AKP milletvekili Yusuf Başer ve 22 milletvekilinin imzasıyla önceki gün TBMM Başkanlığı'na verilen kanun teklifiyle Türkiye Barolar Birliği'nin yönetimini belirleyen delegelerin seçiminde değişikliğe gidilmesi öngörüldü. Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören teklifle, küçük illerin barolarının delege sayısının artırılması ve AKP karşıtı baroların yönetimde olduğu büyük illerin delege sayılarının azaltılması hedefleniyor.

Home-office yasağı

Önümüzdeki sonbaharda yapılacak seçimlerden önce verilen teklife göre, avukatlık bürolarının niteliklerini artık barolar değil TBB belirleyecek. Değişiklikle avukatların bürolarını mesken olarak kullanması yani "home-office" avukatlık bürosu kurulması da yasaklanıyor. Avukatlık ortaklıklarının birden fazla bürosu olamayacak. Avukatlık büroları işyeri açma ve çalışma ruhsatına bağlı olmayacak. Ayrıca avukatlık bürolarına ait tabalelar vergi, resim ve harçtan muaf olacaklar. Haklarında avukatlığa engel bir suçtan dolayı dava açılmış olanlar ile geçmiş beş yıl içinde Disiplin Kurulunca verilecek kesinleşmiş bir kararla kınama, para veya işten çıkarılma cezası alanların Barolar Birliği Genel Kurul delegesi olamayacağına ilişkin hükmün kaldırılması da öngörülüyor.

Küçüklerin lehine


Teklifle Türkiye Barolar Birliği yönetimini belirleyen genel kurul delegelerinin seçim yöntemi de değiştirildi. Halen barolar önce 2'şer delege seçiyor. Avukat sayısı yüzden fazla olan barolar, yüzden sonraki her 300 üye için ayrıca birer delege seçiyorlar. Teklifle öngörülen yeni yönteme göre barolar önce 4'er delege seçecek. Böylece küçük illerin barolarının temsil oranı yükselecek. 100'ün altındaki avukat sayısı olan barolar 2 yerine 4 delege ile temsil edilecek. Avukat sayısı 500'e kadar olan barolar ilave 1, 1000'e kadar olan barolar ise ilave 2 delege seçecek. 1000'den sonra gelen her 1000 avukat için de birer üye seçilecek. Böylece küçük baroların delege sayısı artarken Ankara, İstanbul ve İzmir gibi genellikle Atatürkçü, sosyal demokrat veya sosyalist avukatların yönetimde olduğu barolardan gelen delege sayısı azalmış olacak. Ayrıca şimdiki Avukatlık Kanunu'nda olmayan "grup halinde aday olma" yani listeyle seçime girme yönteminin getirilmesi düzenleniyor. Buna göre grup halinde aday olanlara da oy verilecek.