Karaman Başsavcılığı Maden faciası ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada “Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arz edeceği göz önüne alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca, Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulmuştur. Mahkemece talebimize uygun karar verilmiş ve verilen karar, gereği için ilgili kuruma Başsavcılığımızca gönderilmiştir.

Olaydan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, bir önceki vardiyada görevli işçilerin de ifadelerinin alınmasına yönelik kolluğa talimat verildiği, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekliyle ilgili kesin olarak tespitin yapılamadığı, çalışmaların sonucuna göre soruşturmanın daha da derinleştirileceği kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.
Kameralar madenin içindeKameralar madenin içinde

“6 AY SÜREBİLİR”

Öte yandan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Karaca, Karaman’da meydana gelen maden kazasında kurtarma çalışmasının 6 ay sürebileceğini söyledi.

Kazayı değerlendiren Doç. Dr. Karaca, ocaktaki suyun tahliye edilmesinin çok zor olduğunu belirterek, mahsur kalan işçilerin kurtarılma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi. Karaca, “Ben ocağı basan suyun, birikmiş bir su değil de yer altındaki bir su gelirinden kaynaklandığını düşünüyorum. Kaza sonrası yapılan açıklamalarda, suyun bir an önce tahliye edileceği söyleniyordu fakat beklenen olmadı, hala çalışmalar devam ediyor. Su neden tahliye edilemiyor? Bizim bütün ocaklarımızın bir imalat haritası vardır. Bunu madenler hem kendi üretimlerini kontrol etmek için, üretimlerini yönlendirmek için hem de Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne verecekleri raporlarda beyan ederler. Maden üretim planlarına dikkatlice bakılarak, çok daha alt kotlardan büyük sondaj makineleriyle bu suya müdahale edilmesi lazım. Alt kotlardan büyük sondajlarla açılacak bu küçük tünelcikler, aynı zamanda şu anda şikayet edilen balçığın da buralardan boşalmasını sağlayacaktır, çünkü sıkıntılardan bir tanesi de bu balçık. Ocaktaki suyun yükselmesini durdursak bile suyun ya da çamurun kısa sürede boşaltılması mümkün değil. İçeride bir balçık var ve normal koşullarda motopomplarla bunun atılması çok uzun sürer. Bir su baskını olduğu için içeride tahkimat çöktü. Mevcut işçilerin bulundukları yerlere ulaşmak çok zaman alacak. Üç beş günde veya bir ayda olacak bir hadise değil. Bugün su geliri sonlanmış olsa tahminim en az altı ay sürecektir” şeklinde konuştu.