Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, atanamayan öğretmenler ile TEOG'dan düşük puan alan öğrencilerin intihar ettiği yönündeki eleştirileri değerlendirirken, "Teknik tabiri nedir bilmiyorum ama bunu bile söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum, 'gösterişçi intihar eylemi' diye bir sendromdan bahsediliyor. Aslında niyeti olmadığı halde etrafında ilgi uyandırmak veya ilgi çekmek veya isteklerinin yerine gelmesini sağlamak amaçlı" ifadelerini kullandı.
Geçen hafta açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, bugüne kadar atanamayan 40 öğretmenin intihar ettiğini söylemişti.

Gençlerde ve çocuklarda intihar vakalarının karmaşık olduğunu ve her olayın kendi içerisinde incelenmesi gerektiğini dikkat çeken Uzman Psikolog Pınar Akdemir Gandur, 'Karneyi veya sınav korkusunu, tek başına intiharın sebebi olarak değerlendirmek uygun olmayacaktır. Burada çocuğu ya da genci intihara sürükleyen faktörleri iyi değerlendirmek gerekir' dedi.
Çocukları intihara sürükleyen sürecin çocukların kendisiyle ya da dış faktörlerin getirdiği baskılar sonucu oluşabileceğini belirten Gandur, 'Anne babaların baskısı olabilir, anne ve babada bir ruhsal sıkıntı olabilir ama çocukta da bir ruhsal sıkıntı olabilir. İntihar davranışını ergenlerde görüyoruz. Bazı intihar davranışları ilgi çekmek için olabilir ama yine de önemlidir. Kesinlikle yardım alınmak durumundadır. Çocukta içten veya dıştan gelen baskılarla birlikte bu tür eğilimler oluşabilir. Eğer altta yatan depresyon, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ya da öğrenme güçlüğü gibi psikolojik ya da gelişimsel bir sorun varsa, çocuğu karne ve sınav korkusu sarabilir. Bir de buna ailenin olumsuz, uygun olmayan, çocuğu rencide edici ya da baskılayıcı tutumu eklenince, bu durum intihar girişimini tetikleyebilir. Yani karne dönemi intihar için tek başına bir sebep değildir; ancak stresi yüksek bir dönem olarak yaşanıyor ise altta yatan intihar eğiliminin açığa çıkmasında rol oynayabilir' açıklamasını yaptı.

'Değerlendirilmek herkesi kaygılandırır'

Değerlendirilmenin her insanı endişelendiren bir durum olduğunu da belirten Uzman Psikolog Pınar Akdemir Gandur, karnenin ve notların çocuklar üzerinde bir değerlendirme olarak algılandığını dikkat çekerek, 'Birçok öğrenci değerlendirilmekten dolayı endişelenir. Karne almak ya da sınavlarda alınan notlar da çocuk için bir değerlendirmedir. Eğer bu değerlendirmenin olumsuz olacağını biliyorsa, çocuğun endişeleri daha derin korkulara dönüşebilir. O nedenle en başta çocuğun ailesinin tepkilerinin aşırı olması, çocuktaki depresyonu ve kaygıyı daha çok tetikleyebilir. Bununla baş edemeyen çocuk, riskli davranışlara yönelebilir. Notlar üzerinden değerlendirildiğinde çocuk kendini değersiz hissediyor. Çocuğun kendini sevmesi ya da sevmemesi notlar üzerinden oluyor. Bu tür yanlışa düşmemeli, çocuğa aile bireylerinin sevgisinin notlar üzerinden sağlandığı algısı verilmemeli' dedi.

'Eğitim sistemi yeniden şekillendirilmeli'

Bu tür intihar olaylarının yaşanmaması için birtakım önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Gandur, 'Ailenin çocuğa gösterdiği yaklaşım çok önemli. Aile aşırı koruyucu, aşırı kontrolcü, mükemmelliyetçi, aşırı otoriter, baskıcı, reddedici yaklaştığında, çocuk kendini güvende hissetmez. Ailede rol çatışmaları, iletişim problemleri, aile içi şiddet varsa bunlar da intihara eğilimi artırmaktadır. Eğitim sistemi de çocuk ve ergenlerin ruh sağlığını ve gelişimlerini zedelemeyecek şekilde yapılandırılmalı. Çocuğun sağlıklı gelişimi, olumlu davranışları kazanması ve baş etme becerilerinin güçlenmesi için aile-okul ve ruh sağlığı uzmanlarının diyalog ve işbirliği halinde hareket etmesi gerekir. Aynı zamanda intihar ve diğer riskli davranışların önüne geçebilmek için koruyucu ve önleyici çalışmaların yapılması oldukça önemlidir' dedi.

'Bakan istifa etmeli'

Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Alkan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın 'gösterişçi intihar eylemi sendromu' açıklamasıyla ilgili derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi. Alkan yaptığı açıklamada şunları söyledi: Hükümet yetkilileri uzun süreden beri artık ölülere bile tahammül edemez hale gelmiştir. Ölümlerin sorumlusu bu anlayıştır. Bakan, işsizlikten bunalıma girip canına kıyan insanları gösteriş yapmakla suçlayabilecek kadar gözü dönmüş durumda. Bu sorumsuzluğu nedeniyle bakanın istifa etmesi gerekir.