Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Batman ve Diyarbakır'a gidiyor. Burada Erdoğan'ın çözüm süreci konusunda önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Ancak ziyaret öncesi yapılan bir açıklama şaşkınlık yarattı. DBP'de yapılan açıklamaya göre belediye başkanları Erdoğan'ı karşılamayı düşünmüyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise Erdoğan'ın 'Kürt sorunu yoktur, Kürt sorunundan söz etmek ayrımcılıktır' gibi açıklamaları gerekçe olarak gösterildi.

Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) Genel Merkezi’nden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güneydoğu ziyaretlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
 
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“2013 yılının Nevruz’un da Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm süreci; AKP hükümetinin oyalama, sürümcede bırakma ve zorlaştırıcı yaklaşımlarına rağmen Kürt siyasi ve demokrasi mücadelesinin büyük sorumluluğuyla 28 Şubat Dolmabahçe deklarasyonuna kadar taşınmıştır. Dolmabahçe ortak açıklaması Kürt’üyle, Türk’üyle tüm toplumda Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümünde büyük bir umut ve Türkiye’de barışın yakınlaştığı, on yıllardır süren savaşın sona ereceği beklentisi yaratmıştır.
 
‘Sürece müdahale etti’
 
Buna karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan Dolmabahçe açıklamasını kabul etmemiş, müzakere için gerekli izleme heyetinin kurulamayacağını belirtmiş, sürecin demokratikleşme ve çözüm yönünde evrilmesine müdahale etmiştir. Devamında ‘Kürt sorunu yoktur, Kürt sorunundan söz etmek ayırımcılıktır, ihanettir; devlet kimseyi muhatap almaz ve masa yoktur’ diyerek, Kürt sorununu yaratan anlayışı tekerrür etmiştir.
 
2013 Nevruz deklarasyonu, 2 yıldır devam eden süreç, Sayın Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla 28 Şubat açıklaması ve buna karşın Erdoğan ve AKP hükümetinin yaklaşımları kimin çözüm, kiminse savaş istediğini açıkça ortaya koymuştur. (MİLLİYET)