Pazaryeri terimi aslında son zamanlarda sıkça kullanılmaya başlanmışsa olsa da GittiGidiyor, HepsiBurada ve n11 gibi platformlar kurulduğunda aslında bunların nasıl isimlendirileceği konusunda bir kafa karışıklığı yaşanmaktaydı. Ancak yurtdışında Aliexpress, eBay gibi platformlara Market Place yani Pazaryeri isminin verilmesinden sonra iş modellerinin birbirlerini tutmasından dolayı Türkiye’de de aynı terim kullanılmaya başlandı. Pazaryerleri son zamanlarda ciddi anlamda rekabetin döndüğü, serbest piyasa denilen şeyi ciddi şekilde hissetmeye başladığımız platformlar arasında yer aldı. Bugün bir laptop bile Gittigidiyor’da 10 farklı satıcıda 10 farklı fiyatın yanında, ekstra ücretsiz aksesuar, değişim, iade ve ücretsiz kargo seçenekleriyle insanların hayatını alışveriş yaparken daha uygunu bulmak konusunda oldukça rahatlatıyor. Üstelik GittiGidiyor gibi platformlarda GittiGidiyor indirim kodu ve GittiGidiyor kupon kodu kullanarak da ek indirim kazanmak mümkün.

Öte yandan HepsiBurada gibi benzersiz platformlarda ise işler daha farklı ilerliyor. HepsiBurada bütün süreçleri bizzat kendisi yönetiyor. Malı, satıcının stoğundan kendi stoğuna çektikten sonra kendi kârını ve süreçlerine uygun olarak satışını başlatıyor. İlk başlarda teknoloji anlamında ciddi Pazar payına sahip olan Hepsiburada bugünlerde zor günler yaşandığı haberleriyle sarsılsa da hala aylık 82 milyon ziyaretçisiyle Türkiye’deki toplam nüfus kadar ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Son zamanlarda sağladığı büyük iş birlikleri sayesinde ürün yelpazesini de sadece teknoloji alanından çıkartarak giyim, aksesuar, ayakkabı hatta gıda ve temizlik malzemesi gibi kategorilerde de genişletmeyi başardı. Üstelik HepsiBurada indirim kodu sayesinde sadık bir kitle yaratmanın yanında Turkcell, Vodafone, TTNet gibi büyük şirketlerin müşterilerini de kendine çekmek için düzenlediği cazip kampanyalar ile sürekli tercih edilebilecek platformlar arasında yer aldı. GittiGidiyor, Hepsiburada ve diğer pazaryeri girişimlerinin, eticaret sitelerinin yanında son 5-6 yılda Türkiye’de kendini gösterip çok hızlı bir şekilde sektörde lider olmuş platformlardan birisi. Adını Güney Kore’deki bir sokaktan alan şirket üç karakterli olması nedeniyle akılda çok kalıcı olabiliyor. Bunun yanında tüm teknoloji, süreçler hatta CEO bile Kore’den gelmiş olsa bile bütün operasyon burada Türk çalışanlar tarafından yürütülüyor. N11 diğer platformlara nazaran yayınlanan n11 indirim kodu, n11 kupon kodu açısından eli en bol şirket diyebiliriz.

N11’in kısa sürede bu kadar başarılı olmasının sebebi teknolojik olarak rakiplerinden daha güçlü bir durumda olmasının yanında operasyonu yönetme şekli, satıcıları sunduğu avantajlardan dolayı kaynaklanıyor desek yanlış olmaz. Çünkü diğer platformlarda satıcıların çıkacağı ilan sayısı kısıtlıyken n11’de bu hiçbir şekilde kısıtlanmıyor. Pazaryeri platformlardan alışveriş yaparken bu bilgilerden bazılarına sahip olmanız daha az sancılı bir sipariş yaşamanızı sağlayabilir. Alışveriş yapmadan önce mutlaka ürünün özelliklerine detaylıca göz gezdirin, satıcı hakkında diğer müşterilerin yorumlarını hatta varsa ürün hakkında diğer müşterilerin yorumlarına mutlaka ve mutlaka göz gezdirin. Eğer çok fazla satış yapan ve çok kârlı bir satıcı ile karşı karşıya kalırsanız iade, değişim veya yanlış ürün gönderimi gibi konularda ciddi anlamda sinirleriniz yıpranabilir. Bunun yanında az satışı olan satıcılar bazen daha fazla müşteriye ulaşmak için iyi fiyatların yanında çok daha iyi bir süreç yönetimi sağlayabiliyorlar. Ardından hangi kargo şirketi tarafından gönderim yapıldığını, kargo ücretinin kime ait olduğunu ve değişim-iade politikalarına mutlaka göz gezdirin.