Kaza saat 07.15'de meydana geldi. Konya'nın Akşehir İlçesi'nden, elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren 47 yaşındaki Metin Arslanalp'in kullandığı 42 D 0881 plakalı midibüs, Yalvaç İlçesi'ne bağlı Bağkonak Köyü'ne 2 kilometre kala kaza yaptı.

100 METRE SÜRÜKLENDİ

Rampa çıktıktan sonra inişe geçtiği sırada aşırı ağırlık nedeniyle freni patlayan midibüs, kontrolden çıktı. Önce yolun sağ tarafındaki toprak tepeye doğru tırmanan, ardından da yan devrilerek 100 metre sürüklenen midibüs, yol kenarındaki beton su tahliye kanalının üzerinde durabildi.

ÖLÜ SAYISI 18'YE YÜKSELDİ

Isparta'nın Yalvaç İlçesi yakınlarındaki midibüs kazasının ardından Akşehir Devlet Hastanesi'nde tedaviye alınan yaralılardan 36 yaşındaki Esme Altunbay ve Konya'ya sevkedilen 26 yaşındaki Buket Keskin'in ölümleriyle birlikte kazada hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi.

KAZA NEDENİ YOLCU FAZLALIĞI

Isparta'dan gelen bir ekip, 1999 model midibüsün lastiklerinin derinliklerini ölçtü, aracın genel durumuyla ilgili notlar aldı. Kaza yapan midibüste kapasitesinin üzerinde yolcu alınması nedeniyle yaklaşık 1200 kilogram fazla ağırlık tespit edildi. Aracın freninin patlamasına bu aşırı yolcu almasının neden olduğunu belirten yetkililer, incelemelerin bu doğrultuda sürdürüldüğünü açıkladı.

İŞÇİYE 35 LİRA YEVMİYE

Bahçelerdeki elma toplama işinde çalışan işçilere, bahçe sahibi tarafından kişi başı 50-55 lira ödendiği, bu paranın 20-25 lirasının işçileri bulan 'dayıbaşı' adı verilen organizatörler ve ulaşım için kesildiği belirtildi. Böylece işçilerin eline günlük 30- 35 lira geçtiği öğrenildi.

"GİTME ANAM DEDİM, GİTTİ"

Ölen işçilerin yakınları, her sabah Akşehir'den gelen ve işçileri taşıyan midibüslerin ayakta yolcu götürdüğünü ileri sürdü. Morgda cenazesini teşhis eden bir kadın, "Olmaz olsun fakirlik. Nasıl dayanayım ben bu acıya, ciğerim yanıyor" diye feryat ederken, bir başka kadının, "Gitme anam dedim. Çalışma dedim. Yine gitti. Oysa ölüme gitmiş" sözleri yürekleri burktu.

KÜÇÜK NEBİ'Yİ DEDESİ KURTARDI

Kazadan yara almadan kurtulan 4.5 yaşındaki Nebi Ürkmez, kendisini aynı araçta bulunan dedesi Mevlüt Çeliker'in üzerine kapanarak kurtardığını anlattı. Evde yalnız kalamadığı için annesi Sevgi Ürkmez ile Gelendost'a her sabah elma toplamaya giden Nebi, kaza sırasında dedesinin kucağında olduğunu söyledi.

Aracın yoldan çıkmasıyla birlikte dedesi Mevlüt Çeliker'in kollarının arasına alarak kendisini kucakladığını belirten küçük Nebi, "Termosla çay içtiğimiz sırada otobüs yuvarlanmaya başladı. Sonra kaza oldu. Dedem yaralandı. Baban gelip seni alacak dedi" diye konuştu.

ÖLENLERİN ÇOĞU KADIN

Kazada sürücü Metin Arslanalp ile birlikte hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle:

Havva Ceran (20), Arife Aktaş, Ceylan Aksoy, Reyhan Ceran, Veli Can Çelik (15), Gülseren Yayla, Maksude Ünsal (54), Havva Yiğit, Ayşegül Karataş, Mihri Kale, Ayşe Kale, Şerife Aksoy (58), Muazzez Balık, Elmas Çelik ve Emel Arslanalp."

Cenazeler Yalvaç Devlet Hastanesi morgundan yakınları tarafından alındıktan sonra Akşehir Kültür Merkezi önünde düzenlenecek törenin ardından defnedilecek.

ISPARTA'DAKİ YARALILAR

Yaralılardan Nezahat Çakır, Serap Aksoy ve Sevgi Ürkmez (34) Isparta Devlet Hastanesi'nde; Mevlüt Çeliker (65) Yalvaç Devlet Hastanesi'nde; Yaren Bozoğlu, Mevlüt Akkuş ve Neşe Çoban Gelendost Devlet Hastanesi'nde; Gülşen Turgut, Çağlayan Turgut, Vesile Turgut, Elif Ceran, Süleyman Turgut, Nadi Turgut ve Songül Arslanalp ise Şarkikarağaç Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

AKŞEHİR'DEKİ YARALILAR

Kazada yaralananlardan Leyla Çelik (44), Şerife Özkan (46), Fatma Önay (31), Esme Altunbay (16), Meral Arslanalp (24), Erkan Arslanalp (16), Buket Keskin (26), Nermin Ölçer (33), Sultan Bozdağ (66), Ömer Akdeniz (31), Rabiya Ceran (19), Ömer Samur (47), Sibel Arslanalp (12), Durmuş Ali İlboğa (25), Umut Samur (1991) Akşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

GÜNDE ORTALAMA 10 KİŞİ ÖLÜYOR

Sağlık Enstitüsü Derneği (SED) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, Isparta'daki kazaya dikkati çekerek, acil eylem planlarını oluşturmak için derneğin ev sahipliğinde sivil toplum kuruluşlarının 9- 10 Kasım'da İstanbul'da,'Yol Güvenliği Sivil Toplum Buluşması' gerçekleştireceğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, midibüs kazasıyla ilgili şu tespitlere dikkat çekildi:

"Emniyet kemerleri takılı olsaydı bugün yolcular yola fırlayıp ölmezlerdi, yaralanmazlardı. Yolcuları bilinçlendirmek çok önemli ve yasamızdaki emniyet kemeri bulundurma ve kullanma üzerine mevcut istisnalar ivedilikle kaldırılmalı, uygulama yakından takip edilmeli. Bu yıl, Eylül 2014 sonu itibariyle toplam 279 bin 215 kaza meydana geldi. 2709 ölü ve 214 bin 277 yaralımız var. Ortalama günde 10 ölü ve 793 yaralı ile karşı karşıyayız."

Çarpışmaların önlenmesinin kısa sürede başarılabilecek bir konu olmadığı kaydedilen açıklamada, "Çarpışma anında maksimum korunmayı tesis edebilmeliyiz. Emniyet kemeri takılmadığı zaman çarpışma anında yolcuların ve sürücülerin yola fırladıkları ya da araç içerisinde araca veya diğer yolculara çarpmak suretiyle yaralandıkları ve öldükleri bir gerçek. Eylül 2014 sonu itibariyle, 307 ambulansın, 11 bin 113 otobüs ve minibüsün, 87 bin 795 otomobilin (Bu otomobillerin yüzde 26'sı 1995 model öncesi araçlardır) kazaya karıştığını görüyoruz. Otobüs yolcuları, 1995 model öncesi otomobillerin arka koltuk yolcuları ve ambulanslarda sağlık personeli için emniyet kemeri bulundurma ve kullanma zorunluluğu getirilmelidir" denildi.