Polisinin 7 aylık çalışması sonucu 15 Mayıs tarihinde Çanakkale Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü'nde görevli 26 şüpheliyi gözaltına alması ardından devam sürdürülen soruşturmada bunlardan 23'ü, 'İştirak halinde rüşvet almak ve vermek, bilişim sistemi aracılığıyla dolandırıcılık ve belgede sahtecilik' suçlarından tutuklandı. Geçtiğimiz hafta 2 belediye çalışanı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, tutukluluğu zorlaştıran ve tahliyelerin önünü açan 3'üncü yargı paketinin onaylanması ardından  avukatların başvurusu sonucu  diğer 21 belediye çalışanı için tahliye kararı çıktı.

Çanakkale 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi, belediye çalışanlarının 5 bin TL kefalet ödeme ve şehir dışına çıkmama koşullarıyla tahliyesine karar verdi. Çanakkale Cezaevi'nde tutuklu bulunan belediye çalışanlarının yakınları kararı alır almaz adliye binasının önüne koştu. Sevinçlerini birbirlerine sarılarak yaşadı. Yakınlarının bir an önce cezaevinden çıkmasını isteyenler kefalet bedelini ödmek için birbirlerine para yardımı da yaptı.

Çanakkale Belediye Meclisi Üyesi CHP'li Avukat Hakan Evirgen, şu açıklamayı yaptı;

" TBMM'den çıkan yasayla adli kontrollerde uygulanması gereken üst sınır değiştiğinden ve her suça yönelik adli kontrol tedbirinin uygulanması mümkün olduğundan savcılık makamı ve şüpheli müdafilerinin de talebi üzerine Çanakkale 1. Sulh Ceza Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda şüphelilerin 5 bin lira nakdi kefalet ve il sınırı dışına çıkmamak kaydıyla tahliyelerine karar verdi. Bu karar şüphesiz kamu vicdanını, Çanakkale?deki kamuoyunu rahatlatan bir karar olmuştur. Tutuklama, insan özgürlüğü ve temel hakları açısından ağır bir tedbirdir. Bunun kaldırılmış olmasını sevinçle karşılıyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin esas alındığı bir anlayış içerisinde tahliye kararının verilmiş olmasından mutluluk duyuyoruz."

Belirlenen kefalet miktarı ödenen Çanakkale Belediyesi çalışanları cezaevinden tahliye edilmeye başlandı