İlk operasyonda aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, müdür yardımcıları  emniyet amiri Kazım Aksoy, emniyet amiri Ramazan Candan, emniyet amiri Gafur Ataç'da bulunuyor. Gözaltına alınan kişilere casusluk, usulsüz dinleme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, konut dokunulmazlığını ihlal, soruşturma gizliliğini ihlal, delil üretmekle suçladıkları belirtildi.

İKİNCİ DALGA OPERASYONU

Organize Suçlar Şubesi’nin yaptığı 2. Dalga operasyon kapsamında İstanbul’da 12 kişi gözaltında. Gözaltı sayısının artması beklenirken şu an çok sayıda polisin evinde arama devam ediyor.

Gözaltındaki Kazım Aksoy, 7 Şubat Mit krizinde görevden alınmış, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten Mali Şube'de görevliyken açığa alınmış daha sonra da ihraç edilmişti. Dönemin TEM müdürü Ömer Köse ise soruşturmadaki usulsüzlük iddiaları üzerine açığa alınmıştı.

İKİNCİ DALGA BAŞLADI

Organize Suçlar Şubesi 2. Dalga operasyon başlattı. İstanbul başta olmak üzere 15 ilde düzenlenen operasyon, 2008-2012 yılları arasında yapılan 200’ün üzerindeki yasadışı dinleme suçlamasıyla dönemin İstihbarat Şubesi görevlilerini kapsıyor. Sahte isimlerle yapılan usulsüz dinlenen kişiler arasında Hanefi Avcı, Emin Aslan, Sabri Uzun ve çok sayıda gazeteci de bulunuyor. Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer başta olmak üzere tüm istihbaratçıların evinde arama yapılıyor, gözaltına alınacakları öne sürülüyor.

Bu kişilere yönelik suçlama ise; “Resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, bilişim sistemini engelleme- bozma, delilleri yok etme, değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, haberleşmenin gizliliğini ihlal”

Organize Suçlar Şubesi’nin yaptığı 2. Dalga operasyon kapsamında İstanbul’da 12 kişi gözaltında. Gözaltı sayısının artması beklenirken şu an çok sayıda polisin evinde arama devam ediyor.


HARAM LOKMA YEMEDİM

Emniyet mensuplarına yönelik yapılan baskınlarda gözaltına alınan polis müdürlerinden Hayati Başdağ,  “Haram lokma yemedim. En ufak kanun dışı hiçbir işim yok” dedi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan İstanbul Eski Bilisim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Hayati Başdağ, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Sivil polis aracından indirilen Hayati Başdağ, önden kelepçeli ellerini havaya kaldırarak içeriye girdi. Emniyet müdürü hastane çıkışı yine ellerine havaya kaldırdı ve  “Haram lokma yemedim. En ufak kanun dışı hiçbir işim yok” dedi.

Sağlık kontrolünden sonra tekrar hastaneye getirilen Başdağ,  hastaneye getirilip götürülmesi sırasında, polis yelekli bir emniyet mensubu tarafından görüntülendi.

İZMİR'DE 1 POLİS GÖZALTINDA

Emniyetteki 'paralel yapı' operasyonu kapsamında İzmir'de de 1 komiser  yardımcısı gözaltına alındı.

Emniyet içindeki cemaaat yapılanmasına yönelik operasyonda İzmir'de 1 gözaltı oldu. İzmir'deki görev yerine yakın zamanda atandığı öğrenilen bir komiser yardımcısı operasyon kapsamında gözaltına alındı. Adı açıklanmayan komiser yardımcısı İstanbul'a götürülecek.

İŞTE 22 KİŞİ İÇİN VERİLEN ARAMA VE EL KOYMA KARARI

İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur tarafından gece yarısı başlatılan operasyonda, aralarında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 22 kişi hakkında verilen arama ve el koyma kararında şu ifadelere yer verildi:

“Soruşturma evrakı ve eklerin incelenmesinde, şüpheliler hakkında TCK'nın 312, 316, 327, 204, 257, 244, 132 maddeleri uyarınca yürütülen soruşturma kapsamında aşağıda isimleri azılı şüphelilerin belirtilen adreslerinde ve müştemilatları ile şüphelilerin üst aramalarından elde edilecek suç unsurları ile bu adreslerde elde edilebilecek iletişim ve bilişim araçları, dokümanlar ile belgelerin incelenebilmesi, inceleme sonucu ele geçirilecek suç ve suç unsurları ile tahkikata konu edilebilecek malzemelere el konulabilmesi bakımından bir defaya mahsus (22 Temmuz 2014) gününden geçerli 3 gün gündüz vakti gerektiği takdirde gece vakti CMK 119 maddesi gereğince arama kararı, CMK 123, 127, 134 maddeleri gereğince elde edilecek suç delillerine el koyma ve inceleme kararı verilmesi talep edildiği, evrak kapsamına göre CMK 116 maddelerin göre somut delillere dayalı kuvvetli şüphenin mevcut olduğu anlaşılarak talebin kabulüne dair hüküm kurulmuştur"

22 ismin sıralandığı kararda yer alan isimlerden bazıları şunlar: Ali Fuat Yılmazer, Mehmet Yılmaz, Hayati Başdağ, Serdal Gürdalı.

Kararda suçlar ise şöyle belirtiliyor:

TCK 312: Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek

TCK 316: Kanunda belirlenen suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere anlaşma

TCK 327: Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin

etmek

TCK 204: Resmi belgede sahtecilik

TCK 257: Görevi kötüye kullanma

TCK 244: Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme ve değiştirme

TCK 132: Haberleşmenin gizliliğini ihlal