Türkiye sınırına yakın köylere IŞİD'in gelmesi üzerine bölgeden Türkiye'ye insan akını sürüyor. 19 Eylül'den bu yana 130 bin Suriyeli ülkesini bırakıp Türkiye'ye geldi. AFAD ekipleri gerekli insani yardım malzemelerinin bölgeye sevk edildiğini kaydetti.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınında AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın katılımıyla yapılan çalışmalar kapsamında sahada bulunan resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında sorumluluk paylaşımı yapıldığı ve gerekli görevlendirmelerin yapılarak uygulamaların sahadan yürütülmesine devam edildiği bildirildi.

Türkiye'ye giriş yapmak isteyen Suriyeli misafirler için Yumurtalık mevkiinde AFAD koordinasyonunda kurulan Kayıt Merkezi'nde güvenlik ve sağlık taramasından geçirildiğini kaydeden AFAD yetkilileri, bu merkezde acil gıda ve su yardımı yapılmakta ve son olarak misafirlerin kayıtları oluşturulabildiğini açıkladı. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısı 130 bine ulaştığı duyuruldu.

Merkezde kayıt işlemlerini tamamlayan misafirlerin, Türkiye'de akrabaları bulunması durumunda ailelerine teslim edildiğini ya da AFAD tarafından bölgede kurulan geçici barınma merkezlerine sevk edildiği kaydedildi.