Kuş gribi kabusu geri döndü. Balıkesir Bandırma'ya bağlı Edincik Mahallesi'nde 4 ay içinde 40 bine yakın tavuk telef oldu. Yapılan incelemelerde kuş gribi virüsüne rastlandı. Telef olan tavuklar kireçli kuyulara gömüldü. Kuş gribinin göçmen kuşlardan bulaştığı iddia edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, hijyen çalışmalarının sürdüğünü ve virüsün insana bulaşmasının söz konusu olmadığını iddia etti.

Yaklaşık 1 hafta önce Bandırma’nın Edincik bölgesinde yaşanan tavuk ölümlerinin nedeni belli oldu. İlk yapılan açıklamalarda ölen tavuklarda yapılan incelemelerinde ‘kuş gribine’ rastlanmadığı bildirilirken, dün İlçe Kaymakamı Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yoğun yaşandığı tesiste kuş gribi tespit edildiğini, gerekli önlemlerin alındığını açıkladı. 4 ay içinde 40 binden fazla tavuğun telef olması üzerine Bandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce başlatılan incelemeler tamamlanırken, telef olan tavuklardan alınan numuneler, bakanlığın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuvarında incelendi. Olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldü.

YUMURTACILARDA GÖRÜLDÜ


Yaklaşık 40 bin hayvanın öldüğü bölgenin yumurta üretim çiftliklerine ev sahipliği yaptığını ifade eden Beyaz Et Sanayicileri Birliği Başkanı Sait Koca, “Kuş gribi görüldüğü dün itibari ile belirlendi. Bölgede daha çok yumurtacı kümesler bulunuyor. İlk sonuçlarda kuş gribi çıkmamıştı. Ancak son testlerde kuş gribine rastlandı. Ancak zararlı olup olmadığı belli değil” dedi. Bütün dünyada kuş gribi olayları gözüktüğüne dikkat çeken Koca, “Kuş gribinin Türkiye’ye gelme sebebi göçmen kuşlardır. Bandırma’da göçmen kuşların güzergahında bulunan bir bölge. Biz etçiler olarak bio güvenliğe çok önem veriyoruz. Ancak söz konusu bölgede entegre tesis sayısı çok az. Açık alanda yetişen tavuklar tehdit altında. Göçmen kuşların taşıdığı virüsler kapalı üretim tesislerine giremiyor. Açıkta ve doğal diye beslenen tavuklar tüm dış tehditlere açık oluyor” ifadelerin kullandı. Koca, göçmen kuşlar vasıtasıyla ulaşan virüsün ya kuşların virüsünden ya da tavukların yakınlarında konaklamaları sebebiyle bulaştığını ifade etti. Özellikle ABD’deki tavukların kuş gribinden kırıldığına dikkat çeken Koca, “İnşallah yaşanan bu durum birkaç güne bitecek. Türkiye çapında bir salgın olacağını düşünmüyoruz. Günde 4.5 milyon hayvanın kesildiği bir sektörden bahsediyoruz. Toplam etçi tavuk varlığımız da 250 milyon civarında” diye konuştu.

İNSANA BULAŞMASI SÖZ KONUSU DEĞİL


Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, ilçede kuş gribi virüsü tespit edilmesinin ardından hijyen ve dezenfeksiyon çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, "İnsana bulaşması söz konusu değil" dedi.

Mantı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalığın Edincik Mahallesi'ndeki tavukhanede görüldüğünü hatırlattı.

Bu işletmeye yakın iki tavukhanedeki tavukların itlaf edildiğini aktaran Mantı, bölgeye giriş ve çıkışların yasak olduğunu, karantinanın sürdüğünü dile getirdi.

Çalışmaların, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin koordinasyonunda titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Mantı, "Şu anda bir sorun gözükmüyor. Bölgede hijyen ve dezenfeksiyon çalışmaları sürüyor. İnsana bulaşması söz konusu değil" diye konuştu.

Edincik Mahallesi'nde 40 bine yakın tavuğun telef olmasının ardından yapılan incelemede kuş gribi virüsü tespit edilmiş, bölge karantinaya alınmış ve her türlü avcılık yasaklanmıştı.


Müezzinoğlu: Kuş gribine karşı teyakkuz halindeyiz

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son 4 ayda yaklaşık 40 bin tavuğun telef olduğu Balıkesir’in Bandırma İlçesi'nde 3 kilometre yarıçapında alanın 'Kuş gribi' tehdidi üzerine karantinaya alınması ile ilgili, “Teyakkuz halindeyiz. Her türlü tedbiri alacak dinamikleri oluşturduk” dedi.

Yalova'da incelemelerde bulunan Bakan Müezzinoğlu, Vali Selim Selim Cebiroğlu’nu makamında ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Bandırma İlçesi’nde görülen kuş gribi ile ilgili soru üzerine Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte bilimsel bütün önlemleri aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Şu anda Balıkesir’de alınan tedbirlerin ötesinde ilave tedbirler gerektirecek bir sürece, şu anda bir ihtiyaç duyulmuyor. Biliyorsunuz ki bu viral bulaşma yolları bizi her zaman teyakkuzda olmayı gerektiriyor. Teyakkuz halindeyiz. Her türlü tedbiri alacak dinamikleri oluşturduk. Özellikle Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı olarak da bizim halk sağlığı kurumumuz yakın takipte."