Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla geçtiğimiz günlerde Konya'da bir lise öğrencisi tutuklanmış 2 gün cezaevinde kaldıktan sonra itiraz sonucu tahliye olmuştu. Adalet Bakanlığı, 16 yaşındaki M.E.A'nın yargılanmasına izin verdi. 18 yaşından küçük olan M.E.A. çocuk mahkemesinde yargılanacak. Liseli gencin 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Konya'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği suçlamasıyla tutuklanan ve yapılan itiraz sonucu 2 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan lise öğrencisi 16 yaşındaki M.E.A.'nın 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' suçlamasıyla yargılanmasına Adalet Bakanlığı izin verdi. Hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenen M.E.A., 6 Mart günü Konya 3'üncü Çocuk Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Konya'da 23 Aralık 2014 tarihinde, sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen ve kendilerine Halkçı Liseliler Grubu üyesi gençler, saat 17.00'de Gedavet Parkı'nda toplanarak, Menemen'de 84 yıl önce gericiler tarafından katledilen şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı andı. Anma etkinliğinde grup adına basın açıklamasını Meram Endüstri Meslek Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi M.E.A. okudu. M.E.A. konuşmasının sonunda, yolsuzluk, rüşvet, hırsızlık olaylarından bahsederken, iddiaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren sözler sarf etti.

M.E.A.'nın açıklaması, İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi polisleri tarafından kamerayla kaydedildi ve tutanak tutuldu. Bunları inceleyen Cumhuriyet Başsavcılığı M.E.A. hakkında 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan soruşturma başlattı.

24 Aralık 2014 Çarşamba günü saat 11.00 sıralarında Meram Endüstri Meslek Lisesi'ne gelen polisler, anma etkinliğindeki konuşmasından dolayı M.E.A.'yı sınıfında gözaltına aldı. M.E.A. sevk edildiği 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklandı.

Avukatı Barış İspir de aralarında İstanbul'dan gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 100 avukatın imzasıyla bir üst mahkeme olan 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne tutuklamaya itirazda bulundu. İtirazın kabulüyle iki gün cezaevinde kalan M.E.A., 26 Aralık 2104 sabahı tahliye edildi.

ADALET BAKANLIĞI YARGILANMASI İÇİN İZİN VERDİ

Olay kamuoyunda geniş yankı bulurken, Adalet Bakanlığı'nın M.E.A.’nın yargılanması için izin verdiği ortaya çıktı. M.E.A.'nın avukatı Barış İspir, müvekkilinin tahliye olduğu gün, Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesi gereğince Adalet Bakanlığı tarafından yargılanması için izin verildiğini belirtti.

İspir, TCK’nın, Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunu içeren 299’uncu maddesinin son fıkrası gereği bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması için Adalet Bakanlığı’nın iznine bağlı olduğunu kaydetti.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, M.E.A.'nın Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan yargılanması gerektiği ve suçun alenen işlendiği belirtildi. TCK'nın 299'uncu Maddesi gereceğinde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak olan M.E.A.'ın suçu alenen işlediği gerekçesiyle verilecek cezanın 6'da 1 oranında artırılacağı öğrenildi.

Liseli M.E.A., 6 Mart'ta Konya 3'üncü Çocuk Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.