TÜBİTAK desteğinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki mağaralarda örümcekler üzerine araştırma yaptıklarını, elde ettikleri bilgileri yayınladıklarını belirten Prof. Dr. Aydın Topçu, şimdi hedeflerinde Kepsut'taki beş mağara olduğunu ancak Akçakertil köyü'ndeki İncirlikyu ve Kocain mağalaralarını, ulaşım zorluğu nedeniyle araştıramadıklarını söyledi.

Prof. Dr. Topçu, hedeflerinin örümceklerin ağ ördüğü çelikten sağlam ipeksi ipliği incelemek olduğunu vrugulayarak şunları kaydetti:

"Örümceklerin ağ yapmak için vücutlarında ürettikleri ipeksi iplikleri kullandıkları herkes tarafından bilinmektedir. Ancak bu ipeğin üretim aşamaları ve genel özelikleri bilinmemektedir. Örümceklerin ürettiği ve çapı bir milimetrenin binde birinden daha ince olan ipek iplik, aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlam. Bunun yanı sıra kendi uzunluğunun dört katı kadar esneyebilir. İpeğin diğer bir çarpıcı özelliği son derece hafif olması. Örnek vermek gerekirse, dünyanın çevresi boyunca uzatılacak bir ipek ipliğin ağırlığı sadece 320 gramdır."

Örümcek ipinin bir başka özelliğinin çok esnek olması olduğunu belirten Prof. Dr. Topçu, "Hem sağlam hem esnek malzeme bulmak çok zor. Örneğin; çelik halat en sağlam malzemelerden biri. Fakat kauçuk halatlar gibi esnek olmadıklarından zamanla deforme olur. Kauçuk halatlar da kolay kolay deforme olmamalarına rağmen, yeterince dayanıklı olmadıkları için ağır yükleri kaldıramaz. Buna karşın, örümceğin ipliği aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlam, yine aynı kalınlıktaki kauçuktan yüzde 30 daha esnek. Teknik olarak, örümceğin halatı, kopma mukavemet değeri ve kopma öncesindeki uzama oranı bakımından eşi benzeri olmayan bir malzeme. Kimyasal madde üreten uluslararası şirketlerin yaptırdığı özel araştırmalar sonucunda, örümcek ipliğinin yapısı tamamen olmasa da kısmen çözülmüştür" diye konuştu.

Kepsut’daki mağaralarda 'Latrodoestus', 'Family salticidae', 'Family therap hosidoe' gibi örümcek türlerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Topçu, yaptıkları araştırmadan gerekli verimi aldıklarını, rastladıkları değişik tür örümceği üniversitede inceleyeceklerini de bildirdi.