Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yönetim kadrolarına düzenlenen operasyonda 9 kişi tutuklandı. Operasyonda eski muhasebeci Bülent Yener ve yeni muhasebeci Günseli Özaltay sorgularının ardından serbest bırakılırken, Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya da adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart ise tutuklandı.

Tutuklanna isimlerin ifadeleri ortaya çıktı. Reklam ve parasal işlerle ilgili bir sorumluluğu olmadığını belirten Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, savcının 4-5 manşeti baz alarak kendilerini itham ettiğini belirtmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve suçlamaları reddetti.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Bülent Utku’nun, avukatlık yaptığı sırada kullandığı sözcükler nedeni ile suçlanmayı yadırgadığını söylediği öğrenildi. Güray Tekin’in ise sorgusunda gazetelerin sadece hoşa giden haberler yayınlamadığını bazen hoşa gitmeyen haberler de yayınladığını hatırlattığı, suçlamaları reddettiği belirtildi.

HAYRETLER İÇERİSİNDEYİM

Tutuklanan gazeteci Kadri Gürsel ise, kim olduğunu bilmediği bilirkişinin kendisini sübliminal mesaj vermekle suçladığını belirterek, sübniminal mesaj vermediğini, ne yazdıysa doğrudan yazdığını anlattı. Gürsel'in ifadesinde “Bu mizah yazısıdır, buradan darbeyi meşrulaştıran nasıl bir mantık üretildiğini hayretler içerisinde görüyorum” dedi.

Turhan Günay ise Cumhuriyet Vakfı’nın ve Yenigün Haber Ajansı üyesi olmadığını belirterek suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

MUSA KART: KENDİMİ ŞU AN BİR KARİKATÜRÜN İÇİNDE HİSSEDİYORUM

35 yıldır karikatür çizdiğini belirten Musa Kart’ın da sorgusunda, kendisini bir karikatürün içinde hissettiğini belirterek, “Yaşadığım olaylardan bir karikatür çıkarıyorum. Yaptığım karikatürlerde PKK’ya ve FETÖ’ye çok ağır eleştiriler yapıyorsam, bu gazetenin bu örgütlerle bağlantısı olamaz” dediği öğrenildi..

Hakan Karasingir’in, adının bu soruşturma kapsamında hiç geçmediğini belirterek, yönetim kurulu üyelerinin haberlere müdahale etmediğini, kendisinin de yönetim kurulu üyesi olarak haberlere müdahale etmediğini söylediği kaydedildi.

Operasyonun siyasi olduğunu söyleyen Mustafa Kemal Güngör’ün ise vakıfla ilgili yürütülen hukuk davasının ceza davasıyla alakası olmadığını söylediği belirtildi.

Mahkeme, sorgularının ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Hakan Karasinir, Bülent Utku, Güray Tekin Öz, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Kadri Gürsel ve karikatürist Musa Kart’ın, “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla beraber örgüt adına faaliyette bulunmak” gerekçesi ile tutuklanmalarına karar verdi.