Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde geçen cumartesi akşamı çocukların kaldığı koğuşta çıkan isyan kısa sürede bastırıldıktan sonra, bu kez pazar sabahı terör hükümlüsü 80 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu 2 koğuşta yangın çıkarılmış ve 1 kişi yaralanmıştı. Olaylar fazla büyümeden kısa süre sonra sonlandırılmıştı.

Cezaevinde meydana gelen olayların ardından bugün adli suçlardan hükümlü 62 kişi, İzmir'e nakledildi. Saat 04.30 sıralarında ring araçlarıyla çıkarılan hükümlüler sıkı güvenlik önlemleri altında Mardin Havaalanı'na götürüldü. Hükümlüler burada THY'ye ait uçakla İzmir'e götürüldü.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, hükümlülerin başka illere nakledileceği haberi üzerine cezaevi önüne geldi. Cezaevinden 70'i tutuklu, 100'e yakını da hükümlü olmak üzere 170 mahkumun daha başka illere gönderileceği duyumu aldıklarını söyleyen Önder, "Kent iki gündür gergin. İçerde tutuklusu olanlar endişe içinde bekliyorlar. Burada vahim olan tutuklular. Getirilmesi, götürülmesi, yargılanma ve savunma hakkından mahrum edilmesi anlamına geliyor. Bu kabul edeceğimiz bişey değil. Yoksa zaten ülkeyi bir hapishaneye çevirdiler. Ha burası ha başka yer hiç farketmiyor. Bütün bunlara karşı biz hep ailelerin yanında durduk durmaya devam edeceğiz" dedi.

Önder, yetkililerle görüşten sonra yaptığı açıklamada, cezaevinden başka sevkin olmayacağı yönünde bilgi aldıklarını söyledi. Önder, "Bundan sonra konuyu bakanlıktan takip edeceğiz. Gücümüz yettiği kadar burada engel olacağız" dedi.

Yüzde 300 doluluk oranı var


Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu üyeleri geçen ay incelemelerde bulunmuştu. İncelemelerin ardından komisyon üyesi CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, "Mardin Cezaevi'nin kapasitesi 400 kişi, ama orada 1200 kişi kalıyor. Bu oran da yüzde 300 doluluk oranı anlamına geliyor. 20 kişilik kadın koğuşunda 86 kadın kalıyor" açıklamasını yapmıştı.