Diyarbakır'da 14 yaşındaki bir kıza cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen 18 yaşındaki D.Ö. serbest bırakıldı. 23 yıl hapis cezası ile yargılandığı halde D.Ö.'nün serbest bırakılma nedeni ise, kaçma, delilleri karartma konusunda somut olguların bulunmaması. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, merkez Bağlar İlçesi'nde liseli kız N.S., arkadaşı tarafından 18 yaşındaki erkek öğrenci D.Ö. ile 14 Nisan 2016 günü tanıştırıldı. İki öğrencinin bir süre görüşüp arkadaşlık ettiğini belirten savcı, suç tarihinde şüpheli ve mağdurun okul çıkışında buluştuğunu, D.Ö.'nün ilaç vereceğini bahane ederek kızı bir arkadaşının evine götürdüğünü kaydetti. Savcı, D.Ö.'nün burada N.S.'yi zorla eve sokarak kapıyı arkadan kilitleyip cinsel istismarda bulunduğunu öne sürdü. 

Mağdurun olayı ailesine anlatması üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedilen iddianamede, şüpheli D.Ö.'nün 21 Nisan tarihinde tutuklandığı ifade edildi. Şüpheli D.Ö., iddianameye yansıyan ifadesinde, mağdurun kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girmek istediğini ve kendisini tahrik etmesi nedeniyle olayın gerçekleştiğini söyledi. Şüphelinin 15 yaşından küçük bir çocuğa karşı 'Cinsel istismar' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarını işlediğini belirten savcı, D.Ö.'nün 23 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

'İÇERİDE SADECE 5 DAKİKA DURDUK'

İddianamenin kabul edilmesinin ardından tutuklu sanık D.Ö.'nün yargılanmasına geçtiğimiz gün Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmada ifadesi alınan tutuklu sanık D.Ö., suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Üzerinde herhangi bir darp izi bile yok. Biz içeride 5 dakika durduk. Kendisi ile sadece konuştum. Herhangi bir fiziki müdahalem olmadı. İlk ifadem avukatım gelmeden önce alınmıştı. Bunu kabul etmiyorum. Ben kendisinin 17- 18 yaşında olduğunu düşünüyordum" dedi.

TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİLER

Mahkeme, pedagogun talebi üzerine mağdurun ifadesinin alınması sırasında duruşma salonunu boşalttı. Ardından yeniden açık celse yapılırken, savcı esas hakkındaki görüşünde sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Duruşmada söz  verilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Remzi Atalay da "Tutukluluğun devamına karar verilmesini istiyoruz" dedi.

MAHKEME SERBEST BIRAKTI

Ara kararlarını açıklayan Mahkeme delillerin önemli ölçüde toplanması, sanığın tutuklu kaldığı süre, kaçma, gizlenme veya delilleri karartması konusunda somut olguların bulunmaması, uzun tutukluluk sürelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi uygulamaları ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ihlali olarak kabul edilmesini dikkate alarak, D.Ö.'nün serbest bırakılmasına hükmetti. 

Duruşma ertelendi.