Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan oğlu Tezcan Gökçe için kazadan günler sonra "Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı? diyerek umutlu bekleyişinin devam ettiğini açıklayan ve bu sözleriyle Türkiye'yi ağlatan anne Ayşe Gökçe'ye kötü haber. Arama çalışmalarında dün ve önceki gün cansız bedenlerine ulaşılan 8 işçinin kimlikleri tespit edildi. Aralarından Tezcan Gökçe'de var.

Maden ocağında 17 ve 18 Kasım tarihlerinde cansız bedenlerine ulaşılan 8 işçinin, cesetlerinden alınarak helikopterle Ankara'ya gönderilen örnekler, Adli Tıp Kurumu'nda incelendi. Örnekler işçilerin yakınlarından alınan örneklerle karşılaştırıldı. Yapılan DNA testinde, cenazelerin Hüsnü Çolak, Hüseyin Çolak, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, İsmail Gürses, Bahri Üzer, Mehmet Tokat ve Osman Çoksöyler'e ait olduğu tespit edildi.

Ermenek'te kömür ocağında 28 Ekim'de meydana gelen su baskını nedeniyle 18 işçi mahsur kalmış, arama kurtarma çalışmaları kapsamında 6 Kasım'da 2, 17 Kasım'da 2, 18 Kasım'da da 6 işçinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Madende mahsur kalan 8 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

HASTANE ÖNÜNDE AĞITLAR YÜKSELDİ: ALLAHIM BENİ DE AL KUZUMUN YANINA

Maden ocağından cenazeleri çıkartılan 8 işçinin kimliğinin belirlenmesinin ardından hastane önünde AFAD'ın kurduğu çadırda bekleyen ailelerin sayısı biran da arttı. Eşinin, babasının, oğlunun ya da yakınının öldüğünü öğrenenler gözyaşlarına hakim olamadı. Sinir krizi geçirenlere sağlık görevlileri ve diğer yakınları müdahale etti.

Oğlu Bahri Üzer'in öldüğü öğrenen Emine Üzer, gözyaşları içinde, ''Kınalı kuzum, dönmez gayri. Kuzumu arayıp bulamam gayri. Sabırlar ver yarabbi. Seni topraklara mı verecektim kuzum. Bir daha görmek kuzumu gayri. Allahım beni de al kuzumun yanına, daha doyamadım ben kuzuma'' diye ağıt yaktı.

TEK HAYALİ ÇOCUKLARINI OKUTMAKTI

42 yaşındaki 4 çocuk babası Bahri Üzer'in eşi Dursun Üzer, eşinin tek istediğinin çocuklarını okuyup, iyi bir iş sahibi olmaları olduğunu söyledi.

OĞLUM YÜZME BİLMEZ Kİ

Maden faciasının cansız bedeni çıkartılanlardan Tezcan Gökçe'nin ise 75 yaşındaki annesi Ayşe Gökçe, 'Oğlum yüzme bilmez ki' sözleriyle Türkiye'yi ağlatmıştı.

EŞİNİN ISRARINA RAĞMEN MADENE GİTTİ

6 yıllık evli 29 yaşındaki 2 çocuk babası Osman Çoksöyler, eşi 28 yaşındaki Şadiye Çoksöyler, facianın yaşandığı gün eşine işe gitmemesi konusunda ısrar etmesine rağmen borçlarından dolayı gittiğini ve ilk iş gününde facianın yaşandığını belirtti.

SİGORTALI BİR İŞ OLDUĞU İCİN 6 AY ÖNCE MADENDE ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Daha önce ağaç kesim işleriyle uğraşan ve 6 ay önce maden ocağında çalışmaya başlayan 2 çocuk babası Uğur İlhan'ın eşi Ayşe İlhan, eşinin sigortalı bir iş olduğu ve emekli olabilmek için madende çalışmaya başladığını belirtti.

BORÇLARINDAN DOLAYI MADENDE ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ

2 çocuk babası Mehmet Tokat'ın Torba Yasası'nın çıkmasının ardından geçici bir süre maden ocağı kapatılıp, tekrar açıldıktan sonra borçlarından dolayı yeniden ocakta çalışmayı tercih ettiği öğrenildi.

SEN GİTTİN NEFESİM GİTTİ

2 çocuk babası İsmail Gürses'in eşi Fatma Gürses de, sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında, ''Biz böyle mi söz vermiştik bir ömür dedik hep birlikte dedik ;(rabbim benden cok sevmiş seni İsmail’im çok sevmiş...sen gittin nefesim gitti ışığım gitti seviyorum seni ey kalbimin efendisi seviyorummm... nerdesinn...'' yazması yürekleri dağladı.

PEYNİR İSTEDİ, EVDE PEYNİR YOKTU

2 çocuk babası 35 yaşındaki Hüsnü Çolak da 3 ayrı ücret alamadıkları için parasız ve o gün işe giderken eşi Hürü Çolak, öğle yemeği için zeytin, ekmek ve domates koydu ancak o eşinden peynir istedi. Hürü Çolak, ''Eşim peynir istedi. Ama peynir olmadığı için çantasına koyamamıştım'' dedi.

ERKEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN TEKRAR OCAKTA ÇALIŞTI

1992 yılında meydana gelen maden kazası sonucu bırakan 42 yaşındaki Hüseyin Çolak'ın, 5 yıl önce tekrar madende işe başladığı öğrenildi. Çolak'ın kızı Emine Alıcı, babasını yeniden işe başladıktan sonra yerin altına girmeden dışarıda hızar kesme makinesinde çalıştığını ancak babasının, yeni çıkan Torba Yasa sonrası madencilere tanınan yıpranma priminden yararlanıp erken emekli olabilmek için tekrar 15 gün önce ocağında içinde çalışmaya başladığını söyledi.

TÜRK BAYRAĞINA SARILI CENAZELER TÖREN ALANINA GETİRİLDİ

8 işçin cenazelerinin bulunduğu Türk Bayrağı'na sarılı tabutlar Ermenek Devlet Hastanesi Morgu'ndan alınıp, cenaze aracıyla törenin düzenleneceği Keleşoğlu Camii önüne getirip, yan yana kondu. Yakınları ise gözyaşlarına hakim olamayıp ağıtlar yaktı. Cami önündeki kalabalıktan bazıları ise, 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganı attı.