Türkiye onları ilk,  "oğlum yüzme de bilmezdi, suyun  içinde ne yaptı?", "Gitti mi benim oğlan şimdi, saklamayın" cümleleriyle tanıdı.  Her ikisi de 75 yaşında Recep ve Ayşe Gökçe çiftinin... Adeta olayın simgesi  haline gelen çiftin yüzlerindeki derin çizgiler, sanki 75 yıllık hayatlarında çektikleri tüm zorlukları, zorlu coğrafyadaki hayat mücadelesini özetliyor.
 
Yaşamları hep yoklukla, yoksullukla geçen, üç ayda bir aldıkları maaş  ile geçimlerini sağlayan 5 çocuklu Gökçe çifti, tuvaleti dışarıda, banyosu ise  oturma odasının bir bölümü perdeyle çevrilen alanda olan iki odalı bir evde  yaşamını sürdürüyor.
 
Çift, sabah oğullarının mezarını ziyaret etti
 

Lastik ayakkabıları dışında hiç ayakkabısı olmayan çift, oğullarının dünkü cenaze törenlerinde yine herkesi duygulandırdı. Ayşe ninenin ağıtları, Recep dedenin ayağındaki yırtık ayakkabı görenleri, dinleyenleri hüzünlendirdi. Recep Gökçe'nin ayağındaki ayakkabı, tüm mahsur kalan işçilerin aileleri gibi  adeta yoksulluğu gözler önüne serdi.
 
Gece boyunca rahat uyuyamayan çift, sabah saatlerinde oğullarının mezarı başında dua ederek, gözyaşı döktü. Yetkililer, Recep dedeye ayakkabı hediye etti.
 
Duygularını ve yaşadıklarını  paylaşan Recep Gökçe'nin  dilinden, yine herkesi duygulandıracak cümleler döküldü.
 
"Onları kimseye muhtaç ettirmem"
 
Recep Gökçe, bundan sonra 55 yıllık hayat arkadaşı Ayşe, torunları Recep, Duygu ve gelinine sahip çıkmak için mücadele vereceğini anlattı.
 
Özellikle torunlarını, elinden geldiğince kimseye muhtaç etmeyeceğini vurgulayan Gökçe, oğlunun mezarını yaptıracağını, borçları varsa onu da  ödeyeceğini dile getirdi.
 
Parası olmasa da hep "var" demiş
 
Bugüne kadar parasız günleri geçse de hep idare ettiğini aktaran Gökçe, "Bana çok söylediler, 'ihtiyacın varsa bize söyle' derler. 'Tamam  söylerim' derim. Ama yine de söylemem. Ayıp olur, telaşe olur. Yaşım genç.  Aylığımı aldığımda ayakkabıyı alırım. 'Paran yoksa para verelim' derler. 'Param var derim ızdırabımdan" diye konuştu.
 
Gökçe, cenaze töreninde giydiği ayakkabılarla ilgili ise şunları  söyledi:
 
"Param yok, param olsa ben bu ayakkabılarla gezer miyim milletin içinde. 'Elindeki lastiği atıver' derler. 'Atarım ben, siz karışmayın' derim.  Elin kadar ben alamadım mı? Elin kadar ben giyemedim mi? Param yok alamadım. Dişlerim yok. Eşimin de benim de dişlerim tükendi. Doktora yaptıracağımız dişler  'tutar mı tutmaz mı' diye sorduk. Yoksulluk nedeniyle gidip taktıramadık. Eğer orada param olsaydı, hemen taktıracaktım."

AYAKKABILARI YENİLENDİ

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki dün madenci oğlunun cenaze namazında ayağında yırtık lastik ayakkabıyla saf tutması yürek burkan 75 yaşındaki Recep Gökçe'ye, yeni lastik ayakkabı verildi. Gökçe'ye, pazarda 7.5 lira ile 10 lira arasında fiyattan satılan yeni lastik ayakkabıyı bu sabah cami imamı getirip verdi.

Yeni ayakkabıdan memnun görünen Recep Gökçe, " İmam getirdi, şimdi giymem desem olmaz. Almam desem olmaz. Madem getirmişler. Giydim. Dün burada kaymakam görmüş zaten. Eski ayakkabımı 2 senedir giyiyordum'' dedi. Kara lastik ayakkabıların daha sağlam olduğunu belirtirken, "Bu ayakkabılar, çamur, kuru aramaz. Bunları giy tarlanı sula, çiftini sür. Çalış topraklarda bir şey olmaz" diye konuştu.

Recep Gökçe'ye, ayrıca hayırseverler tarafından 2'si İstanbul'dan kargo ile 3 çift ayakkabı daha gönderilmiş. Ermenek Kaymakamlığı tarafından da biri çizme türü olmak üzere 2 çift ayakkabı da mahalle muhtarı aracılığıyla Recep Gökçe'ye teslim edilmiş.