Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 30 Ağustos resepsiyonunda çözüm süreciyle ilgili sorulara yanıt verdi.

Çözüm süreci sorusuna “Çözüm sürecine ilişkin yol haritasını bilmiyoruz, o çalışmanın içinde yokuz. Kırmızı çizgilerimiz aşılırsa gereğini yaparız.” diye cevap veren Özel, 'paralel yapı' ile ilgili de “Konuyla ilgili MİT ve Emniyet’ten bilgi istedik, gelmedi. İmzasız ihbarla işlem başlatmayız.” dedi.

Özel'in bu sözleri tepkilere neden oldu.

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, “Çözüm süreciyle ilgili, Silahlı Kuvvetler’in her aşamadan bilgisi olmalı. Silahlı Kuvvetler, 30 yıldır eğrisiyle doğrusuyla bu mücadeleyi yaşayan ve yürüten kurumdur. Çözüm sürecinde Silahlı Kuvvetler’le görüş birliği içinde olunmalıdır. Ne yazık ki muhalefetten ve kamuoyundan da gizleniyor. Çözüm sürecinin en yanlış yönü budur.” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ise “TSK’nın çözüm süreci konusunda bilgilendirilmemiş olması, devlet işleyişinde keyfiliğin ve tek adam yönetiminin açık bir delilidir. Öcalan’ın, MİT’in, HDP’nin bildiğini muhalefet partileri ve bu işi bilmesi gereken meşru kurumlar bilmiyor.” diyerek tepki gösterdi.

MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu da Genelkurmay'ı suçlayarak,  “Bugüne kadar neredeydiler, neden haberdar olmadılar? Bu ülkede TSK’nın bir fonksiyonu yok mu? Ortada kırmızı çizgi kaldı mı?” dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya, Genelkurmay Başkanı’nın çözüm süreci konusundaki açıklamalarının, kendilerinin açıklamalarını doğruladığını söyledi. Kaya, “Teröristbaşının yönlendirmeleri ve dayatmalarıyla ilerleyen bir süreç var. TSK’nın tecrübesi, bilgi ve birikiminden istifade edilmemesi, süreç dedikleri işin sadece Erdoğan ve bölücü başının birtakım emellerine hizmet ettiğini ortaya koyuyor.” diye konuştu.