Hüseyin Çatal-Oy ve Ötesi derneği yönetim kurulu üyesi ve İzmir İl Koordinatörü Özgür İnam, Oy ve Ötesi Derneği hakkında bilgi verdi.

Öncelikle 'Oy ve Ötesi' nedir nasıl kuruldu?


Oy ve Ötesi tamamen gönüllü ve siyasi partilerden bağımsız olarak sekiz kişi tarafından başlatılmış bir sivil platformdur. Dört ayda 30 mart yerel seçimlerinde İstanbul'da örgütlenen ve 30.000'in üzerinde gönüllüyü bir araya getiren Oy ve Ötesi, Nisan 2014 itibariyla dernek kimliğine kavuştu ve devam etme kararı aldı. 1 Haziran'da Yalova'da tekrarlanan seçimlerinde de aktif rol aldık, cumhurbaşkanlığı seçimleri için çalışmalarımızı 6 ilde sürdürmekteyiz. Hedefimiz oylarımıza ve ülkemizin demokratik geleceğine sahip çıkmaktadır. Gönüllü sandık gözetmenliği en temel faaliyetimizdir, bu faaliyetimizi coğrafi ve rakamsal olarak genişletmek ana çalışma alanımız olmaya tüm seçimlerde devam edecek. Oy ve Ötesi aynı zamanda seçim sistemindeki aksaklıkların giderilmesine yönelik lobi ve savunuculuk faaliyetleri de yürütmekte. Bölgesel ihtiyaçları da tespit ederek bunlarla ilgili yerel yönetimlere yönelik yol planları geliştirme çalışmaları da yapıyoruz.


Bu organizasyonu gerçekleştirmeye nasıl karar verdiniz; Oy sayımlarında usulsüzlük olduğunu düşündüğünüz için mi böyle bir organizasyon kurma ihtiyacı hissettiniz?

Ortak bir hedef altında örgütlenme fikri Gezi sürecinde ortaya çıktı. Birşeyler yapmak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen insanları ölçülebilir, sürdürülebilir ve partiler üstü bir hedef altında birleştirdik. 'Memleketi Kurtarmaya nereden başlayalım diye düşündük; sandığı, demokrasinin namusunu seçtik. Seçim konusu spekülatif yorumlara açık bir süreç olduğundan bizler tamanen objektif olarak orada olarak sistemin nasıl işlediğini, herhangi bir uygunsuzluk var ise gözlemlemeyi ve değiştirmeyi hedefledik. Bu kapsamda Oy ve Ötesi 30 Mart yerel seçimlerinde İstanbul'da ilk çalışmasını yürüttü. Yalova'da tekrarlanan seçimlerde de örgütlenip oradaki sandıklara sahip çıkıldı. 'Biz burada olmasaydık neler olurdu acaba' sorusunun yanıtını keşfetmiş olduk. Bağımsız bir organizasyonun gücünü gördük ve birlikte çalışma kültürü kazandık.

        
Amaçlarımız neler?

Biz bir bilinçlendirme hareketiyiz. Gezi profilinde dikkatimizi çeken apolitik kitlelere siyasi partilere alternatif bir saha organizasyonu modeli sunuyoruz. Bir gönüllü deneyimine bir günlük bir serüven olarak bakmıyoruz. Her seçimde kazandığımız deneyimler bizi daha ileriye götürüyor. Siyasi görüşü ne olursa olsun organize olup birlikte hareket edebilen binlerce gönüllünün olduğu bir sivil hareket başlattık ve bunu başarabileceğimize inandık. Bu güne kadar çeşitli sebeplerle apolitik kalmış büyük bir kitleyi mobilize ederek onları katılımcı ve şeffaf ve özgürlükçü bir demokrasi hedefi uğrunda bir araya getirdik. Seçimlerin şeffaflığı ve güvenilirliği ile ilgili kafalarında soru işareti olan birçok insan bulunuyor. Seçim sisteminde oluşabilecek keyfi hataların önüne ancak sandıklarımıza sahip çıkarak geçebiliriz. Dürüst ve tarafsız bir seçime katkıda bulunup, seçim sonuçlarını ancak televizyondan izlerken 'acaba yine ne usulsüzlükler oldu' diyenlere nazaran kafamızı yastığımıza huzurla koyabiliyoruz. Bizim sandıklardaki varlığımızın bile herhangi bir usulsüzlüğe karşı caydırıcı olduğunu biliyoruz. Sosyal medyada olanları eleştireceğimize sistemin içine dahil olup aktif rol almayı tercih ediyoruz.
Elbette bu seçimlerin bir önemi de Türkiye tarihinde ilk defa Cumhurbaşkanı'nı halkın seçiyor olması. Biz bu tarihi günde tüm kapasitemizle aktif rol alarak orada olmalıyız.
Cumhurbaşkanlığı seçimleri için altı şehirde 100.000 gönüllü ile sandıklara sahip çıkmayı hedefliyoruz. Bu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya ve Adana. Bu sayıya ulaşarak Türkiye'de kullanılan oyların %40'ına ulaşmış oluyoruz. Her seçimde biraz daha güçlenerek kapsadığımız sandık oranını yükseltmek hedefimiz.

