İzmir'de, Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında yaklaşık bin kişi tahliye edildi.Bağlı bulunduğu polis merkezine gidip her gün imza atması gereken çoğu hükümlünün bu kurala uymadığı, ev hapsi olanların ise kontrollerde evlerinde bulunmadığı anlaşıldı. Denetimli Serbestlik Yasası olarak da bilinen, şartlı salıverilmesine 1 yıl ya da daha az kalan hükümlülerin cezalarının geri kalan kısmını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirmesini sağlayan yasa 11 Nisan 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yasa kapsamında, İzmir'de yaklaşık bin kişi tahliye edildi. Yasaya göre; hükümlülerin, tahliye olduktan sonra 3 gün içinde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne müracaat etmesi gerekiyor. Bu kapsamda bulunan hükümlüler, müdürlük tarafından belirlenen denetim ve iyileştirme programına, uyarı ve önerilere, denetim planına uymak zorunda. Bunlara uymayan ve cezaevine dönmek isteyenler ise infaz hakimi tarafından cezaevine gönderiliyor. Müdürlüğe, müracaat süresi 2 gün geçmesine rağmen müracaat etmeyen, cezaevine dönmesine karar verilmesine rağmen 2 gün içinde teslim olmayan hükümlüler hakkında ise 'firar' suçundan işlem yapılıyor.

Yasa kapsamında tahliye olan hükümlülerin yaklaşık yüzde 30'unun denetim kurallarına uymayarak polisi zor durumda bıraktığı ve zamanını harcadığı bilgisini veren emniyet yetkilileri, "Yaklaşık 300 hükümlü, denetim planına uymuyor. Ev hapsi olanlar ise kontrollerimizde evlerinde bulunmuyor. Kurallara uymayanların başını genellikle suç kaydı kabarık azılı suçlular çekiyor. Bu kişiler belirlenip, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne bildirilerek tekrar cezaevine gönderiliyor. Birçoğuna önce ihtar çekiliyor gerekirse de firar suçundan işlem yapılıyor." diye konuştu. İzmir'de, şartlı tahliye olan hükümlülerle ilgili yaşanan problemlerin Türkiye genelinde de benzer olduğunu ifade eden polis yetkilileri, "Ülke genelinde yaklaşık 15 bin kişi yasa kapsamında tahliye oldu. Bu rakamın yaklaşık 3 bin 500'ü kurallara uymuyor. Bunun dışında kendisine verilen programı harfiyen yerine getiren hükümlüler de var. Bu kişiler diğer hükümlülere de doğru ve güzel örnek oluyor" şeklinde konuştu.