Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma bugün görüldü. Duruşmaya Can Dündar katılırken, Erdoğan ve oğlu gelmedi. Duruşmada Dündar, hakaret kastı olmadığını belirterek beraatini talep etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Can Dündar katılırken müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ı avukatları temsil etti.

"OLAYLARIN KAMUOYUNU İLGİLENDİRDİĞİ DÜŞÜNCESİYLE KALEME ALINMIŞ BİR YAZIDIR"

Savunma yapan, Can Dündar, Kamuoyunda güncel olan ve önem arz ettiğine inandığımız 17-25 aralık soruşturmaları aşamasında gündeme gelen olaylarla ilgili bir kısım fezlekeler için yayın yasağı olması nedeniyle ve olayların kamuoyunu ilgilendirdiği düşüncesiyle kaleme alınmış olan bir yazıdır. Hakaret kastım yoktur. Beraatimi talep ediyorum" dedi. Dündar'ın ardından avukatları da söz alarak savunmalarını yaptı. Savunmaların alınmasının ardından mahkeme duurşmayı erteledi.

DÜNDAR'IN İKİNCİ DAVASI

Ardından yine aynı mahkemede görülen Can Dündar'ın, 25 Aralık soruşturmasıyla ilgili kaleme aldığı bir yazı dizisinde o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile bazı iş adamlarına hakaret ettiği, soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği iddasıyla yargılandığı davanın da ilk duruşması görüldü.

"HERKESİN BİLDİĞİ SIR SIR DEĞİLDİR"

Bu davada da savunma yapan Can Dündar, yazı dizisinin resmi bir evrak olan polis fezlekesine dayandığını, mümkün olduğunca kişisel yorumlara yer vermediğini ve iyi niyet gösterisi olarak yazısında karşı tarafa ait görüşlere de yer verdiğini ifade ederek, "Kamuoyunun haber alma hakkına yönelik açıklamalar yaptığımı düşünüyorum. Dünyanın her yerinde gazetecilikte bu şekilde açıklamaların yer bulabileceğini düşünüyorum. Zaten olaylar internet üzerinden kolayca ulaşılabilecek haldedir. Gizlilik söz konusu değildir, çünkü bu fezleke meclise intikal etmiş ve soruşturmaya konu olmuştur. Herkesin bildiği sır sır değildir" dedi.

ÖZGENTÜRK HAKKINDA GÖRÜNTÜ ALDIĞI İDDASIYLA TUTANAK

Duruşmaya izleyici olarak katılan gazeteci Nebil Özgentürk'ün duruşma sırasında telefonuyla görüntü aldığını iddia eden müştekilerden Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hatice Özay, bu durumu Hakim Abdurrahman Orkun Dağ'a şikayet etti. Hakim Dağ da duruşmaya bir süre ara vererek, bu konuyla ilgili tutanak tutturdu. Tutunak, gereği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilirken, Özgentürk de işlem için adliyenin polis merkezine gitti.

"ÜMRANİYE SAPIĞI" ÖRNEĞİ

Söz alan müşteki Binali Yıldırım'ın avukatı Köksal Yıldırım, "Yazının bazı yerlerinde 'Örgüt lilderi Yıldırım' ve 'Bakan rüşvet antlaşması yaptı' ibarelerinin yer aldığı görülmektedir. Dosyaya sunulmuştur. Masumiyet karinesinden bahsedilmiştir. Ancak suçluluğu sabit olana kadar herkesin masum kabul edilmesi gerektiği açıktır. Olayla ilintili olabileceği gerekçesiyle kamuoyuna yansımış olan Ümraniye sapığı davasında bir şahsın uzun süre kamuoyunda fotoğraflarıyla bu şekilde lanse edildiği ardından masum olduğunun anlaşılmasıyla ülkede yaşayamayarak yurtdışına gittiği görülmektedir. Dolayısıyla bir yargı kararı olmadan bir kişiyi mahkum eder tarzda değerlendirmek doğru değildir. 25 Aralık soruşturması takipsizlikle sonuçlanmıştır" dedi. Söz alan Can Dündar da, "Ümraniye sapığı ifadesi bir yorumu anlatır. Onlarla bakanların aynı ifade içinde geçmesini yadırgadım" diye konuştu. Dündar'ın avukatları, beraat talep ederken, verilen hükmün ertelenmesi yönünde bir karar verilmesini istemedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ŞİKAYETÇİ OLDU

Duruşmada hazır bulunan aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'ın da avukatlarının bulunduğu müşteki avukatları ise, sanık Dündar'dan şikayetçi olduklarını belirterek, davaya müdahil olmalarına karar verilmesini ve sanığın cezalandırılmasını istedi. Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, müştekilerin davaya katılmalarına hükmederek, İstanbul Cumhuruiyet Başsavcılığı'na yazı yazılarak takipsizlikle sonuçlanan 25 aralık soruşturmasının karar sörneğinin istenmesini kararlaştırdı. Duruşma ertelendi.

DÜNDAR SAVCIYA DA İFADE VERDİ

Can Dündar iki davanın ardından 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Celal Kara ile yaptığı röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'a yönelik "hakaret" içerdiği öne sürülen beyanları nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında basın savcısına yaklaşık bir saat ifade verdi. Dündar ifadesinin ardından adliyeden ayrıldı.