Milli Eğitim Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne göre okul müdürleri tarafından öğretmenlerin başarıları değerlendirilecek. Öğretmenlerin başarılı olup olmadıklarını değerlendirme işinin müdürlerin görevi olmadığını belirten Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyüp Demir, değerlendirme sonucunda haksızlık yapan idarecilere karşı dilekçe hazırladıklarını belirtti.

Öğretmenlerin eğitim sistemindeki olumsuzluklar ve dersliklerdeki olanaksızlıklara rağmen büyük bir özveri içerisinde çalışmakta olduklarını belirten Demir, iş barışının bozulacağı, eğitimde yaşanan sorunlara yeni sorunların ekleneceği uyarısında bulunarak, 'Öğretmenlerimizin eğitim sistemindeki olumsuzluklar ve dersliklerdeki imkansızlıklara rağmen büyük bir özveri içerisinde çalıştıkları ortadadır. Bu nedenle okul müdürlerimizin öğretmenlerimizi değerlendirme sırasında yüksek puan vermelerinden yanayız. Aksi halde itiraz dilekçelerimizi hazırladık, akabinde mahkeme süreçleri de başlayabilir. Şu anda savunmadayız, sıramızı bekliyoruz. Bu tür girişimler eğitimde iş barışını bozar, hukuksal sorunların doğmasına sebep olur, okullarda huzursuzluklar çıkar. Tüm bu yaşanacak olanların eğitim sistemine katacağı bir şey yoktur. Milli eğitim sistemi üzerinde bu tür uygulamaları artık bırakmalıyız. Bunun yerine eğitimin daha kaliteli hale getirilmesi için yöntemler, yollar, teknolojiler takip edilmeli' ifadelerini kullandı.

Şimdiden haksızlıklar başladı

Eğitimde başarı değerlendirmesinin daha önce okul müdürleri üzerinde denendiğini ve birçok eğitimcinin bu yüzden mağdur olduğunu, açılan davalar sonucunda sağlanan kazanımlarla iş barışının bozulduğu değerlendirmesini yapan Demir, tekrar benzer bir sürecin öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmek istendiğini belirterek bunun da fiyaskoyla sonuçlanacağını söyledi. Demir, 'Performans düzenlemesiyle ilgili buna benzer bir uygulama, 2004 yılında okul müdürleri üzerinde yaşandı. Türkiye'de binlerce yönetici bir gecede görevden alındı. Hukukİ süreç sonucunda görevden alınanların geri dönmesiyle birlikte milli eğitimde huzursuzluk had safhaya ulaştı. Şimdi bu öğretmenler üzerinde de uygulanmaya çalışılıyor. Aldığımız bilgiler okul yöneticilerinin değerlendirmelerini objektif bir şekilde yapmadığı yönünde. Şimdiden bazı öğretmenlerimiz haksızlıkla karşılaşmaya başladı. Okul müdürlerimizi bu konuda daha dikkatli olmaya, değerlendirmede objektif olmaya davet ediyoruz. Unutulmasın ki biz haklının yanında ve daima öğretmenlerimizin yanındayız' dedi.