Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nün kırsal kesiminde geçen yıl çatışmalarda ölen PKK'lılar için mezarlık kuruldu. Mezarlığa PKK'nın 15 Ağustos 1984 tarihindeki Hakkari'nin Şemdinli ve Siirt'in Eruh ilçelerine ilk saldırılarını gerçekleştirmesinin yıldönümünde, bu baskınları gerçekleştirenler arasında bulunan PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykeli dikildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı heykelin dikilmesinin ardından 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nden heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması kararı talep edildi. Talep üzerine Lice Sulh Ceza Mahkemesi, heykele el konulması kararı verdi.

OPERASYON DÜZENLENDİ

Mahkemenin el koyma kararının ardından güvenlik güçleri bu sabah saat 06.00 sıralarında heykeli kaldırmak için bölgeye operasyon düzenledi. Mezarlık ve heykelin bulunduğu bölgede toplanan kalabalık ise heykele el konulmasını önlemek güvenlik güçlerine engel olmak istedi. Güvenlik güçleri ile toplanan kalabalık arasında çıkan olaylarda yaralananlar oldu.

Askerler, kalabalığın direnmesine rağmen PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykelini dikildikten 4 gün sonra kaldırdı.

1 KİŞİ ÖLDÜ, 2 KİŞİ YARALI


Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Mahsum Korkmaz helkelinin güvenlik güçleri tarafından kaldırılması sırasında çıkan olaylarda ağır yaralanan Mehdi Taşkın, tedavi altına alındığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, doktorlarla yaptıkları görüşmede başından kurşunla yaralanan Mehdi Taşkın'ın ölüm haberini aldıklarını belirterek, "Olayda 2 kişi de yaralanmış. Vücuduna 4 kurşun isabet ettiğini öğrendiğimiz bir yaralı şu anda hastanede ameliyatta bulunuyor. Diğer yaralının da tedavisi sürüyor" dedi.

DİYARBAKIR- BİNGÖL YOLU KAPALI

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nin aldığı kararla Diyarbakır-Bingöl karayolu ulaşıma kapandı. Diyarbakır yönünden Lice'ye gitmek isteyen araçların geçişine izin verilmezken, karayolu üzerinde kontrol noktları kuruldu.


1'İ ASKER 3 YARALI

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Mahsum Korkmaz heykelinin güvenlik güçlerinin tarafından kaldırılması sırasında çıkan olaylarda yaralanan Savaş Topkaya ile helikopterle getirilen ve kimliği açıklanmayan askerin tedavisi Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sürüyor. Polis, hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Acil servise 10 metre uzaklıkta arama noktası kuran polis, geçiş yapan araçları durdurup arama ve içindeki yolcular üzerinde kimlik kontrolü yapıyor.

Yaralılardan kimliği henüz öğrenilemeyen kişinin de tedavine Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam ediliyor.

BAŞINDAN VURULMUŞ


Olaylarda yaralanan ve sevkedildiği Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ölen 24 yaşındaki Mehdin Taşkın'ın yapılan otopsisinden başından uzak mesafeden atılan tek kurşunla vurularak yaşamını yitirdiği belirlendi. Otopsi raporunda, Taşkın'ın vücuduna '1 ateşli silah mermi çekirdeğinin isabet ettiği, yaralamanın müstakilen öldürücü nitelikte olduğu, ateşli silah mermi çekirdeğinin cilt ve cilt altı bulgulara göre, uzak mesafe atışı olduğu, ateşli silah mermi çekirdeğinin baş bölgesinde giriş-çıkış yaptığı, otopsi esnasında mermi çekirdeğinin elde edilmediği' belirtildi. Ölümün, 'ateşli silah mermi çekirdeği yaralamasına bağlı kafatası kırıkları ile birlikte olan beyin harabiyeti ile ve kanamasından ileri geldiği' belirtilen otopsi raporunda, cesedin aileye teslim edildiği belirtildi.


GENELKURMAY: ROKETATARLA SALDIRIDA BULUNULDU

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması sırasında çıkan ve 1 kişinin öldüğü olaylarla ilgili resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerine roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı patlayıcı maddelerle saldırıda bulunduğunu bildirdi.

250 KİŞİ SALDIRDI

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada, şöyle denildi:

"Diyarbakır Lice Yolçatı Köyü bölgesinde inşa edilen, terörist heykeli bir operasyonla kaldırılmıştır. İcra edilen operasyona katılan birlikler, 19 Ağustos 2014 tarihinde saat 09.45'te üs bölgelerine dönmüşlerdir. Birliklerin sözde mezarlığın bulunduğu yere intikali ve söz konusu heykelin kaldırılması esnasında, aralarında bölücü terör örgütü mensuplarının da bulunduğu 200-250 kişilik grup tarafından; 19 Ağustos 2014 tarihinde 06.20 - 09.00 saatleri arasında, roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı patlayıcı maddeleriyle silahlı saldırıda bulunulmuş, yapılan silahlı saldırıya unsurlarımız tarafından anında karşılık verilmiştir. Üs bölgelerine dönen birliklerin araçlarında yapılan incelemede, araçlara çok sayıda merminin isabet ettiği, atılan mermilerden birisinin bir Kirpi aracının koltuğuna ve bir merminin de 1'inci Jandarma Komando Alay Komutanı'nın da içerisinde bulunduğu taktik tekerlekli zırhlı aracının camına isabet ettiği tespit edilmiştir. Bu faaliyetlerin icrası esnasında, bölücü terör örgütü mensuplarınca birliklerin emniyetini havadan sağlayan helikopterlere de ateş açılmış, taarruz helikopterlerinin karşılık vermesi sonucu ateş kesilmiştir. Taarruz helikopter kolunda bulunan iki helikopterde toplam altı mermi izi tespit edilmiştir.Terörist heykelininin kaldırılmasını protesto etmek maksadıyla, Diyarbakır Lice-Hani karayolu, Hani Serenköy bölgesinde bölücü terör örgütüne müzahir bir grup tarafından kesilmiş ve yoldan geçmekte olan üç araç yakılmıştır."

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile PKK mezarlığına gelip incelemelerde bulundu.