Simge Özden-Doğum yapan kadın çalışana 6 yıl yarı zamanlı çalışma hakkı, yayınlanan yönetmelikle beraber hayata geçirildi. İstisna olarak gösterilen bazı sektörler dışında özel sektörlerde çalışan ve doğum yapan kadınlar, çocukları ilkokula başlayana kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Kadın Emeği Platformu sözcüsü Hazal Beytaş, 2013 yılında kadın istihdam paketi içerisinde yer alan uygulama tepki gösterdiğimiz için geri çekilmişti. 

Çünkü bu makyajlı, cilalı bir sömürüydü. Bu durum kadınlara müjde filan değil. Biz tepki koymayalım diye, kadın istihdamı ile ilgili her şey en son çıkan torba yasanın içinde gelir vergisi ve diğer kanunlarda değişiklik yapılmasına dair paketin içinde çıktı. Toplumun tepkisini çekmemek için o kadar çok saklayıp gizlediler ki 3 sene ertelendi. 3 sene sonra başka bir kanun içinde bunu çıkardılar. Çıkan yasada önerilen şey esnek çalışmaya dayatılan bir davranış. Doğum için para da veriyor. Birinci çocuk için 2 ay ikinci çocuk için 4 ay üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı çalışabilirsin deniliyordu. Kadınlar istediği takdirde çocuk ilkokul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Kadın çalışmaya devam etti diyelim. 3 çocuğu da yaptı. 

Hepsi için 6 yıl yarı zamanlı iznini kullandı. Hepsi toplam 15 yılı aşkın bir süreye denk geliyor. Emekliliğe ait ödenekler, tüm sigorta primleri, sosyal güvenlik primleri de yarım ödenecek. Diğer yarım gün ise özel istihdam bürolarından iş veren işçi kiralayacak. Kiralık işçinin giderlerini de işsizlik sigortasının fonundan karşılanacak' dedi. 

Kadın işçi tercih edilmeyecek 

Hazal Beytaş, esnek çalışmanın handikaplarından birinin de kadının yarım gün çalışacağı için iş yerinde kadın işçi çalışmasının tercih edilemeyeceği olduğunu söyledi. Beytaş şöyle devam etti: Özel sektördeki fazla çalışma, mesai, iş güvencesinden yoksunluk göze alındığı için işçi kadınlar için yarı zamanlı uygulaması oldukça zor. Yarım gün çalışan kadın çalıştığı iş yerinde yükselemeyecek. Yarım gün çalışan birisini amir veya şef yapar mısınız? Asıl amaç kadını sosyal alanının, istihdam alanının dışında bırakmak. Bu kararla deniliyor ki kadına biçilen birinci rol annelik ve ev hanımlığı. Ayrıca çocuklarla ilgili olan tüm alanlar da yalnızca annenin göreviymiş gibi gösteriliyor. Ebeveyn izni var ancak ebevyn izni devredilemez bir izin. Biz anne ve babanın görevde eşit rol alması gerektiğini savunuyoruz.

Karar olumlu gibi gösterilmeye çalışılıyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Kural ise alınan kararları kadınları daha çok doğurmaya ve çalışmamaya teşvik eden bir uygulama olarak değerlendirdi. Kural, 'Kadın istihdamını desteklemeyen politikalar üretiliyor' diyerek şunları söyledi: Kadınlar yarı zamanlı, düşük ücretli, sigortasız çalışmak gibi bir yükümlülüğe itilmiş oluyorlar. Doğum izni ve doğumdan kaynaklı yararlanılan tüm haklar kadının kazanılmış haklarıdır. Yapılan uygulamalar bunların tam tersi. 

Olumlu gibi gösterilmeye çalışılıyor. Biliyoruz ki kamu sektöründe çeşitli doğum izinleri var. Ama bunlar son çıkan kararlarla kısıtlanıyor. Sanki kazanılmış gibi gösteriliyor. Bu yasalar çıktıkça şöyle bir şeyle karşılaşmaya başlıyoruz, iş yerleri kadınlar yerine erkekleri tercih ediyorlar. Bir iş yerinde işçi çıkarımı olacaksa erkeğin yerine hamile bir kadını işten çıkırılıyor. Toplumda ciddi anlamda kutuplaşmalar yaratılmaya çalışılıyor. Laikliğe çok ciddi saldırılar var. Bunlar kadını ikinci plana iten, gericiliği körükleyen şeyler. Mümkünse kadınlar böyle yaşasın gibi bir bakış açısıyla karşı karşıyayız.