Neden daha önce ortaya çıkmadınız da şimdi başladınız? Size 'evet bunu yapmalıyız' dedirten olay nedir?

Sandık müşahitliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından denetlenen ve politik partilerin temsilcileri ile yürütülen bir görev. Şimdiye kadar partilerin örgütleri tarafından sadece yürütülmüş. Fakat her vatandaşın, herhangi bir partiye kaydolmadan seçim gözlemciliği hakkı bulunmaktadır. Oy ve Ötesi'nin kurucuları ve katılımcıları genel olarak aktif politikadan uzak durmuş kişiler bu sebepten dolayı partiler üzeri ve demokrasiyi geliştirmeyi hedefleyen bir amaç altında örgütlenme yaşandı. Seçim sistemindeki bazı boşlukları, eksiklikleri görerek başladı aslında yolculuğumuz. Demokrasinin sadece sandık olmadığını biliyor ama sandığın güvenirliliği için de çalışmak istiyoruz. Bizler bir ortak payda altında, 'haydi artık birşeyler yapma zamanı' diyerek birleştik, son yıllarda sosyal medyanın gelişmesi ve halkın gündeme daha çok dahil olmasının verdiği açılım demokrasiyi elbette geliştirecektir. Bu gelişim bir günde olmayacaktır. Bizler de bu gelişimin ölçülebilir ve sürdürülebilir hedefli bir parçasıyız.

Herhangi bir yerden yardım alıyor musunuz? finansmanı nasıl karşılıyorsunuz?


Hiçbir bir kurum ya da kuruluştan destek almıyoruz. Malesef bu soru ile sık karşılaşıyoruz ama bizim bağlı bulunduğumuz herhangi bir kuruluş veya biri yok. Oy ve Ötesi Nisan 2014 itibariyla dernekleşti. Bir dernek olarak tüzüğümüz doğrultusunda üye barındırma ve üyelerimizden aidat toplama yoluyla finansman yaratıyoruz. Tarafsızlığımızın sorgulanmaması adına politik partilerden, adaylardan ve benzeri siyasi oluşumlardan kesinlikle finansal destek kabul etmiyoruz. Gönüllülerimizde dernek üyeliği şartı aramıyoruz fakat derneğe destek olmak isteyenleri üyelik yoluyla destek vermeye davet ediyoruz. Gönüllülerimizin koyduğu zaman da değer biçilemeyecek kadar önemli bizim için. Farklı uzmanlıklara sahip olan üyelerimiz derneğimizin gelişimine gönüllü katkı kurarak ekibimizi güçlendiriyor. Ayrıca dernekler yasası çerçevesinde, makbuz karşılığında bağış kabul ediyoruz.

İzmir'deki çalışmalarınız nelerdir ve İzmirlilerin Oy ve Ötesi'ne bakışı ve katılımı nasıl?

Oy ve Ötesi İzmir olarak şehir koordinasyon ekibimiz ve ilçe temsilcilerimiz ile gerek cumhurbaşkanlığı seçimlerine gerek bundan sonraki seçimlerde şehirde aktif rol almak üzere bir örgütlenme yapısı oluşturuyoruz. İzmir'de 30 ilçe ve yedi binin üzerinde gönüllü ihtiyacı bulunuyor. İlçe temsilcilerimizin eğitimleri tamamlandı, şimdi sandık gönüllülerimizi eğitimlerimizde toplamaya başladık. Seçim kanunu, müşahitlik görev tanımı ve sorumlulukları ile ilgili eğitim verdiğimiz müşahitlerimiz sandıkların başında durmak üzere hazırlanıyorlar. İzmirliler'i sandik.oyveotesi.org adresinden kaydolmaya davet ediyoruz. Kayıt sırasında oy verdikleri okulları seçtikten sonra ilçe sorumlularımız koordinatörlüğünde sandık atamalarını yapıyoruz. Seçimlere yakınlaştıkça gönüllü sayımızda ciddi bir artış olmaktadır, İzmir'in gönüllüleri enerji dolu ve heyecanlı. İzmir'in aydın insanlarına inanıyoruz. Nitekim İstanbul'dan sonra organize olduğumuz iller arasında  önde gidiyoruz. 4 Ağustos saat 19 da İzmir Sanat'ta gönüllülere yönelik egitim proğramımız var. partizan olmayan, bende bu konuda bir şeyler yapmalıyım diyen bütün izmirli gönüllüleri bekliyoruz.