Önümüzdeki hafta Ankara'dan getirilmesi beklenen kelepçelerin 7 sanığa takılacağını belirten Avukat Gülen Şerbetman, "Denetimli Serbestlik Bürosu'ndan, kelepçelerin önümüzdeki hafta Ankara'dan gelmesinin beklendiği söylendi. Ancak kelepçeler gelene kadar sanıklar bazen yerinden bazen de telefonla denetlenecek" dedi.

2011 yılı Mayıs ve Kasım aylarında polisin gerçekleştirdiği operasyonların ardından tutuksuz olan CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 130 sanık hakkında İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklardan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ile Grand Plaza A.Ş. Eski Genel Müdürü Muharrem Derbentoğulları tahliye edildi. Geçen 5 Temmuz'daki ikinci duruşmada ise, tutuklu 18 sanıktan, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç dışındaki 17'sinin tahliyesine karar verildi. Sanıklardan İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Organizatörler Alaattin Erarslan, Ferik Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu ve Gökhan Boğazkesen, tahliye edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca, Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı Cafer Alp, organizatör Sedat Sakur'un ise adli kontrolle tahliyesine karar verildi.

Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla aldığı kararlar uyarınca Büyükşehir Belediye Başkanlığı Bilgi Teknolojleri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Koordinatörü Hilmi Özen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, organizatörler Ata Karataş, Ömer Devrim Ergin ve Hakan Say'ı tahliye ederken, ev hapislerine karar verdi.

Bir hafta sonra tebliğ edildi
Genç'in tahliye edilmemesi nedeniyle buruk bir sevincin yaşandığı kararın ardından, gözler, ev hapsi cezasına çarptırılan 7 kişinin durumuna çevrildi. Kararın verildiği 6 Temmuz'dan beri evlerinden dışarı çıkmayan 7 sanığa önceki gün (Cuma), Denetimli Serbestlik Bürosu çalışanları tarafından ev hapsi kararı tebliğ edildi.

Evden çıkmayacaklar
Yapılan tebligatta ev hapsindeki kişilerden acil durumlar (yangın, doğal affet gibi) durumlar hariç evden hiç çıkılmaması istendi. Tebligatta aynı zamanda ev hapsindeki kişinin bağlı olduğu karakoldaki polisler veya şube müdürlüğündeki uzmanlar tarafından belirsiz saatlerde bulundukları yerde kontrol edileceği belirtildi. Bu yöntemlerin haricinde, sanıkların, yine günün herhangi bir saatinde adres olarak verdikleri mekandaki sabit telefondan aranıp yerlerinde bulunup bulunmadığının denetleneceği bildirildi. Bu işlemin, mahkemenin, adli kontrol süresini kaldırıncaya kadar devam edeceği vurgulandı.


Ev hapsi alan sanıklardan Organizatör Ata Karataş'ın Avukatı Gülen Şerbetman, Denetimli Serbestlik Bürosu yetkililerinin kendilerine önümüzdeki günlerde Ankara'dan gelecek elektronik kelepçelerin sanıklara takılabileceğini söylediklerini belirtti. Şerbetman, "Bize söylenenlere göre Ankara'da elektronik kelepçe ile ilgili sistem kurulmuş. Bunun için gerekli alt yapı tamamlanmış. Önümüzdeki günlerde elektronik kepelçelerin İzmir'e gelmesinin beklendiği belirtildi. Elektronik takip programı ile sanıklar takip edilecek. Bu Türkiye'de ilk olacak" dedi.

Elektronik takip programı nedir?
Elektronik takip proğramı, şartlı tahliye ve kontrollü salıverme durumlarda mahkumların hareketlerinin dışarıda takip edilmesi için elektronik cihazlardan yararlanılmasıdır. Elektronik takip programları, tekrar suç işleme ihtimali düşük olan, ceza evinde iyi hal göstermiş, cezasının sonuna gelmiş, alternatif bir ceza infaz programıdır. Elektronik takip kişinin kendi için belirlenen sınırların dışına çıkmaması, yasaklanan yerlere yaklaşmaması ve bazen de 24 saat boyunca bulunduğu yerin izlenmesi amacıyla elektronik verici ve alıcılarla kontrol edilmesidir.