmadı. 7 tutuksuz sanığın hazır olduğu davaya İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise katılmadı.

AVUKATLAR YİNE DURUŞMAYA KATILMADI

Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden ve bazı tanıkların dinlenmeden Cumhuriyet Savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları duruşmaya katılmadı. Duruşmaya HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman'ın avukatı Saliha Savaşkan ve emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da avukatı Hüseyin Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 6 avukat katıldı.

MAHKEME BAŞKANI İLE AVUKAT TARTIŞTI


1,5 ay aradan sonra tekrar başlayan duruşmada, Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, savcının davanın başka bir mahkemeye nakli talebine ilişkin konuşmak için söz istedi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken ise avukata söz vermeyerek savcı Hüseyin Kaplan'ın mütalaasını açıklayacağını belirtti.

AVUKAT İLE HAKİM ARASINDA GEÇEN KONUŞMA ŞÖYLE:


Başkan Ömer Diken: Biz duruşmaya davet ediyoruz. Siz gelip gerginlik yapıyorsunuz. Siz önce dinlemeyi öğrenir misiniz?

Avukat Ersöz: Söz verilmezse duruşmadan çıkacağım.

Başkan Diken: Heyet ile bu şekilde kavga edilmez. Mahkeme başkanı söz vermedi diye duruşmadan çıkılmaz. İsterseniz çıkabilirsiniz. Zaten daha önce de Celal Ülgen aynısını yapmıştı. Planladığınız şekilde söyleyeceklerinizi söyleyip çıkıyorsunuz. Ya sessiz oturur, ya da çıkarsınız. Söz vermeden konuşmanın hukuki bir anlamı yok.

SAVCININ MÜTALAASI SANIKLAR VE İZLEYİCİLERİN GÜLMESİNE NEDEN OLDU

Savcı Hüseyin Kaplan davanın başka bir mahkemeye nakledilmesi konusundaki mütalaasını okumaya başladı. Mütalasını açıklayan Hüseyin Kaplan, "Gelinen aşamada davanın naklinin mevcut sorunları çözmeyeceği" şeklindeki sözleri sanıkların ve izleyicilerin gülmesine neden oldu.

BAŞKAN DİKEN: KONUMLARINIZA UYGUN DAVRANIYORUZ AMA UYGUN TUTUMU SİZDEN GÖREMİYORUZ


Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Bu gülmeleriniz tutanaklarda geçiyor. Konumlarınıza uygun şekilde size davranıyoruz ama, konumlarınıza uygun tutumu sizden göremiyoruz" derken, Savcı Hüseyin Kaplan da, "Siz gülüyorsunuz ama, biz gülümsediğimizde eleştiriyorsunuz. Burada hukuki bir değerlendirmede bulunuyoruz. Yanlış ya da doğru görebilirsiniz, dinlemek zorundasınız" şeklinde konuştu.

"DAVANIN NAKLİ KONUSUNDA HERHANGİ BİR TALEBİMİZ BULUNMAMAKTADIR"


Duruşma cumhuriyet savcısı Hüseyin Kaplan, davanın nakli konusunda talepte bulunmak ve incelemek üzere süre istediğini hatırlattı.

Savcı Kaplan sözlerine şöyle devam etti:

"Gelinen aşamada ve durumun incelenmesinde davanın naklinin mevcut sorunları çözmeyeceği, nakil gerçekleşse dahi yargılamadaki sorunların aynı şekilde devam edeceği, yeni bir mahkemenin bu kapsamdaki dosyayı ele alması, incelemesi ve karar vermesinin yargılamayı daha da uzatacağı, bunun tutuklu sanıkları mağdur edeceği, baro tarafından avukat görevlendirmesinin yapılmadığı, bu gerekçelerle aynı yerde yargılamaya devam etme gerektiği anlaşılmıştır. Davanın nakli konusunda herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Tevsi tahkikat talebimiz de bulunmamaktadır. Yargılamaya aynı mahkemede devam edilmesi, esas hakkındaki mütalaamız doğrultusunda karar verilemesi mütalaa olunur."

SAVCI YENİ MAHKEME TALEP ETMİŞTİ

Duruşma savcısı Hüseyin Kaplan 15 Haziran'da görülen duruşmada duruşmada yargılamanın devam edemediğini belirterek, dosyanın başka bir yere nakledilmesi için Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesini talep etmişti.

AVUKAT MÜVEKKİLİN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Söz alan sanıklardan Levent Kerim Uça'nın avukatı Hakan Tuçkol, müvekkilinin beyninde tümör olduğu, hayati risk taşıdığı gerekçesiyle tahliyesini talep etti. Ayrıca tutuklu sanık MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Yakup Akyüz'ün de aralarında bulunduğu bazı avukatlar ve sanıklar davada eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.