'Çocuğum Büyürken' kitabının dağıtımlarına devam eden Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV), geçtiğimiz gün Bayraklı ilçesine bağlı Gümüşpala semtinde bulunan İmbat İlköğretim Okulu'nda veliler ile buluştu


Çocuklara verdikleri eğitimlerin desteklenmesi için velilere yönelik 'Çocuğum Büyürken' kitabını yayınladıklarını söyleyen EÇEV yöneticisi Emekli Öğretmen Şahizer Telli, "Eğitim merkezlerimizde verdiğimiz kişisel gelişim eğitimleri evde desteklenmediği için, öğrenciler tarafından uygulanmıyor. Bu nedenle aileleri de bu uygulamayla eğitime katıyoruz" dedi.


'Çocuğum Büyürken' adlı kitapta hikayesi bulunan Emekli Öğretmen Nermin Ertekin, okumanın çok önemli olduğunu vurgulayarak yazmış olduğu 'Küçük Gelinler' hikayesini okudu. Yazdığı hikayede, yaşamış olduğu bir olaydan yola çıkan Ertekin, küçük yaşta para karşılığı evlendirilen bir kız çocuğunu anlatıyor. Hikayeden yola çıkarak çocukların saygı ve sevgi ile büyütülmesi gerektiğini ve küçük yaşta yaptırılan evliliklerin çok yanlış olduğunu belirten Ertekin, "Siz ne kadar söylerseniz söyleyin, çocuklar gördüklerini yaparlar. Bu hikayede anlatıldığı gibi eşler, babalar ve anneler bir birine saygı gösterirse o çocuk saygıyı görür ve uygular. Bu nedenle sevgili anneler, kadın olarak bir çok sorunlarınız var biliyorum. Hepimizin sorunları oldu, yaşanılanlar kolay değil. Ama görev sizin çocuklarınızı, evinizi sağlam tutmak için saygınızı ve sevginizi eksik etmeyin" dedi.

İmbat İlköğretim Okulu'nda velilerin sorularını yanıtlayan Emekli Öğretmen Nermin Ertekin, genel olarak erkek çocuğu olan velilerden gelen soruları yanıtladı. Velilerin genel şikayeti ergenlik çağında bulunan çocukları ile anlaşamadıkları konusunda olurken, Emekli Öğretmen Nermin Ertekin velilere şu önerilerde bulundu, "Ergenlik çağı, vücutta bulunan hormonların harekete geçtiği bir dönem. Çevrede bu çocukları baskı altına alan pek çok şey bulunmakta. İnternet ve cep telefonları çok yararlı olabilir ancak, bunlar çocukları etkileyen bir teknoloji. Sizi dinlemeyen çocuğunuza sevgi ile yaklaşın. Asla çocuğunuza şiddet uyğulamayın. Çünkü dayakla çocuğunuzu daha çok uzaklaştırırsınız. Başını okşarsak, çocuklarımızla konuşmaya çalışırsak ve aramıza kale duvarları örmezsek çocuklarımız için daha yararlı oluruz. Eşlerimize ve babalara da, çocuklarına bir ağabey gibi davranmalarını öneriyorum. Çünkü çocuklarımız o çağda delikanlı oluyorlar. Babalar bu nedenle erkek çocukları ile uzaklaşıyor. Babayı da ikna ederek sevgiyle, tatlılıkla tüm sorunları çözebiliriz. Yoksa hiç bir sorunu çözemeyiz. Çocuklarınıza hak verdiğinizi ancak çevrede bulunan tehlikeleri açık açık anlatarak, korkularınızı çocuğunuzla paylaşın. Ben de 2 oğul yetiştirdim. Pek çok sıkıntı yaşadım ancak sevgi ile çözdüm. Bu kitap da başka öyküler de var. Örneğin 9. sınıfta okuyan bir erkek çocuğunun ağabeyi ile kıyaslandığı için intihara teşebbüs etmesi olayı var. Bir söz var 'Okumayan zalim, okuyan alim olur'. Okumak diploma almak demek değil. Diploma bir etikettir. Siz de bilgili olun okuyun, öğrenin ve çocuklarınıza da öğretin. Unutmayın çocukluğunu aklına getirmeyen çocuğu ile geçinemez" diye konuştu.

Ezberci bir eğitim sisteminin var olduğunu söyleyen Ertekin, "Çok kötü bir eğitim sistemimiz var. Tamamen ezbere dayalı. Çocukların önüne seçenekler sunuluyor. Çocuklar sorgulamaya, araştırmaya ve merak etmeye yöneltilmiyor. Eğitim sistemimiz bilimsel değil. Sizin çocuğunuz gibi çocuklar belki de sorarak, araştırarak ve merak ederek öğrenmek istiyor. Öğretmenleri ile dost olmak istiyor. Sevgili genç öğretmenlerimize de hep söylüyorum. Öğrencilerinize sevgiyle yaklaşın. Eğitim illa ki o testi öğretmek demek değildir" dedi.

Esin Gençel