Hürriyet gazetesine konuşan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, PKK'nın büyük şehirlerde yapabileceği eylemlere dikkat çekerek İstanbul'un merkezinden askeri birliklerin taşınmasını eleştirdi. Başbuğ, "Ne yapabilir PKK" sorusuna "Çatışma ortamına girersek bazı yerlerin kontrolünü kaçırabiliriz." cevabını verdi.

İşte gazetede yayınlanan röportajın ilgili bölümü:

Ordu bugün ne durumda?

- Çok ciddi bir travma yaşadı. Zorluklara rağmen yüreğine taş basıyor, görevini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. İşte Cerablus operasyonu... Bu operasyon travmanın biraz azaltılmasında etken midir? Elbette. Ama imkân kabiliyetlerini aşan durumlar var.

Ne gibi?

- Ciddi bir pilot zafiyeti var. Bir pilotu kaç senede yetiştiriyorsunuz! İçinde bulunduğumuz coğrafyada yarın ne olacak belli değil. İstanbul'daki birlikleri, Ankara'daki zırhlıları boşaltıyorsunuz. Ama Türkiye olağanüstü bir durumdan geçiyor. PKK'nın büyük şehirlerde yapabileceği eylem riski yok mu?

Ne yapabilir PKK?

- Birinci Ordu Komutanı olduğum zaman İstanbul'da 17 yerde aynı anda eylem vardı. Bu tür bir olaya polis, jandarma yetmeyebilir. İstanbul'a aslında TSK'nın tümünü getirsek yetmeyebilir, devasa bir yer. Ama en kötü senaryoları düşünerek asgari kuvveti bulundurmak mecburiyetindesiniz. Çatışma ortamına girersek bazı yerlerin kontrolünü kaçırabiliriz.

Böyle bir şey olabilir mi?

- Yöneticiler en kötü senaryoları düşünmek zorundadır. Darbeleri kurumlar yapmaz, kişiler yapar. Kurumları yıkmayın. Akıncılar Üssü'nü kapatıyorsunuz. Hava Kuvvetleri için bilmem nereden Ankara'ya gelmek kaç dakika sürer? Akıncılar Üssü'nde milyarlık tesisler var, o da ayrı konu. Yarın kim kullanacak, nasıl kullanacak, bilmiyorum. Ama boşaltarak ordunun yaşadığı travmayı hafifletiyor musunuz yoksa büyütüyor musunuz? 30 Ağustos'ta Anıtkabir resimlerini görüyoruz, insanı tedirgin ediyor.