Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, konut kredisi çeken vatandaşın krediyi erken kapatmak istemesi sırasında tahsil edilen erken kapama ücretinin iadesine karar veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Aksaray'da bir bankadan konut kredisi çeken kişi, kredisini erken kapatmak istedi. Banka ise tüketiciden erken kapatma ücreti tahsil etti.

Kredi çeken kişi, kendisinden tahsil edilen erken ödeme ücretinin faiziyle bankadan tahsiline karar verilmesi istemiyle dava açtı.

Aksaray 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul ederek bankanın davacıya tahsil edilen parayı ödemesine karar verdi.

Yerel mahkemenin kararında, alınan bu paranın tüketiciye verilen hangi hizmet karşılığı veya yapılan hangi masrafa karşılık alındığının belli olmadığı belirtildi. Kararda, kredi kapatılması ve ipotek kaldırılması sırasında alınan ücretin 4077 sayılı Tüketici Kanunununa aykırı olduğu kaydedildi.

Yargıtay bozdu

Aksaray 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kararının banka tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Dairenin kararında, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun, "Konut Finansmanı Sözleşmeleri" başlıklı maddesinde, tüketicinin, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabileceğinin hüküm altına alındığı hatırlatıldı.

Aynı maddede, "Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez" hükmünün yer aldığı kaydedildi.

Kararda, "Buna göre, taraflar arasındaki kredi sözleşmesinin faiz türüne göre, davacıdan kredi borcunun erken kapatılması halinde erken kapama ücretinin tahsilinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır" denildi.

Erken kapama ücreti olarak davacıdan tahsil edilen miktarın iadesine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtildi.