İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda ilk kez gerçekleştirilen KENT EXPO-Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı'nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihale süreçlerinde büyük sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Kocaoğlu, bazı konularda manipülisyonlarla karşılaştıkları belirtti. Vergi denetçilerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne konuşlandığını dile getiren Kocaoğlu, 1980'den yılında kalma otopark alanı için kendilerine soruşturma açıldığını söyledi.


İtirazla kentin önünü açamayız

KENT EXPO fuarının önemine değinerek sözlerine başlayan Aziz Kocaoğlu, daha sonra İzmir'in ihale süreçlerinde yaşadığı sıkıntılara değindi. Yeni fuar alanı konusunda 337 bin metrekarelik bir alana kamulaştırma yaptıklarını belirten Kocaoğlu, "Toplamda 285 bin metrekare inşaat yapacağımız alanda ihale itirazlarını beklemekteyiz. İhaleler inceleniyor. İzmirliler nasıl ihale yaptığımızı biliyor. Dava açan iki firmaya buradan sesleniyorum. İzmir'e bunu yapmaya hakları yoktur. Daha önce bu itirazlar zaten yapıldı, düzeltme kararı verildi. Bu itirazlarla kentin önünü açamayız. 350-360 milyon liralık bir projeyi kendi öz kaynaklarımızla yapacağım diyen bir İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Kamu İhale Kurumu'ndan da bizim incelememezi ivedilikle tamamlamasını bekliyoruz" diye konuştu.


BMC'yi yasaklamakta mecburduk

Teleferik ihalesinde de sıkıntıları olduğunu söyleyen Kocaoğlu, "2010'da ihale sürecine başladığımız Teleferik konusunda da ihalelerden kurtulamıyoruz. Eskiyen teleferik yerine yeni bir teleferik yapacağız işimiz bu" dedi. BMC'den ihalesi ile ilgili aldıkları karar nedeniyle spekülasyonlar yapıldığını ifade eden Kocaoğlu, "BMC bize 150 otobüsün 50 tanesini teslim etti. Fakat 100 aracı zamanında teslim edemediği için yasal süreç başlatmak zorunda kaldık. Savunma Bakanlığı'ndan mücbir sebep sayılması yönünde bir talep geldi. Bizde İzmirli bir firma olduğu için tamam dedik. Fakat Kamu İhale Kurumu mücbir sebebi kabul etmedi. Bizde BMC'yi ihalelerden yasaklamak mecburiyetinde kaldık" diye konuştu.


Manipülasyon yapılıyor

Çöp konusunu bir türlü halledemediklerini ve taş ocakları konusunda çeşitli manipülasyonlarla karşılaştırdıklarını vurgulayan Kocaoğlu, "Sizin taş ocaklarınızı çöp deposu yapacaklar gibi enteresan bir manipülasyon söylemi ile karşı karşıyayız. Çöp alanı yapılacak yerden çıkacak taş, kum gibi malzemeleri taş ocaklarına götüreceğiz" dedi.


Verginin vergisi olmaz

Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan vergi denetçileri hakkında da konuşan Kocaoğlu,"Doğal Yaşam Parkı'nda girişte toplanan paraları kurumlar vergisi olarak belirleyen çok muhterem 52 tane vergi denetçisi çalışıyor. Olağanüstü, süper çocuklar. İZSU, ESHOT gibi hizmet veren şirketlerden kurumlar vergisi alıyorlar. Doğal Yaşam Parkı'nı senede 1 milyon kişi ziyaret ediyor. Burada 80 çalışan, 1400 hayvan var. Buranın giderleri olduğunu görmüyorlar" yorumunda bulundu.

Eğer böyle giderse İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Ege'nin en çok kurumlar vergisi veren kurumu olacağını belirten Kocaoğlu, "Vergi ahlakı çok yüksek olan bir şehirde yaşıyoruz. Biz bu kentin ödediği vergiyi yine kente ödüyoruz. Verginin vergisi olur mu? Çok muhterem vergi denetçileri bütün şirketlerimiz konuşlanmış durumdalar. Ben iktisat mezunuyum, vergi mevzuatını iyi bilirim. Ben böyle birşey görmedim, Allah düşmanımın başına vermesin. İşler böyle giderse bürokraside tıkanırız" diyerek serzenişte bulundu.

1980 yılı için soruşturma açıyorlar


Kendilerine gelen bir soruştma konusunu da açıklayan Kocaoğlu, "Buca'da bir otopark alanını 1980 yılında kamulaştırmadığımız için bize soruşturma açılmış. İstanbul Belediyesi'nde çalışmış olan İçişleri Bakanı da bunu imzalamış. Buradaki felsefeyi hiçbir kişiye anlatmak mümkün değil. 1980 yılındaki otopark alanı için bize soruşturma açılmaz. Bize zulüm ediyorsunuz anladık. Asıl 4 milyon İzmir halkına zulüm ediyorsunuz. Biz yasal haklarımızı istiyoruz o kadar. Gidip birşey istersek bize 'kapı duvar' deyin. İzmirliler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden başka kimsenin bu kente dişe dokunur katkısı yoktur" dedi.   

Liman arkasında kalan Sümerbank arazisine müze ya da kongre merkezi yapmak istediklerini ifade eden Kocaoğlu, Sümerbank arazine yapılacak böyle bir projenin bölgeyi de canlandıracağını vurguladı.